Bizonyítványát magyarázta a miniszter

Valentin Popa szerint nem go nd, hog y nincs elég szakképzett tanerő

275

A diákok és a pedagógusok anyagi juttatásai jelentősen emelkednek a következő időszakban – mondta Csíkszeredában tegnap Valentin Popa oktatási miniszter, aki szerint ezt az oktatás minőségének a növekedése kell kövesse. A tárcavezető részt vett az Octavian Goga Főgimnázium és a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitó rendezvényén. Helyenként fehér karszalaggal tiltakoztak pedagógusok és szülők a román nyelv oktatását érintő legújabb rendelkezés ellen.

Miniszteri látogatás. Két megyénkbeli iskolát keresett fel Valentin Popa Fotó: Kovács Hont Imre

A virágokat szorongató kisiskolások és osztálytársaikkal beszélgető nagyobb diákok, szülők és pedagógusok mellett tegnap tisztségviselők, a sajtó munkatársai és biztonsági emberek is nyüzsögtek a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium tanévkezdő ünnepségén, ugyanis ott nyitotta meg a tanévet Valentin Popa tanügyminiszter. Az egyházi, iskolaigazgatói, szülőbizottsági köszöntők előtt az oktatási tárca vezetője üdvözölte a diákokat, szüleiket és a pedagógusokat. A jókívánságok és jó tanácsok mellett Popa azt mondta, sok újdonság lesz az új tanévben, számos kedvező pénzügyi intézkedést hoztak mind a diákok, mind a pedagógusok számára. Kifejtette, a kormány jelentősen, 150 lejről 250 lejre emelte a Bani de liceu elnevezésű program keretében nyújtott ösztöndíjakat, az egy főre eső jövedelmi küszöböt, amely alapján ezt meg lehet kapni, 150 lejről 500 lejre növelték, hogy minél több diák megkaphassa ezt a támogatást. Előkészületben van ugyanakkor a szakiskolásoknak nyújtott szakmai ösztöndíj emelése, 200 lejről 250 lejre növelik a minden szakiskolás által kapott támogatást, és 400 lejről 500 lejre a duális képzésben részt vevők támogatását – jelentette be a miniszter. Ismertette, az Euro200 elnevezésű, a diákok számítógép-vásárlását elősegítő programban is 100 lejjel emelték a küszöböt, azok kaphatják meg a segítséget, akik családjában az egy főre eső bruttó jövedelem nem haladja meg a 250 lejt. Az iskolai tantárgyversenyek szabályait is jelentősen megváltoztatták – közölte.
A pedagógusok figyelmét arra hívta fel Popa, hogy a 2017-es iskolakezdéshez képest a bérek általánosan 25 százalékkal magasabbak, és további béremelések következnek, december elsejétől és 2019. január elsejétől például kétféle bérpótlék is igényelhető lesz, 2022-re pedig az oktatási rendszerben általánosan mintegy kilencven százalékkal lesznek magasabbak a bérek, mint 2016-ban.
– Jelentős emelés ez és fontos lépés a humánerőforrás értékelésében – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy az anyagi ráfordítás az oktatás minőségének az emelkedéséhez is fog vezetni.
Arra kérte a pedagógusokat, tegyenek meg mindent azért, hogy az órák vonzók legyenek, a diákokat bevonzzák az iskolába, hisz minden mellett az oktatás minősége a pedagógusokon múlik.
– Reményekkel és várakozásokkal kezdjük az új tanévet – mondta Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője a tanévnyitón, hozzátéve, hogy a várakozások egy része már teljesült, és bízik benne, hogy munkával a reményeket is be lehet majd teljesíteni. A főtanfelügyelő a szeretet és a bizalom fontosságát, erejét hangsúlyozta, az iskolába talán félelmekkel érkező gyermekeknek azt tanácsolta, bízzanak pedagógusaikban, hisz azok szeretettel, örömmel várták őket.

Esélyegyenlőséget szeretne
Mandátuma egyik prioritásának tekinti az esélyegyenlőség biztosítását – válaszolta Csíkszeredában Valentin Popa arra az újságírói kérdésre, hogy miért Hargita megyében vett részt tanévnyitón. Kifejtette, azt szeretné, ha egyenlő esélyei lennének a városi és vidéki, illetve a román és a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekeknek, jelenlétével erre kívánta felhívni a figyelmet. Szintén az esélyegyenlőséget szolgálná az a projekt, amelyet az elmúlt hat hónapban készítettek elő, és amely az iskolák felszerelésére vonatkozik, hogy többé ne a pedagógusok vásároljanak festéket a nyomtatóba és ne a szülők pénzéből sokszorosítsák a munkalapokat – mondta még az oktatási tárca vezetője.
Hasonlóképpen nyilatkozott Csíkszentdomokoson is, a Márton Áron Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén, amelyet az iskola diákokkal, szülőkkel és oktatókkal zsúfolásig telt tornatermében tartottak tegnap. Hangsúlyozta, mennyire szívügye az esélyegyenlőség, hogy városon és falun, többségi és kisebbségi tagozaton is azonos minőségű oktatásban részesüljenek a gyerekek, ezért tanévkezdésre Csíkszentdomokos tökéletes úti cél volt számára, hiszen vidéki a település és kisebbség anyanyelvén zajlik az oktatás.

