Biztonságos barlangjárást oktatnak

Barlangászképzés zajlott a hétvégén a Békás-szorosban a Gyilkostó Adventure Egyesület szervezésében, a Román Barlangász Iskola gyámsága alatt. A résztvevők elméleti és gyakorlati oktatáson sajátíthatják el a barlangászás alapvető tudnivalóit, a program a következő hétvégén folytatódik.

A biztonságos barlangjárásra készíti fel a barlangászás iránt érdeklődőket a Gyil­kostó Adventure Egyesület képzése, amely a Román Barlan­gász Iskola felügyelete alatt zajlik.
Simon László oktató elmondta, a barlangásziskolákat két szinten szervezik: van személyi képzés, valamint professzionális képzés. A személyi képzés az alapképzésből, az egyes, valamint kettes fokozatú kötéltechnikai iskolákból áll, a szakmai képzés pedig a barlangimentő, valamint az oktatói iskolából.
Az egyes fokozatú iskola felkészíti az illetőt arra, hogy önerőből képes legyen balesetmentesen végigjárni egy III-as nehézségű barlangot. A kettes fokozatú iskola felkészíti arra, hogy kiépítsen III-as nehézségű barlangot és csoportfelelős lehessen, képes legyen vigyázni a csapatára, menedzselje az időt és a felszereléseket.
A Gyilkostó Adventure Egyesület ötödik alkalommal szervez képzést, amely egyes fokozatú képzés, ugyanis a nálunk található barlangok ennek lebonyolítására alkalmasak. A most részt vevő csapatnak már márciusban megtartották az alapképzést a Súgó-barlangnál, most pedig a Postafal a gyakorlófal, valamint négy zsomboly képezi még a hivatalos poligon részét. Hat napból áll a képzés, minden reggel elméleti oktatással kezdődik a program, amelyet gyakorlat követ, majd kiértékelő zárja a napot.
– Minden résztvevővel egyenként megbeszéljük a nap tevékenységeit, kiértékeljük tevékenységüket, hiszen az a fontos, hogy napról napra fejlődjenek, ha pedig nincs fejlődés és előfordulnak élet- vagy balesetveszélyes hibák, akkor az illető nem kapja meg a végső átmenő minősítést – mondta az oktató.
Hozzátette, ilyen esetben igazolást kaphat az illető, hogy részt vett a kurzuson.
A barlangászképzésen egyébként világszerte elismert oklevelet kapnak a résztvevők. Simon László elmondása szerint Amerikából is volt már tanulójuk, s Európa-szerte is elismert a hazai barlangásziskola, ugyanis színvonalas az oktatás, szigorúak a szabályok. Megjegyezte, a hazai barlangásziskola tevékenysége az 1970-es évekre nyúlik vissza, a Békás-szorosban 2009-ben volt az első képzés. Simon László ezen a helyszínen 2014 óta szervez barlangásziskolát.

Lázár Hajnal