Bizonytalanság és bizalmatlanság

Trump és Putyin négyszemközt

124

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ma délben a finn fővárosban, Helsinkiben tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját. Donald Trump nem tekint „nagy várakozással” a Putyinnal tartandó mai találkozóra, szerinte „semmi rossz, talán némi jó is” kisülhet belőle.

Fotó: Globoport

Az amerikai elnök a CBS politikai vitaműsorának adott interjúban némileg lehűtötte az amerikai–orosz csúcstalálkozóval kapcsolatos várakozásokat, sőt arról sem nyilatkozott, hogy mit kíván egyáltalán elérni a tárgyaláson.
A csúcstalálkozó céljaival kapcsolatosan feltett kérdésre, Trump csak annyit válaszolt: „Majd tudatom a találkozó után.” Hozzátette, hogy „semmi rossz, talán némi jó is” lesz a megbeszéléseken.
Donald Trump nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre sem, hogy vajon kérni fogja-e Putyintól annak a 12 orosz hírszerzőnek a kiadatását, aki ellen a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai nyomán – a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt – pénteken vádat emeltek.
John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó az ABC televízióban azt hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök nem azzal a szándékkal készül Helsinkibe, hogy konkrét, kézzelfogható eredmények szülessenek a csúcstalálkozón. „Azt kértük, és az oroszok ebbe beleegyeztek, hogy lényegében ne legyen előre meghatározott napirend” – mondta Bolton.
Jon Huntsman, az Egyesült Államok Oroszországban akkreditált nagykövete már a finn fővárosban tartózkodik, s onnan adott interjút az NBC televíziónak. „Ez nem is csúcstalálkozó lesz” – lepte meg a riportert Huntsman. „Hallottam, hogy annak hívják, de ez csak egy találkozó” – fogalmazott a nagykövet. Kifejtette, hogy a korábbi elnöki csúcstalálkozókkal szemben, nem adnak ki közös közleményt és nem tesznek politikai nyilatkozatot sem. „Nem lehet tudni, mi lesz a találkozón, a lényeg az, hogy ez az első alkalom, hogy a két elnök tárgyalóasztalhoz ül, először négyszemközt, majd a munkatársaikkal, és az amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozástól kezdve a közös érdekekig mindenről eszmét cserélhetnek” – hangsúlyozta Jon Huntsman.
A német külügyminiszter nyilatkozata ugyanakkor „igazodik” ahhoz a friss felméréshez, amely szerint a németek bizalmatlanok az Egyesült Államokkal szemben. Heiko Maas ugyanis óva intette az amerikai elnököt attól, hogy szövetségeit hátrányos helyzetbe hozó egyoldalú megállapodást kössön az orosz elnökkel.
Donald Trump és Vlagyimir Putyin ma délben a finn fővárosban, Helsinkiben tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját. A négyórásra tervezett csúcsot a finn elnöki palotában tartják, ahol az amerikai és az orosz elnök először négyszemközt tárgyal egymással, majd az orosz és az amerikai küldöttség munkavacsorán tárgyal egymással.

Donald Trump egy inter­júban azt is elárulta, hogy újra akar indulni az elnökválasztáson 2020-ban, és szerinte nincs senki, aki le tudná őt győzni. „Teljes mértékben ez a szándékom. Úgy látszik, hogy mindenki ezt akarja tőlem” – válaszolta Trump az őt faggató újságírónak, és hozzátette, hogy nem lát egyetlen olyan demokrata párti kihívót sem, aki le tudná őt győzni. Az amerikai elnök ugyanebben az interjúban arról is beszél, hogy a tömeges bevándorlás rossz hatással lesz Európára.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek