Bocsánatot kért, de mégsem

Nyilatkozott a csendőrakció parancsnoka

155

Elnézést kért, nyugalomra intett, hárított is a tiszta lelkiismeretű Laurenţiu Cazan őrnagy, a múlt pénteki bukaresti Győzelem téri csendőrakció parancsnoka tegnap a közszolgálati televízió műsorában.

Nincs, amit felrónia magának – mondta tegnap Laurenţiu Cazan őrnagy, a múlt pénteki, Győzelem téri csendőrakció parancsnoka, aki hozzátette: a csendőrség a „megfelelő időpontban” lépett közbe.
„Nyugalomra szeretnék inteni… Ha vannak olyan személyek, akiknek ártatlanul szenvedést okoztunk, azoktól elnézést kérünk. A mi feladatunk a közrend visszaállítása volt. Egyes konkrét helyzeteket a katonai ügyészség vizsgál. Együttműködünk a rendőrséggel, hogy azonosítsuk azokat a személyeket, akik megtámadták a csendőrséget” – mondta Cazan.
Meglátása szerint a közbelépést az indokolta, hogy egyre erőszakosabbak voltak a tüntetők a csendőrökkel szemben.
„Azért volt szükség erre, mert a növekvő erőszak azzal fenyegetett, hogy felbontja a csendőrség védőállását. A közbelépést akkor indítottuk, amikor újabb támadás kezdődött a csendőrség és a rendőrség egységei ellen” – mondta Cazan.
Kérdésre válaszolva Cazan azt mondta, biztos abban, hogy a vizsgálatok fényt derítenek arra, kik voltak a csendőrségre támadó, „szervezettnek tűnő” egyének.
„Egy dolgot azonban mindenki figyelmébe szeretnék ajánlani: ha nem is hallják a törvényes felszólításokat, ha nem is értik a fényjelzéseket, ha látják, hogy az indulatok elszabadultak és a csendőrség elindult, jobb elhagyni a környéket” – mondta Cazan.
Azt is nyomatékosította: együttműködtek a katonai ügyésszel. Cazan szerint a katonai ügyész 17 órakor jelent meg a helyszínen, és az egész akció alatt közvetlenül együttműködtek vele. Az ügyész hajnali 4-ig maradt a helyszínen, és „jelen volt a csendőrség minden akciójánál” – állítja a parancsnok.
Cazan azt nyilatkozta: folyamatosan tartotta a kapcsolatot a helyi és központi hatóságok képviselőivel, és mielőtt kiadta a tömegoszlatásra vonatkozó parancsot, összehívta az egyes csapatok vezetőit, és az ügyész jelenlétében beszélt velük. Hozzátette: az egyik mellékutcában megtalálták azt a Molotov-koktélokkal tele gépkocsit, ahonnan az erőszakosan viselkedő, gyújtogató egyének az utánpótlást szerezték.
A parancsnok szerint a csendőrség engedélyezett könnygázt használ, engedélyezett szakcégtől szerzik be, nem halálos, az Európai Unió területén csaknem mindenhol ezt használják, és hosszú távon semmilyen kockázatot nem jelent az érintettek számára.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.