Bodzavirággal az atka ellen

755

Természetesen eljárásként, a kaptárba szórt szárított bodzavirág illatával is képesek eltájolni a méhcsaládokat pusztító atkákat a méhészek – hívja egy olcsó, egyszerű, környezetbarát eljárásra a méhésztársak figyelmét Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke. Leszögezi: a bodzavirág és a herefiasítás háromhetenkénti eltávolítása révén a méhészek értékes időt nyerhetnek ahhoz, hogy az áruméztermelés hónapjai alatt ne kényszerüljenek vegyszerek használatára. A rendszeres atka elleni kezeléseket viszont a módszer csak kiegészíti, de nem helyettesíti.

Nyíló bodzavirág: szárítva nemcsak teának jó, az atkák megzavarására is alkalmas
Nyíló bodzavirág: szárítva nemcsak teának jó, az atkák megzavarására is alkalmas

A herefiasítás időszakos eltávolítása mellett a szárított bodzavirág is hatékonyan segíti a méhészeket a méhcsaládok legnagyobb ellenségével, a varroa atkákkal szembeni védekezésben – számol be lapunknak Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke. Elmondta, az eljárás nagyon egyszerű, ráadásul a méheknek sem okoz kellemetlenséget, ellenben a kaptárba szórt szárított, apró darabokra vágott bodzavirág intenzív illata révén képes megzavarni az atkák tájékozódó képességét.
– Az atka se nem lát, se nem hall. A tájékozódásában egyedül csak a szaglására hagyatkozik. Az általa kedvelt illatanyagból tudja, hová húzódjon be táplálkozni és szaporodni is. A kaptárba csepegtetett, vagy vízzel együtt beadagolt illóolajokkal képesek vagyunk az atkák tájékozódó képességét megzavarni. A fészekre helyezett, a léputcákba szórt szárított, apróra őrölt bodzavirággal is ezt érjük el. A bodzavirág-törmeléket végül kidobják a méhek, viszont ez idő alatt is akadályozni tudjuk az atkákat a kaptáron belüli pozícionálásban, ezzel pedig lényegében a petézését, a szaporodását gátoljuk – hangsúlyozza az általa már évek óta használt módszer lényegét Lázár Tibor.
A természetből begyűjtött bodzavirágot, vagy akár a méhészeti szaküzletekben kapható illóolajokat – például a Polioilt – a szakember szerint a méhészek a tavasz folyamán, illetve az év nagy részében gond nélkül használhatják. Kivételt csupán a július végi, augusztusi időszak jelent: a készítményeket akkor a fokozott rablásveszély miatt nem ajánlott használni, az erős illatokkal ugyanis a kaptárt őrző méheket is meg tudjuk zavarni. A szakember leszögezte: a szárított bodzára semmiképp sem szabad csodaszerként gondolni, a megfelelő időközönként végzett gyógyszeres atka elleni kezeléseket ugyanis az illóolajos eljárás csak segíti, de nem helyettesíti.
– A bodzavirágos módszer abban segít a méhészeknek, hogy húzni tudják az időt a vegyszeres kezelések megkezdésével július végég, augusztus elejéig. Nem mindegy! A kaptárban ugyanis ily módon vegyszert az áruméztermelés időszaka alatt nem kell használnunk. Ez is nagyon fontos szempont – szögezi le a szakegyesület vezetője.

[box type=”shadow” ]Végéhez közeledik a méhészképzés

Végéhez közeledik a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megyei Méhészegyesület közös szervezésű téli, kezdő méhészeknek szóló tanfolyama. A január végén indult, három és fél hónapos akkreditált képzés keretében a méhészet iránt érdeklődő gazdák a méhlegelőkről, a méhészeti technológiákról, a méhbetegségekről, valamint a méhészeti termékek előállításáról szerezhettek olyan alapismereteket, amelyekre indulásként négy-öt családból álló méhészetük gondozását és fejlesztését alapozhatják. A tanfolyam résztvevői az elméleti előadásokon megszerezett tudásanyagot – a gyakorlati teendőkre térve – a héten Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnökének somkőháti méhészetében gyarapíthatták.[/box]

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.