Biotangazdaságot hoznak létre Csíkszeredában

80

Az ökológiai gazdálkodás gyakorlati elsajátítását segítő kertésztangazdaságot hoz létre Csíkszeredában a Pro Agri­cul­tura Hargitae Universitas Alapítvány: a létesítménynek információink szerint a város határában már több, a célra alkalmas területet is kiszemeltek. A biotangazdaság létrehozását a magyar Földművelésügyi Minisztérium is támogatja – erősítette meg lapunknak Csíkszeredába látogatva Tóth Katalin, a szaktárca helyettes államtitkára.

[box type=”shadow” ]Tóth Katalin, a magyar Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára: „Úgy gondolom, bármilyen profilú mezőgazdasági tanfolyam, amely az itt élők képzettségét és megélhetését segíti, mindenképp támogatandó. Az agrárium terén számtalan ilyen program elképzelhető, amely értéket teremt.”[/box]

Nem elégednek meg a biotermelés iránt érdeklődő gazdák elméleti képzésével, gyakorlati ismereteik bővítésére ökokertészeti tangazdaságot hoz létre Csíkszeredában a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány. A kifejezetten az ökológiai gazdálkodásnak szentelt tangazdaság jövő évben nyitná meg kapuit, a projekt megvalósításához a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium is anyagi támogatást nyújt. A hírt érdeklődésünkre Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium határon túli programokért felelős helyettes államtitkára is megerősítette. A szakpolitikus egyébként a tangazdaság létrehozásának szükségességére az október elején Csíkszeredában, a Pro Agricultura Alapítvány 28 gazdahallgatóval elindított három hónapos biotanfolyamának nyitóünnepségén is kitért.
– Leginkább egy jól felszerelt tangazdaság keretében lehet elsajátítani azokat az ismereteket, amelyeket a gazdák később a saját portájukon is kamatoztatni, hasznosítani tudnak. A tangazdaság vagy mintagazdaság komplex hely is lehet, tehát számos funkciónak meg tud felelni. A tervünk az, hogy azok között, akik megfelelően művelik a szakmát, a tudásmegosztást is elindítsuk – hangsúlyozta az államtitkár.
Lapunknak nyilatkozva elmondta, a minisztériumban a szé­kely­földi ökogazdálkodás felpártolása korántsem új gondolat. Tóth Katalin emlékeztetett: a bio­gaz­dálkodásban – zöldségtermesztésben, erdei gyümölcs feldolgozásban vagy akár az öko­mé­hész­kedésben – rejlő lehetőségeket, gyakorlati és szakmai tudományos együttműködési formákat az elmúlt esztendőkben a szé­kelyföldi biotermelőknek – nö­vénytermesztőknek, állatte­nyész­tőknek – szervezett magyarországi tanulmányutak, látogatások alkalmával, illetve tavaly ősszel a Csíkszeredában tartott ökogazdálkodási konferencián is felvetették.
– Magát a csíkszeredai bio­gazdálkodó-képzést is támogatjuk. Úgy gondolom, bármilyen profilú mezőgazdasági tanfolyam, amely az itt élők képzettségét és megélhetését segíti, mindenképp támogatandó. Az agrárium terén számtalan ilyen program elképzelhető, amely a helyi adottságokba beágyazva sokszoros értéket teremt. Van, aki a szüleitől szerezte meg a tudást, és azt próbálja a saját kisebb földterületét vagy konyhakertjét művelve hasznosítani és profitot termelni. De olyanok is vannak, akik nagyobb területekkel rendelkeznek, és azon művelik ezt a tudományt. A csíkszeredai biotanfolyamot azért is támogatjuk, mert úgy gondoljuk, hogy a minisztérium és térségben jelen lévő közép-, illetve felsőfokú oktatási intézmények közötti kapcsolódási pontokon túl szükség van a felnőttképzés erősítésére. És hogy miért bio? Mert ez a jövő energiája, a jövő kihívása. A világon minden a minőségi és biztonságos, GMO-mentes élelmiszertermelés irányába mozdul el, és a termelők ezen keresztül találják meg az újabb és újabb piacokat. Ezeket a lehetőségeket szervezetten a székelyföldi gazdáknak is fel kell kínálnunk: ehhez kínált eszközt a Csíkszeredában elindított biotanfolyam, amelyet a tavalyi nagy siker után idén második ízben is támogathattunk – jegyezte meg az államtitkár asszony.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.