2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Biztonságosabb, barátságosabb környezetben tanulhatnak a gyerekek

 

 

„Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet” – idézte beszélgetésünk kezdetén Bethlen Gábor szavait Csíkszentsimon polgármestere, Kozma István. Csíkszentsimon községe az évek során sokat fejlődött az infrastruktúra és a közösség terén egyaránt, az elkezdett munkát az elkövetkező időszakban is szeretnék folytatni.

Az elmúlt négy évben számos beruházást végeztek el Csíkszentsimonban. Bővült az önkormányzat gépparkja: EU-s alapokból finanszírozott 50 ezer euró értékű multifunkcionális traktort sikerült megvásárolniuk, amelyhez tartozik egy homlokrakodó, egy árokkaszáló, valamint egy fronthidraulika, amelyhez földgyalu, illetve hóeke is csatlakoztatható. Ezzel a célgéppel az útkarbantartási, árok-tisztítási, hóeltakarítási, valamint egyéb közhasznú munkálatok hatékonyságához akartak hozzájárulni az önkormányzat munkatársai. 

Az elmúlt években sokat változott az iskola- és óvodaépület arculata és felszereltsége. Megvalósult az Endes József Általános Iskola udvarának térrendezése, az épületek új színben pompáznak, a Mesevár óvoda új bútorzatot kapott, és egy korszerű és biztonságos játszótéren játszhatnak a napközisek. Sikerült kivitelezni a tűzvédelmi engedély beszerzése érdekében előírt munkálatokat is az iskola központi épületében. A megvalósítások elsődleges célja az volt, hogy élhetőbbé és kellemesebbé tegyék a gyerekek és oktatóik mindennapjait, hogy biztonságban és barátságos környezetben fejlődhessen, tanulhasson a jövő nemzedéke.

− Amikor a jövőről beszélünk, akkor először mindent az alapoktól kell kezdeni. Véleményem szerint az alapok az oktatási intézményekből indulnak, így nagy hangsúlyt kell fektetni az ottani életminőségre és fejlődési lehetőségekre – emelte ki az elöljáró.

A tíz éven át üresen álló volt községháza 2018-ban könyvtárként, vonzó közösségi térként éledt újra. Az intézmény nemcsak olvasási lehetőséget és kikapcsolódást nyújt a község lakóinak, hanem változatos és tematikus tevékenységek által kovácsolja össze a közösséget. 

A község két legforgalomasabb utcáját mára aszfaltréteg borítja. Emellett pedig helyi finanszírozásból Csíkszentsimon és Csatószeg központjában egy-egy parkolót sikerült létesíteni. Korszerűsítették a közvilágítást: a beruházásnak köszönhetően 630 lámpatest világítja meg a község utcáit, a régi 230 világítótest helyett. 2018 őszén a Nagymezőn 3500 méter utat sikerült helyreállítani, ugyanakkor Csatószegen a Hágó utat rehabilitálták, utána pedig Szentsimonban, a tehermentesítés érdekében, a Bolhaszegi terelőút készült el. 2019-ben összesen 2815 méter mezei utat javítottak, Csíkszentsimonban a Nagymezőn 1011 méternyit, valamint Csatószegen a Görgős mezőben 1804 méternyit.

A jövőbeni tervek közé tartozik a már elkezdett sportcsarnok befejezése, illetve a csatorna- és gázhálózat építése. Az elöljáró elmondta, hogy minden infrastrukturális beruházás mellett fontos magával a közösséggel, főként a fiatalokkal is foglalkozni, hiszen bennük van a jövő. Az itthon maradáshoz a szükséges feltételeket is meg kell teremteni, ezért az elkövetkező években igyekezni szeretnének, hogy ingyen telket biztosítsanak a fiataloknak, ahol építkezhetnek.

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb