Bingyó Bernyó Nekeresdországban

107

A jelenlegi elektronizált világunkban majd mindenik kiskorú gyermek okostelefonját nyomogatva közlekedik még az úton is, felnőttek ellenőrzése nélkül, ahol főleg a koruknak nem megfelelő programokat néznek több órán keresztül, ami sem szellemileg, sem erkölcsileg nem járul hozzá a fejlődésükhöz.
Ezen segített immár harmadik könyvével a Székelykeresztúron élő és dolgozó Szente B. Levente: Az ezüsthajú tündérlány, majd a Tücsök, Zöld Manó és a többiek után következett a Bingyó Bernyó Nekeresdországban című könyve. Ez utóbbi, rendhagyó módon verses mesét tartalmaz, amely újszerű, eltér a hagyományos formától.
Ez a Bingyó Bernyó nem más, mint egy aprócska zöldhernyó, amely Nekeresd­országban az Égigérő fának egyik levelén élt, és nemcsak annak a fának a leveleit zabálta, hogy pillangó lehessen belőle. Amikor az Égigérő fának a leveleit lerágta, útnak indult, más fák levelei után kutatva. Eközben a költő a mesés versén keresztül megismertet az erdőkkel, a gyorslábú patakokkal, a katicabogárral, a zöld fűvel, a hangyákkal, az útilapuval, a Bögyös Bagollyal, a hollóval, Gólya Góliáttal, meg a mindenik mesében szereplő Égigérő fával. De a csiga sem maradt ki a verses meséből, sem a fényes Nap áldásos tevékenysége, de szerepel a Hold, meg az égen a rengeteg csillag is, valamint az évszakok, az esőcseppek meg a hó is. Nem feledkezik meg a szerző Istent is belevinni a mesébe, akinek mindent köszönhetünk. Ha egyszerre gondolkodunk szívünkkel és fejünkkel is, okosabbak lehetünk. A kis hernyó addig-addig barangolt, meg zabálta a faleveleket, míg egy csipkebokron bábbá változott, ahol kitelelt, majd a tavasz jöttével lepkévé változott, hogy mindenki láthassa szép ruháját. A kis zöld hernyóból így lett kitartással csodálatos lepke.
Az író a huszonegy versszakból álló verses meséjét így fejezi be: „Nem kell más hozzá, csak annyi, hogy egy jobb és jobb világot, jelenünkben megálmodni, egymásra figyelve, szerethetőbbé merjük tenni.” Minden szülőnek szeretettel ajánlom az „okos telefon” helyett.

Gálfalvi Gábor, életműdíjas ny. ig. tanító

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek