2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Bizonyítvány igazolja: márkanév a Szárhegyi Káposzta

Az Országos Szabadalmi és Védjegyhivatal (OSIM) már tavaly jóváhagyta, hogy márkanévvé váljon a Szárhegyi Káposzta, az erről szóló bizonyítvány azonban csak a napokban került a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületéhez. A szervezet elnöke, Lukács Géza lapunknak kifejtette: a tavaly kapott bizonyítvány hibás volt, így visszaküldték, a javított változat pedig most érkezett meg. Mint mondta, nagy megvalósítás ez a közösség számára, hisz a márkanév levédése által sokkal kisebb esély van rá, hogy csalók próbálják meg csorbítani a gyergyószárhegyi káposzta hírnevét. „Van jövője, de csak akkor, ha az emberek értékelik a minőséget” – fogalmazott Lukács Géza.

Lukács Géza bízik a levédés előnyeiben. Nagy megvalósítás
Lukács Géza bízik a levédés előnyeiben. Nagy megvalósítás

A Szárhegyi Káposztater­me­lők Egyesületén keresztül védették le a Szár­hegyi Káposztát mint márkanevet, a folyamat 2013-ban kezdődött, és egy évig tartott. Lukács Gé­za egyesületi elnök elmondása szerint legfőképpen a csalók megfékezése érdekében tartották fontosnak a procedúrát, mondván, rengetegen megpróbáltak visszaélni a gyergyószárhegyi káposzta hírnevével.

Megtévesztették a vásárlókat
Megannyi példa volt arra, hogy Szárhegyi Káposzta név alatt máshonnan érkezők árulták a kétes minőségű káposztát, vásárlók tucatjait csapva be ezzel – részletezte lapunknak Lukács Géza. Mint mondta, mindez a pénz utáni hajszáról szól, ahol nem számít az adott termék eszmei értéke, csupán az anyagi érdekeket tartják szem előtt.
– Az idegenből érkezettek jóval olcsóbban többtonnányi káposztát eladtak ezzel a névvel, a szárhegyiek pedig jöhettek haza a termékükkel – jegyezte meg Lukács Géza. Rámutatott: a márkanév levédésével egy jogi alap áll a rendelkezésükre, amellyel reményeik szerint fel tudnak lépni a hamisítókkal szemben.
– Tudjuk, hogy teljes mértékben szinte lehetetlen megakadályozni ezt, azonban ha legalább a piacokról kiszorulnak a hamisítók, az már nagy eredmény – tette hozzá Lukács.

A névvédelem a közösséget segíti
Lukács Géza többször is hangsúlyozta: a márkanév levédése teljes mértékben a közösség javát, a gyergyószárhegyi termelők érdekeit szolgálja. Egy úgynevezett minőségbizonyítványi rendszert alakítottak ki, amely sorszámozott és személyre szóló.
– A szárhegyiek eleinte tartottak egy picit attól, hogy miként fognak ezután árulni, de azt hiszem, mostanra mindannyian rájöhettek, hogy a márkanév levédése hasznos a közösségnek – fejtette ki Lukács Géza, rámutatva: már tavaly pozitív eredményeket mutatott a megvalósítás, a továbbiakban pedig arra törekednek, hogy minél jobb minőségű terméket nyújtsanak a vásárlóknak.
Többek között egy közös magtermesztés gondolata is megfogalmazódott már a szárhegyiekben, amelynek következtében a káposzták sokkal inkább egyformák, és még jobb minőségűek lennének.

Feleannyi káposzta lesz, mint tavaly
Lukács Géza, – aki nemcsak káposztát, hanem szinte mindenféle zöldséget termel – elmondta, a nyári szárazság rányomja bélyegét a termésre, így a káposztára is: feleannyi káposzta lesz, mint tavaly, ráadásul az esőhiány következtében 3-4 hetet tolódott a növekedési folyamat.
– Még nem vágtunk káposztát, mivel a hagyomány szerint a szárhegyi káposzta csak akkor kapja meg a maga jellegzetes ízét, ha „megcsípi” a harmat – mondta elmosolyodva Lukács, majd hozzátette: valamikor október 20. környékére tervezik a káposztavágást.

Konferencia a termelőknek
A káposztatermelők konferencia keretében oszthatják meg egymással tapasztalataikat, az eseményt Gyergyószárhegyen rendezik október 9-én, jövő pénteken. Az rendezvényre nemcsak helyi termelőket, hanem számos vendéget várnak: termelők érkeznek a magyarországi Hajdúhadházról, a Pest megyei Vecsésről, a hírek szerint pedig a Magyar Gasztronómiai Egyesület is képviselteti magát a rendezvényen.
– Szó lesz a káposzta folklórjellegéről, a káposztáról mint növény, ugyanakkor a hagyományos és a modern konyhában való felhasználásáról is előadást hallhatnak a jelenlévők – közölte Lukács Géza.
A Szárhegyi Káposzta jövőjének lehetőségeivel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva megjegyezte: fontos, hogy az emberek értékeljék a minőséget, ugyanakkor elmondása szerint mentalitásváltásra is szükség van.
Zárásként hozzátette: jó úton haladnak, hisz sokan más megyékből jönnek a Szárhegyi Káposztáért, sőt már néhány magyarországi vendéglőben is felszolgálják azt.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb