vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Bioerőmű és sportcsarnok

Főként bürokráciai akadályokkal találták szembe magukat az elmúlt évben a gyergyóalfalvi önkormányzatnál, ezek pedig sok esetben megnehezítették, és mind a mai napig megnehezítik a munkát – mutatott rá Gáll Szabolcs, a község polgármestere. Voltak megvalósítások az elmúlt évben, a jövőt illetően pedig komoly tervek vannak: egy bio-erőművet és egy sportcsarnokot is építenének.

Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere

Számos fejtörést okoztak tavaly, és okoznak mind a mai napig a komplikált bürokráciai folyamatok: Gáll Szabolcs polgármester elmondása szerint az új közbeszerzési törvény esetében és a műszaki tervek elkészítésénél is számos nehézségbe ütköztek. Mint lapunknak megjegyezte, olyannyira megnövelték a bürokráciát, hogy mindennel lassan lehet haladni, idő szűkében pedig nagyon nehéz átlátni a különböző folyamatokat.
Emellett – számos más településhez hasonlóan – Alfaluban is nehézséget okoz a földtulajdoni viszonyok rendezése. Ezzel kapcsolatban Gáll Szabolcs közölte, java részét sikerült rendezni, mondván, az utolsó tíz százaléknál tartanak, de bonyodalom akad bőséggel.
– Elég sok birtoklevél nincs kiállítva, ugyanakkor olyan esetekkel is találkozunk, ahol van birtoklevél és jóváhagyás, a tulajdonos viszont nem tudja, hogy hol van a területe – részletezte a polgármester. A tapasztalt nehézségeknél maradva a szelektív hulladékgyűjtés kérdését említette, mondván, véleménye szerint erre jelen pillanatban nincsenek felkészülve, noha egyetért azzal, hogy működnie kellene.
Ami a tavalyi megvalósításokat illeti, a gyergyóalfalvi és a borzonti kultúrotthonban eszközölt felújítási munkálatokat emelte ki a községvezető: előbbi esetében korszerű illemhelyeket alakítottak ki, míg Borzonton az épület tetőzetét sikerült kicserélni. Felújították a polgármesteri hivatal épületét is, amelyre a községvezető elmondása szerint nagy szükség volt, hisz hosszú ideje még javítások sem voltak az ingatlanban. Két területet is vásárolt a község: egyiket bioerőmű létesítésére, míg a másikat egy sportcsarnok építésére használnák fel.
– Szándékunk van létrehozni a környező településekkel egy fejlesztési társulást, ezáltal pedig pályázni egy villamos és hőenergiát termelő bioerőműre – fejtette ki Gáll Szabolcs, hozzáfűzve: reményeik szerint már idén sikerül letenni a pályázatot, a sportcsarnok esetében pedig legalább a tervet – szintén ebben az évben – el kell készíteni.
Mindezek mellett folytatni kívánják a borzonti kultúrotthon felújítását, az alfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt pedig – a megyei önkormányzat támogatásával – parkolót és járdát alakítanának ki. A tervek között szerepel továbbá – pályázatok útján – a még felújításra váró útszakaszok rendbetétele és a szennyvízhálózat bővítése is.
Egy másik elképzelés, hogy tágasabb épületbe költözzön a polgármesteri hivatal: ezzel kapcsolatban Gáll Szabolcs polgármester elmondta, a régi emeletes iskola épületébe költöznének, amelyhez már a terv is elkészült.

Kertész László

Előző cikkSzász Endre-tárlat
Következő cikkAz elvándorlásról

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb