2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Bizonytalan, hogy lesz-e idén előleg?

Hetek óta csak találgatják a gazdák, mikor juthatnak végre előleghez az idei évre igényelt egységes területalapú támogatásból. A november 30-i határidő szorítása miatt viszont az is előfordulhat, hogy a vágyott 50-70 százalékos támogatás-előlegről ezúttal le is mondhatnak. Mihai Putinţei, az APIA vezérigazgatója úgy látja, ha a SAPS-támogatás előlegét november végéig nem tudják kifizetni, akkor a gazdák számlájára pénz leghamarabb csak januárban érkezhet.

Őszi mélyszántás Tusnádon. A költségek fedezésében is számítottak az előlegre a gazdák
Őszi mélyszántás Tusnádon. A költségek fedezésében is számítottak az előlegre a gazdák

Két héttel a határidő lejárta előtt sem meri konkrét időponthoz kötni a 2015-ös évre járó egységes területalapú támogatás (SAPS) előlegösszegeinek kifizetését Mihai Puţintei, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vezérigazgatója. Az APIA első számú vezetője az Agroinfo.ro mezőgazdasági portálnak nyilatkozva csak annyit mondott: az ügynökség emberfeletti erőfeszítéseket tesz, hogy a területalapú alaptámogatás előlegeit a gazdáknak még november vége előtt folyósítani tudja. A szakember azonban a támogatáselőlegek kifizetésére a jelenlegi körülmények között csak 50 százalékos esélyt lát. Megjegyezte, ahhoz hogy a mezőgazdasági területeiket művelő gazdák a területalapú támogatáshoz a rendes – azaz az uniós határidők értelmében december 1. és június 30. közötti – kifizetési időszaknál hamarabb pénzhez jussanak, még számos feltételnek teljesülnie kell. Ezek közül elsőként a területalapú támogatást igénylők adminisztratív ellenőrzésének lezárását nevezte, míg a második feladatnak a mezőgazdasági minisztériummal közösen az előleg pontos nagyságának meghatározását említette.
– Az előleg csak a SAPS egy bizonyos hányada lehet – nyomatékosította Puţintei. Az előleg kifizetését ugyanakkor az uniós szabályok alapján a tagállamok csak az október 15. és november 30. közötti időszakban alkalmazhatják.
Az idei évre járó egységes területalapú támogatás (SAPS) alapösszegét amúgy hektáronként 77,42 euróban állapították meg, ebből – amennyiben az ügynökség a szaktárcával megállapodásra jutva előlegként 70 százalékot folyósít – a gazdák bankszámlájára a következő két hétben hektáronként legtöbb 53,42 eurós, azaz durván 235 lejes támogatáselőleget utalhatnak.

HN-összefoglaló

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb