Böjte atya árváinak gyűjtenek a méhészek

108

Szakmai előadásokkal és jótékonysági mézgyűjtéssel egybekötött találkozóra hívja ezen a hétvégén a méhészeket, illetve a méhészet iránt érdeklődőket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A szombati, csíkszeredai rendezvényen a szakmai újdonságok mellett a méhészek a mé­hészeti kellékeiket is beszerezhetik.

Lazar Tibor

Karitatív mézgyűjtéssel egybekötött szakmai találko­zóra hívja és várja szomba­ton Csíkszeredába, a megyeháza nagy gyűléstermébe a megyében tevékenykedő méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. A szakmai felkészítőre érkező méhésztársakat a szervezők – a Böjte Csaba ferences szerzetes által fenntartott csíksomlyói gyermekotthon javára – egy kiló méz vagy ezzel egyenértékű pénzösszeg adományozására kérik – tájékoztatta tegnap lapunkat Lázár Tibor, a méhészegyesület elnöke (képünkön). Habár a méhészek takarékos emberek hírében állnak, a jótékonykodás mégsem idegen tőlük: két héttel ezelőtt hasonló jótékonysági mézgyűjtést kezdeményezett szimpatizánsai körében a székelyudvarhelyi Örösi Méhészegylet is.
A március 5-én 9.30-kor kezdődő szakelőadások sorát Lázár Tibor, a házigazda szakegyesület és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének köszöntői előzik meg. A nap további részében a meghívott helyi és magyarországi agrár- és méhész-szakembereké a szó: Tánczos Barna szenátor az aktuális mezőgazdasági jogszabályok mellett a méhészek előtt kínálkozó farm- és vidékfejlesztési pályázati lehetőségeket ismerteti, míg Bross Péter, az anyaországi Méhészet című szaklap szerkesztője előadásában az ágazatban tapasztalt – hazai és uniós kitekintésű – változásokról és napirenden jelentkező problémákról beszél.
A méheket veszélyeztető betegségről, élősködőkről és az ehhez kapcsolódó méhegészségügyi tudnivalókról az érdeklődők két előadást is hallhatnak: Németh Zoltán magyarországi főállású méhész a varroa atkák elleni – Hargita megyében egyelőre még nem alkalmazott – oxálsavas szublimálási védekezési techni­kákat mutatja be, míg Rácz László állatorvos előadásában a varroa destructor atka szaporodásbiológiai jellegzetességeire és a gyomorvész (nozemozis) növényi táplálékkiegészítőkkel való megelőzésére és kezelésére tér ki. A felkért szakelőadók sorát dr. Gubicza András teszi teljessé: a magyarországi méhész szakoktató előadásában a méhek csodálatos világát mutatja be – vázolta lapunknak a programot a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek