Biró Sándor világbajnok

50 év fölöttiek között

1 697

Nagyszerű eredményt ért el Biró Sándor, aki a görögországi Kréta-szigetén az 50 év fölöttiek sakk-világbajnokságán aranyérmes lett. Ugyanakkor lapunk sakkrovatának szerkesztője csapatban a Team-Blitz-et erősítve a német Reinhardt Blodiggal az oldalán ezüstérmet szerzett.

Biró Sándor saját készítésű sakkbábukkal készül a versenyekre

A görögországi Kréta-szigeten október 15–23. között az ötcsillagos Hotel Fodele Beach adott otthont az 50 év felettiek ACO Szenior Világbajnokságnak, melyen 21 ország 186 résztvevője 9 fordulón át küzdött. A német rendezők a 2400 Élő-pont alatti sakkozókat 200 pontonként csökkenve 7 értékcsoportba rangsorolták. A ditrói születésű Biró Sándor (2191) a 2200 Élő-pont alattiak B-versenyén indulhatott volna, de a rendezők a májusi Kosz-szigeti világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is a főcsoportba rangsorolták. Biró vereséggel kezdte a tornát, aztán az élen állók ellen négy győzelemmel átvette a vezetést, és pontelőnnyel, 6,5 ponttal lett ACO Szenior világbajnok az 5,5 pontos német Harald Frericks (2282) és a 4,5 pontos német Volker Wolf (2323) FIDE-mester előtt. A csapatok számára rendezett 5-5 perces villámsakk ACO világbajnokságon Biró Sándor a német Reinhard Blodiggal csapatot alkotva megismételte a tavalyi sikert, és Team-Blitz ezüstérmes lett. Mint ismeretes, megyénk sakkozója a tavaly Kosz-szigetén ACO-világbajnok lett a B-csoportban.
Ditró nem feledkezett meg díszpolgáráról, a Ditrói Közbirtokosság (elnök Kovács Árpád-András) tette lehetővé lapunk sakkrovat-vezetőjének sikerét a Földközi-tengeri szigeten.
Az ACO-szervezetről röviden: a német Lothar Hirneise hét évvel ezelőtt felismerte azt a tényt, hogy a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoki rendszere mellett esélyt kellene adni másoknak is a cím megszerzésére, hiszen jelenleg Magnus Carlsentől nehéz elhódítani a világbajnoki koronát. Két fia, Tobias és Jens segítségével megalapította az ACO-t, melynek munkáját Falco Bindrich nagymester is segíti. Hét évvel ezelőtt Dubajban kezdődött az első ACO-vb, azóta a létszám egyre csak nőtt, így már 30 ország 315 sakkozója játszott tavaly májusban a görögországi Kosz-szigeten. A siker hatására a rendezők a szenioroknak is kiírtak világbajnokságot, a mostani Kréta-szigeti az első szenior rendezvény.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek