Biomassza-erőmű építésére pályáznak

Biomassza-erőműt építene a csíkmadarasi önkormányzat, a régóta dédelgetett tervükkel most jutottak el odáig, hogy tegnap hivatalosan is benyújtották pályázatukat a mintegy ötmillió euró értékű beruházás uniós finanszírozására. Bíró László, Csíkmadaras polgármestere az ebből az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón nyomta meg az „Enter” gombot, ami azt eredményezte, hogy a pályázat bekerült a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) adatbázisába. Az erőmű hő- és villamos energiát állít majd elő.

Sajtótájékoztatón ismertették a pályázatot. Befektetett energia Fotók: László F. Csaba

Az elöljáró elmondta: két évet küzdött a bürokráciával a csíkmadarasi önkormányzat, amíg végre elkészült a pályázat. Mint részletezte a POIM 6.1-es jelzésű pályázati kiírása meglehetősen szigorú, bürokratikus feltételeket támasztott, így aztán csak nagyon kevés önkormányzat kísérelte meg, hogy egyáltalán éljen a lehetőséggel. Ráadásul az is megnehezítette a pályázók dolgát, hogy menet közben többször megváltoztak a szabályok.
– A 4-5 millió eurós beruházás óriási fejlődési lehetőséget biztosít a községnek – jelentette ki bizakodón a polgármester.
Hozzáfűzte: többről van szó, mint egyszerű energetikai projektről, a település ugyanis így szinte autonómmá válhat, ami az energiatermelést illeti. A növényi hulladékot feldolgozó üzem villamos és hőenergiát termel majd. A polgármester ugyanakkor elmondta: azért is bízik a pályázat kedvező elbírálásában, mert az szakmai szempontból „rendben van”, és mert az effajta uniós támogatás viszonylag kevés pályázat érkezett.

Olcsó és környezetbarát megoldás
Horváth Nándor tervező arról számolt be, hogy elsősorban az erdőhulladékot fogja hasznosítani a jövőbeni erőmű, ugyanakkor bármilyen száraz növényi hulladék felhasználható. Az itt termelt hőenergia a helyi önkormányzat tulajdonában lévő intézmények fűtését oldja meg. A beruházást az Unió annak befejezése után öt évig még ellenőrzi, így addig az erőmű kapacitását nem lehet más célra fordítani, de utána elképzelhető, hogy a lakosság is a helyi erőműből vásárolja meg a hőenergiát. Addig is azonban jelentős költségcsökkentést jelenthet az önkormányzatnak a biomassza-erőmű üzemeltetése. A jelenleg működő öt kazánház helyett ugyanis csak egyetlenegy működik majd. Ráadásul a használt technológia nemcsak olcsóbban állítja elő a hőenergiát, hanem környezetbarát is, lényegesen kevesebb szennyezőanyagot termel. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem lesz szükség a tűzifa tárolására sem, így a raktározásra használt területek felszabadulnak.

Nehéz szülés volt, de megéri
Gábor László pályázati tanácsadó elmondta: többször is átírták a pályázatot, annak előírásai annyira bürokratikusak voltak, hogy néhány kérdésre maguk a pályázat kiírói sem tudtak választ adni. Hozzáfűzte: szerencséjük volt, hogy a tervezett biomassza-erőmű helyszíne viszonylag központi helyen van, ugyanis pályázati feltétel volt, hogy hő vezetésére a teljes beruházás összegének legfeljebb húsz százalékát fordíthatják. Még elmondta: a fűtésszámla csökkentésén túl is számszerűsíthető gazdasági előnye származik az önkormányzatnak a biomassza-erőműből, az ugyanis „melléktermékként” elektromos áramot is termel, azt pedig az országos hálózatba juttatva 140-170 ezer lejes bevételt is hozhat Csíkmadaras konyhájára. A beruházás teljes értéke ötmillió euró, ennek 94 százalékát finanszírozza az Európai Unió, a fennmaradt hat százalékot a támogatásra nem jogosul költségek és az önkormányzat kétszázalékos önrésze teszi ki. A biomassza-erőmű kivitelezésére 36 hónap, azaz két és fél év áll majd rendelkezésre.

Kiss Előd-Gergely