2021, január 18, hétfő.

Bogyós gyöngyszemek

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a fekete ribizli termelése a Csíki-medencében is. Míg korábban elsősorban a háztáji kertekben kaptak helyet a ribizlibokrok, az elmúlt öt évben ültetvények formájában is újra megjelent a gyümölcs. A napokban a szüret is kezdődik az ültetvényeken.

Négy éve telepített ribizliültetvény. Értékes bogyók Fotó: Daczó Dénes
Négy éve telepített ribizliültetvény. Értékes bogyók Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]F[/dropcap]elcsíkon, Karcfalván hagyománya van a fekete ribizli feldolgozásának. Dr. Zágoni Elemér gyógyszerész, székelyföldi kutatómunkájának eredményeként közismertek a bogyós gyümölcsnek az egészségre gyakorolt hatásai. Ez is segített abban, hogy a ribizli termesztése teret hódítson a térségben.
Both Ernő négy évvel ezelőtt telepítette az első bokrokat. Mára az egyik legnagyobb csíki termelők egyike, közel két hektáron termel fekete ribizlit. A Karcfalva fölött lévő Nyírkert nevű dűlőben található birtokán kezdetben kétezer bokrot telepített, aztán évente 500-600 tővel bővítette az ültetvényt – meséli, miközben a gyümölcsösben sétálunk.

Katonás rendben sorakoznak
Aki csak háztáji kertben köztes növényként, almafák alatt vagy kerítés mellett látott feketeribizli-bokrot, annak mindenképpen meglepő a katonásan sorakozó bokrok látványa. Az ültetvényben tizenkét féle ribizlifajtát telepítettek. Itt szépen megférnek egymás mellett a lengyel, a román, holland és magyar fajták. Nemcsak megférnek, de segítik is egymást a beporzásnál, hogy a fürtökön minél nagyobb arányú legyen a bogyók kötése – avatott be a nagy fajtaválasztás egyik titkába a termelő.

Kísérletező kedvű gazda
A nagy változatosság a gazda kísérletező kedvét is mutatja. A sorokról, fajtánként készít feljegyzést, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak, milyen a hozamuk. A lengyel fajtákat a legjobb termőknek mondják, az elmúlt évek tapasztalatai ezt visszaigazolták – állítja Both Ernő.
A telepítés a szakirodalom olvasásával kezdődött, azonban a tapasztalat jelenti az igazi iskolát. Közben a bokrok alatti földet mutatja a gazda. Az idén a szalmatakarást, a mulcsozást is kipróbálták. Azokon a sorokon, amelyet szalmatörekkel borítottak, a föld jobban tartotta a nedvességet, a fürtön a szemek is jobban megnőttek – mutatta a gazda. Az ültetvény négyéves bokrai most érik el igazi termőképességüket, de a gazda szerint a tavaly jobban megnőttek a szemek. A ribizlisben sem egyforma két esztendő…

Tervek a folytatáshoz
Lassan a szürethez közelednek az ültetvényben, de a gazda már a jövőre gondol. Látva a terület kihasználtságát, a bokorsorokat, nem meglepő a következő lépés(ek) megtervezése. Ernő a jövőben Szilárd fiában látja a ribizliültetvény gazdáját.
– A télen biotanfolyamot végzett a fiam, azt szeretném, hogy céget jegyezzünk be a nevére, és azon keresztül történjen a feldolgozás – mondja Both Ernő.
Az ültetvényre még nem szerezték meg a bio minősítést, de itt nem vegyszereznek, a gyomot kapával irtják. A tápanyag utánpótlása pedig istállótrágyával történik.
– A környezet is adja, hogy itt bióban kell gondolkodni – nyomatékolja a tulajdonos, miközben a környező kaszálós és legelős területeket mutatja. – Szerencsés fekvése van a kertnek, mivel a közelben nincsenek szántóterületek – jegyzi meg.

Aranyoklevél
Egy ültetvény tizenöt éves kort is megérhet megfelelő gondozás mellett, így a négyéves telepítés még fiatal, de már az első elismeréseket is meghozta a gazdának. A környékről sok gazda felkereste már és megcsodálta a gondozott kertet, de az itt termett gyümölcsből készített szörpöt is értékelték. A Gyulán megrendezett V. Nemzetközi Gyümölcskészítmények Versenyén Aranyoklevelet kapott a Both Ernőék által előállított szörp. A gazda szerint az elismerés mindenképpen jelzi az itt termett gyümölcs kiváló minőségét.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb