Biztonságosabb község lett Homoródalmás

Számítanak a turistákra

895

Homoródalmáson tavaly a legfontosabb megvalósítás a közvilágítás modernizálása volt, de emellett fontos utakat is építettek. Idénre is bőven akad tennivaló – derül ki Tikosi László polgármester évértékelő beszédéből.

Tikosi László Fotó: Nagyálmos Ildikó

Tikosi László polgármester 2016-ban került a település élére, és vállalta, hogy megerősíti a közbiztonságot, hiszen számtalan betörés és gyilkosság is volt azelőtt Homoródalmáson. Ezután létrejött a polgárőrség, aminek mára 104 tagja van – tudtuk meg a polgármestertől. Ugyan nem minden tag aktív, de a rendszer jól működik, minden éjjel járőröznek, aminek köszönhetően azóta sem lopás, sem betörés nem volt a faluban.
A közvilágítás korszerűsítése során minden oszlopra takarékos világítótestet szereltek. Ez is növelte a közbiztonságot – mondja Tikosi László –, hiszen az emberek azóta nyugodtan járnak-kelnek a nap minden szakában.

Fontos utakat újítottak fel
A községvezetés hathatós közbenjárásával, illetve a megyei tanács segítségével sikerült majdnem teljesen elkészíteni a leányerdei utat, amely Homoródszentmártonnal köti össze Almást. Tavasszal kettős aszfaltréteget fektetnek az útra, a védőkorlátok is helyükre kerülnek. Ez óriási segítség lesz a helybéliek számára, ugyanis sokan Székelyudvarhelyen dolgoznak, a Leányerdőn közlekedve napi 22 kilométert spórolhatnak.
Ezenkívül – szintén pályázati pénzből – felújítottak a településen belül egy 1075 méteres útszakaszt, amely a 132-es és a 132A megyei utat köti össze.
– Ahogy az idő engedi, térkövezzük a kapubejárókat, és akkor befejezettnek tekinthető ez a munka is. Az elmúlt év folyamán megnyertük az Almási-barlang felé vezető út 775 méteres szakaszának felújításához szükséges pénzösszeget. Ez a település legfontosabb útja, ugyanis ez vezet az Almási-barlanghoz, de a falu egyes kaszálóit vagy Vargyast is ezen az úton tudjuk megközelíteni – részletezte a polgármester.

A sóskút környezete is megszépül
Noha tavaly már elkezdték a Sóskút körüli terület rendezését, idén szeretnék kiépíteni, vonzóvá tenni a turisták számára is: sétányokkal, padokkal, játszótérrel teszik korszerűbbé. Egy új épület létrehozása is szerepel a tervek között, ahol két sóscseber is várja majd a gyógyulni vágyókat. Az épület kisebb rendezvényeknek, ünnepségeknek adna otthont, grillezési lehetőséget is biztosítanak az idelátogatók számára. Mivel a dokumentáció már két évvel ezelőtt elkészült, az azóta megnövekedett költségeket saját forrásból egészítik ki.
– Az egyház közel száz személyt befogadó panziót épít, s ha ez elkészül, akkor elmondhatjuk, hogy Almás korszerű és minden követelménynek eleget tevő körülmények között tud vendégül látni akár száz személyt is. További tervünk a kultúrház melletti régi tekepálya felújítása. A projekt 1,4 millió lej értékű, magában foglal egy napközis öregotthont, saját autóbuszt, lehetőség lesz helyben ebédelni és sokféle szabadidős tevékenységben részt venni – fogalmazott az elöljáró. Homoródalmás lakossága zömében időben és lelkiismeretesen eleget tesz adózási kötelezettségének, ami nagy segítség az önkormányzatnak, például akkor, amikor egy pályázat kivitelezésénél elő kell teremteni a szükséges önrészt.
– Reméljük, hogy a 2019-es esztendő költségvetésileg kedvezőbb lesz számunkra – bizakodik Tikosi László polgármester.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek