Bokor visszalépett, Somay az új csíki polgármesterjelölt

65

Fiatalabb, dinamikusabb induló javára lépett vissza az MPP eddigi polgármesterjelöltje, Bokor Márton, de listavezetőként folytatja a munkát és programjával segíti a csapatot. Az új jelölt, Somay Péter programjában az elkezdett beruházások mellett szerepel egy diagnosztikai központ és egy idősotthon létrehozása, a Suta-tó rendezése és a járműparkolási rendszer visszavétele a város tulajdonába, valamint a romákhoz is köthető gondok megoldása.

Bokor Márton, Salamon Zoltán és Somay Péter. Helycserés stratégia
Bokor Márton, Salamon Zoltán és Somay Péter. Helycserés stratégia

Tizenkét csíkszéki településen – Csíkszeredában, Tus­nádfürdőn, Tus­ná­don, Szent­simonban, Szent­im­rén, Koz­má­son, Szentkirályon, Kö­zép­lokon, Pál­fal­ván, Csi­csóban, Ma­dé­fal­ván és Szent­domokoson – indít jelöltet az idei helyhatósági választásokon a Magyar Polgári Párt, ebből hét településen nemcsak önkormányzati képviselői listát, hanem polgármesterjelöltet is állítanak – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Salamon Zoltán, a párt megyei elnöke. Kérdésünkre elmondta, két-három településen több polgármesterjelöltjük is van, így amíg a helyiek eldöntik, hogy kit indítanak, nem szeretnék a neveket nyilvánosságra hozni. Az viszont már biztos, hogy a korábban bejelentett gyimesközéploki jelöltjük, Bodor Loránd Richard – személyes okokra hivatkozva – visszalépett, így csak listát indítanak a településen, és az is, hogy Csíkpálfalván maga a megyei elnök, Salamon Zoltán lesz az MPP polgármesterjelöltje. Salamon megjegyezte, a tanácsosi listákat még sehol nem zárták le, azokra még az április 26-i határidőig lehet jelentkezni.

Bokor – nem a kihívástól ijedt meg
Február 16-án a magyar pártok közül elsőként nevesítette csíkszeredai polgármesterjelöltjét a polgári párt Bokor Márton személyében – aki a tegnap bejelentette, visszalép. Úgy fogalmazott: döntésének „nincsenek egészségügyi okai, a DNA sem vizsgálódik ellene és a kihívástól sem ijedt meg”, hanem úgy gondolja, hogy Csíkszeredának fiatal, dinamikus, korrupciótól mentes polgármesterre van szüksége. Hozzátette, az ő első bejelentése előtt az MPP két-három fiatal jelöltet is igyekezett meggyőzni, azonban legtöbbjük haladékot kért vagy családi okokra hivatkozva jelezte, hogy nem kíván indulni – ezért vállalta el ő a polgármester-jelöltséget, mint állította, bízva abban, „hogy időközben lesz, aki meggondolja magát”. Ez be is következett, ezért Bokor Márton úgy döntött, visszalép a polgármester-jelöltségtől, és a csíkszeredai lista vezetőjeként a programjával együtt segíti a csapatot.

Somay – általános célok, specifikus megközelítés
Az új jelölt, Somay Péter a közösen kidolgozott programot ismertette. Mind mondta, a célok – a munkahelyteremtés, az élhető város kialakítása és a fiatalok itthon tartása – már közhelyessé váltak, viszont nagyon kevesen beszélnek arról, hogy azokat hogyan lehetne elérni. Szerinte az elkezdett beruházásokat – mint például a zöldségpiac és a napközi építése – folytatni kell, ugyanakkor újakat kell indítani, például egy diagnosztikai központot kellene létrehozni. Emellett fontosnak tartja, hogy a jelenlegi parkolási rendszer üzemeltetését a város vegye vissza saját tulajdonába, ezáltal olcsóbbá válna a parkolás a lakosság számára. Kifejtette, bár a fiatalok itthon tartásáról sokat beszélnek, azokról kevesebb szó esik, akik itthon maradtak és gyermekeik már külföldön élnek, vagy nincs hozzátartozójuk, aki gondjukat viselné. Számukra egy öregotthon építése jelenthetne megoldást. Hangsúlyozta továbbá a Suta-tó rendezésének hasznosságát, ami hozzájárulna a város fellendüléséhez a kultúra és a sport területén, illetve hogy megoldást kell találni a romaproblémára. Somay Péter szerint a célok eléréshez elengedhetetlen a magántulajdon mihamarabbi visszaszolgáltatása, az adók és költségek harmonizálása (azaz az adók csökkentése, amennyiben a város nem tudja elkölteni a befolyó összegeket, és ezáltal nagyvonalúan befejezhetetlen munkálatokat vállal fel), valamint a munkahelyteremtéshez egy többéves tervezés, amely során a helyi cégekkel is konzultálnak a készülő beruházásokról, hogy azoknak legyen idejük felkészülni, a munkálatokat pedig úgy kiírni közbeszerzésre, hogy a kisebb helyi cégeknek is legyen esélyük pályázni.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.