Biztonságra törekednek: Fertőtlenítik a tömbházakat

116

A Katasztrófavédelmi Bizottság ülését követően újabb beszámolót tarott Ráduly Róbert Kálmán polgármester a digitális térben. A szükségállapotra való tekintettel a csíkszeredai önkormányzat szakcéggel kötött együttműködéssel végzi a lépcsőházak, tömbházak fertőtlenítését az elkövetkező időszakban.

Hatékony intézkedésekre van szükség                                                                                  Fotó: László F. Csaba

Csíkszereda Polgármesteri Hi­vatala is köteles fertőtleníteni a tömbházakat, lépcsőházakat a nemrégiben kiadott katonai rendelet 6. cikkelyének értelmében. A helyi önkormányzat felvásárolta az ehhez szükséges eszközöket, eddig 72 darabot, illetve rendelést adtak le további 500 fertőtlenítőszer-tartályra. Összesen 572 épületet kell fertőtleníteni és fertőtlenítőszeres tartállyal ellátni, a munkát egy erre szakosodott cég végzi el, aki 13 alkalmazottal dolgozik.

Igénylik a segítséget
– Pontos menetrend nincs, ami a takarítást illeti, hiszen válsághelyzetben vagyunk. Igyekszünk minél előbb teljesíteni a rendeletben meghatározott feladatokat. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a lakossági társulásokkal, hogy megfelelő programot hozzunk létre. Javasoljuk, hogy a fertőtlenítés után két óráig ne járkáljanak a lakosok – mondta a polgármester. Az önkormányzat vezetője beszámolt arról, hogy a város közigazgatási területén 31 fő van karanténban, 184 személy pedig otthoni elkülönítésben.
A városi nyilvántartás szerint 195 idős személy szorul segítségre, ami az élelmiszer-vásárlást, a gyógyszerek kiváltását illeti.
– 94 családdal kommunikálunk jelenleg, ebből 21-en igénybe is vették a szolgáltatást. A hajléktalanszállón összesen 19-en tartózkodnak – közölte az adatokat Ráduly Róbert. Szó esett a részlegesen működő Fészek központról is, ahol egy állateledellel kereskedő cég kapott nemrégiben zöld utat a szolgáltatás elindításához.

Megoldások a krízishelyzetben
– A lélegeztetőgépek beszerzése folyamatban van, most ez az egyik legfontosabb feladatunk. A kö­zel­jövőben pedig a bizottság hozzájárulásával a helyi termelőknek szeretnénk lehetőséget biztosítani az értékesítésre. Vagyis a Promenád területén ideiglenes piacot hozunk létre, ahol hétfőtől péntekig, délelőtt 11 órától este 6-ig vásárolhat a lakosság – mondta a polgármester. Hangsúlyozta, hogy a délelőtti órákban főként az idős személyeket részesítik majd előnyben.
Az ülésen részt vevő rendőrségi képviselet biztosította a hivatalt, hogy továbbra is figyelik, ellenőrzik a roma közösségeket, hiszen válsághelyzetben még inkább szükség van a biztonságra, fegyelemre.
– A járvány miatt szünetelő tevékenységeknek köszönhetően hivatalunkban felszabadult munkaerőt átcsoportosítottuk más feladatokra, valamint az idősebb személyeket szabadságra küldtük – tette hozzá Ráduly Róbert Kálmán.

Fülöp Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek