Bezárták a borszéki hulladéklerakót

86

Befejeződött a borszéki hulladéklerakó bezárását célzó folyamat, így a szemétből szivárgó víz már nem veszélyezteti az ásványvízforrások minőségét. Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen is elkészültek a lakossági szelektív hulladékudvarok.

A borszéki szeméttelep. Már nem áll fenn annak a veszélye, hogy a csurgalékvíz beszennyezi a forrásokat Fotó: Keresztes Zoltán
A borszéki szeméttelep. Már nem áll fenn annak a veszélye, hogy a csurgalékvíz beszennyezi a forrásokat Fotó: Keresztes Zoltán

Ütemterv szerint halad Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási projektjének megvalósítása – jelentette ki a Hargita Népe kérdésére Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke. Hozzátette, Gyergyóban és környékén minden munkálat rendben van, nincsenek fennakadások. A napokban Borszéken befejezték a régi háztartási hulladéklerakó telep bezárását. A nagy mennyiségű szemetet befogadó létesítményt kerítéssel és csapadékelvezető sáncrendszerrel zárták körbe, valamint elvégezték a talajvíz minőségét figyelő fúrásokat is. Az alelnök rámutatott, minden településen veszélyes a talajvízre nézve a hulladékból szivárgó csurgalék, Borszéken viszont ez fokozottan érvényes az ásványvízforrások miatt. Szerinte a bezárást követően a források vize ilyen szempontból már nincs veszélyben. Borszéken egyébként idén májusban láttak neki a szeméttelep felszámolásának.
Gyergyószentmiklóson is jól halad a hulladéklerakó bezárásának folyamata. A hulladékgazdálkodási projekt részeként Ma­roshévízen és Gyergyó­szent­miklóson is elkészült az önkéntes lakossági szelektív hulladékudvar. A későbbiekben ezek lehetőséget biztosítanak majd a lakosság számára, hogy az újrahasznosítható hulladékot díjmentesen rakják le oda. Építkezési törmelék, autógumik, régi bútorok, ágnyesedék számára is lesz ezekben az udvarokban hely, illetve a veszélyes hulladékokat, például elemeket, akkumulátorokat is vihetnek majd ide. A biológiailag lebomló háztartási hulladékot azonban tilos lesz ide szállítani. Bár igaz, hogy elkészültek ezek az udvarok, használni még nem lehet az itt elhelyezett konténereket, hiszen majd a közbeszerzési eljárás nyomán kiválasztott szolgáltató fogja működtetni azokat.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek