Böjtös év vár a megye településeire

128

Rendkívüli tanácsülésen fogadta el Hargita Megye Tanácsa az áfa-visszaosztásból a helyi önkormányzatok támogatására szánt összegeket. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke bejelentette: mindössze 8 millió lej, azaz feleannyi pénz áll rendelkezésükre, mint tavaly.

Döntött a megyei önkormányzati testület

A tervezetet egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el a megyét vezető testület. A villámgyűlést követően Borboly Csaba elmondta: böjtös év lesz az idei a helyi és megyei önkormányzatok számára, az áfa-visszaosztásból a helyi önkormányzatoknak kiosztható összeg is a felére csökkent a tavalyihoz képest.
– Tudjuk, hogy sok településen még hátráltatóbbnak élik meg a kormánynak a helyi önkormányzatok finanszírozására kitalált új rendszerét. Nem azt mondom, hogy kezdhetünk berendezkedni a helyi önkormányzatok kiéheztetésére, de nagyon ko moly gondok lesznek több vidéki településen, hogy egyáltalán a működésüket biztosítani tudják – mutatott rá a várható anyagi nehézségek mértékére Borboly Csaba.
Az elöljáró ugyanakkor elmondta: a megyei önkormányzat költségvetéséből is mintegy 9 millió euró hiányzik, a szükségeshez képest, egyébként azt január 30-án, a testület rendes ülésén fogadják el. A költségvetés-tervezetet azért csak ekkor hagyhatják jóvá, mert a végső döntést kötelezően két hét nyilvános vitának, konzultációnak kell megelőznie a hatályos jogszabályok előírásai szerint.
Borboly Csaba ugyanakkor úgy vélte, dacára annak, hogy kevesebb pénzből gazdálkodhat a megye, valamennyi település megtalálja a számítását.
– Sok jó projekt van a megyében, számos esetben a megyei tanács határozottan hozzá fog járulni – jelentette ki az elöljáró.
Mint részletezte: azok a települések, amelyekben a megye amúgy is tervez különböző beruházásokat, kisebb összegeket kaptak most az áfa-visszaosztásból.
Hozzáfűzte, fontosnak tartják, hogy a gyergyószentmiklósi és székelyudvarhelyi kórház komoly felszerelést kapjon, továbbá, hogy az ifjúság boldogulását elősegítő oktatási, szakképzési programok zavartalanul működjenek.
Kérdésünkre elmondta: a törvény előírásai miatt kényszerült a megyét vezető testület rendkívüli ülésen dönteni az áfa-visszaosztásokról, nem halogathatták tovább. Mint mondta, jobban szerette volna, ha a költségvetéssel együtt tudják megszavazni az áfa-visszaosztást is, mert akkor egyértelműbb lett volna, hogyan egészítik ki egymást az áfából származó források a megyei önkormányzat többi beruházási tervével.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.