Fehér karszalagos iskolakezdés
Több magyar tannyelvű tanintézetben – Csíkszeredában például a József Attila Általános Iskolában – fehér karszalag viselésével tiltakoztak tegnap a pedagógusok a kormány azon rendelete ellen, amely előírja, hogy a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a román nyelvet és irodalmat felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok kell tanítsák. A rendelet ellen országszerte tiltakoztak magyar és német szakmai és szülői szervezetek. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének állásfoglalása szerint meggondolatlan, szakmaiatlan és jogszerűtlen rendelet ellen és annak visszavonása érdekében a pedagógusok aláírásokat is gyűjtenek, petíciót készülnek leadni a kormányhoz és az államfőhöz.
Valentin Popa tegnap újságírói kérdésre reagálva meglepettnek tűnt a tiltakozás hírére és mindössze annyit mondott Csíkszeredában, hogy amikor megtudja az elégedetlenség okát, akkor majd kialakítja véleményét az ügyben.

A miniszter hárít
A domokosi hivatalos tanévnyitót követően Valentin Popa csak a sajtó képviselőinek unszolására volt hajlandó nyilatkozni, mondván, hogy Csíkszeredában már nyilatkozott. A tárcavezető azzal igyekezett kitérni a kérdés elől, hogy elkezdte magyarázni: a kifogásolt cikkelyt nem sürgősségi, hanem csak egyszerű kormányrendelettel fogadták el. Azaz a parlament majd megvitatja és akár módosíthatja is azt.
Aztán meg azzal védekezett, hogy több nagykövet, sőt maga Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásügyi főbiztosa is több alkalommal kérte, hogy a szaktárca tegyen valamit azért, hogy a nemzeti kisebbségek könnyebben megtanulhassák az állam nyelvét. Megemlítette: Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke bepanaszolta a minisztériumot az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), amiatt, hogy semmit nem tesz azért, hogy a magyar anyanyelvű diákok is megtanulhassák a román nyelvet.
Hozzáfűzte: a kormányrendelet nem zárja ki a tanítókat a román nyelv oktatásából, a románórákat eddig is az előírt normán kívül, plusz óradíjjal fizették ki az elemi iskolákban. Kifejtette: az intézkedés nyomán kivették a tanítók feladatai közül a román nyelv oktatását, azonban a tanítókat nem zárták ki teljesen az állam nyelvének oktatásából, csupán megváltozik a prioritási sorrend, azaz az iskoláknak először meg kell próbálniuk szakképzett tanárt keresni erre a feladatra.

Valentin Popa és Korodi Attila. Érvek és ellenérvek Fotó: László F. Csaba

Hozzáfűzte: az intézkedés nem példa nélküli, korábban ugyanez történt, a testnevelés- és vallásórákkal is, amikor ezeket szaktanárokra bízták. Szerinte az sem gond, hogy nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű szaktanár, mert idővel ez is megoldódik.
A domokosi évnyitó ünnepségen felszólalt Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is, aki – bár igencsak diplomatikusan fogalmazott – szóvá tette, a romániai magyar pedagógus szakma által is erősen kifogásolt kormányrendeletet. A képviselő nem vonta kétségbe, hogy a minisztérium jószándékúan cselekedett, sajnálattal állapította meg azonban, hogy a döntés nem megfelelő, ugyanis a tanítók kellően képzettek ahhoz, hogy taníthassák a román nyelvet. Korodi óvatosan úgy fogalmazott: ezt a hibát még ki lehet küszöbölni.
Korodi Attila a Hargita Népe kérdésére elmondta: a szövetség oktatási szakpolitikusai a múlt héten egyeztettek az oktatási tárca vezetőjével, de akkor a miniszter még nem mutatott hajlandóságot arra, hogy meggondolja magát a kérdésben.
– Ez azt jelenti, hogy ezen a héten még határozottabban kell tárgyalnunk erről a kérdésről. Nem lehet megvárni, hogy a parlament korrigálja a kormányrendeletet, mert az fél évbe is kerülhet – nyilatkozta lapunknak a képviselő.
Szerinte a kormánynak kell orvosolnia gondot, a parlament két háza, az államfő vagy az ellenzék bármennyit is tárgyalna erről a kormánnyal, az rendkívül időigényes.
Görbe Péter főtanfelügyelő a miniszteri látogatás végén lapunknak azt nyilatkozta, nem tudtak erről részletesen beszélni a tárcavezetővel, a minisztérium álláspontja pedig tiszta, alkalmazni kell a rendeletet. Azt, hogy hogyan, a héten vizsgálják meg. Hogy honnan lesz pénz a szaktanárok fizetésére, az nincs leszögezve – mondta még el.
A szakmai érvek mellett az iskolák anyagilag is megvalósíthatatlannak tartják a rendeletet, Ferencz S. Alpár, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatója például érdeklődésünkre elmondta, iskolájuk esetében 80 órát, 4,44 állást kellene biztosítsanak, de erre semmilyen lehetőségük nincs.

R. Kiss Edit
Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek