Bezárt, még nem nyit, talán később

Nem sok helyen csobbanhatnak a majálisozók

2 576

Lévén, hogy április 30. és május 1. hivatalos munkaszüneti nap, mindenki javában tervezi a minivakációs programot, és lélekben már rég beleugrottunk az összes létező medencébe. Ennek apropóján lapunk arra volt kíváncsi, hogy vajon csak gondolatban hűsölhetnek-e a Hargita megyeiek, illetve hány strand lesz nyitva május elsején, és egyáltalán hogy állunk ezen a téren.

A szeredai strand. Várni kell a nyitásra Fotó: László Róbert

A munka ünnepét illik pihenéssel, és szabadtéri kikapcsolódással megülni, ilyenkor a sütögetés, a hűsítő fürdőzés a prioritás. Lapunk arra vállalkozott, hogy feltérképezi a megyében fellelhető fürdőhelyeket, így nyújtva támpontokat olvasóinknak a hosszú hétvége kihasználására. Kiderült, hogy a strandok többsége vagy zárva tart, vagy még zajlanak a nyitás előtti előkészületek. De nem kell kétségbe esni, hiszen akadnak olyan fürdők a környéken, amelyek nyitva tartanak a szabadnapok során.
A tusnádfürdői wellness-köz­pont például várja a látogatókat május elsején is, sőt Albert Tibor polgármestertől azt is megtudtuk, hogy nagyon sok érdeklődő fogadására készülnek. A szentegyházi Napsugár Panzióhoz tartozó strandhoz is be lehet térni a munka ünnepén, Hatos Katalin ügyvezető közölte, hogy egész hónapban nyitva lesz a fürdő.
– Szezonon kívüli árakkal várjuk az érdeklődőket május elsejétől egészen a hónap végéig. Felnőtteknek 10, gyerekeknek 7 lej lesz a belépő – közölte.
Az ugyancsak szentegyházi Nosztalgia Termálfürdő kapui zárva lesznek elsején, a strand június első napján nyit. Bartos Albin, a fürdő munkatársa elmondta, jelenleg kempingházakat építenek a helyszínen, és megjegyezte: a belépők ára egyelőre nem publikus, de a munkálatok befejeztével közzétesznek minden információt.

A csíki fürdőzésre várni kell
Sem a csíkszépvízi strand, sem csíkdánfalvi Dugás-fürdő nem nyitja meg kapuit május elsején, tudtuk meg Ferencz Tibor, illetve Bőjte Csongor-Ernő polgármesterektől. A két fürdőhely hasonló helyzetben van, ugyanis nem tudni, pontosan mikorra várható megnyitásuk.
Csíkszentkirályon azonban már javában készülődnek a strandszezonra, hiszen már meszelnek, festenek és javítgatnak a helyi fürdőnél, amely május 7-étől várja a hűsölni vágyókat. Székely Ernő polgármester közölte, hogy a jegyárak ebben az évben is változatlanok lesznek: 10 lej marad a belépő.
A zsögödi strand várhatóan május 15. után nyílik meg, mivel nem fejeződtek be a téli javítások. Böjthe István, a fürdő üzemeltetője közölte: még folyamatban vannak a munkálatok, vakolni is kell, mivel a tél megviselte a létesítményt.
Karácsony Szilárddal, a szeredai strand volt üzemeltetőjével is felvettük a kapcsolatot: úgy nyilatkozott, meglátása szerint idén sem csobbanhatunk a strand vizében, mivel rengeteg pénz kell a nyitáshoz.
Csíkcsomortánban a helyzet változatlan – már ami a szabadtéri strandot illeti – hiszen, mint Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere lapunk kérdésére fogalmazott: egy helyben állnak a strand megnyitásával kapcsolatban, és konkrétumokat sajnos nem tud mondani. Hasonló választ kaptunk Rafai Emiltől, Székelykeresztúr polgármeserétől is, aki elmondta, hogy a helyi strand – ami magánkézben van – 2-3 éve nem nyitott ki, és a bérlő külföldön tartózkodik, így nem tudni, lesz-e változás.

Udvarhelyen és Gyergyóban jobb, ha miccseznek
Várniuk kell még azoknak az udvarhelyieknek, akik május elsején szabadtéri strandon szeretnének lubickolni. A városi strand minden évben június elsején nyit – idén sem lesz másként, közölte a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Bizonytalan az is, hogy mikor lehet csobbanni a Szejkefürdőn. A közkedvelt szejkei strandot tavaly augusztus elején zárták be, miután a polgármesteri hivatal műszaki osztálya és a Hargita Megyei Közegészségügyi Hivatal munkatársai is megállapították: a megfelelő működéshez szükséges feltételek nincsenek meg.
A tervezett modern fürdőkomplexumra még várni kell, mert a munkálatok finanszírozására egyelőre nincs pénze a városnak. A Septimia szabadtéri strandjánál jelenleg a szezont megelőző karbantartás zajlik, így május elsején még biztosan nem lehet a kültéri medencékben úszkálni – tájékoztatott Verzár Lóránt gazdasági igazgató. Hasonlóképpen nem csobbanhatnak a majálisozók a homoródfürdői Lobogó Panzió szabadtéri medencéiben, a szezonnyitó fürdőzésre itt is várat magára.
Gyergyóremetén zajlik a fürdő újjáélesztésének folyamata, azonban egyelőre nem tartanak ott, hogy csobbanásról lehessen beszélni. Tervezési fázisban vannak – mondta Laczkó-Albert Elemér polgármester.

Nincs minden veszve
Jelenleg is zajlanak a szokásos előkészületi munkálatok a maroshévízi Urmánczy-fürdőnél: festenek, takarítanak, készülnek a nyitásra. A fürdő tulajdonosa, Szabó Kálmán lapunk érdeklődésére azt mondta, nem biztos, hogy elkészülnek elsejére, a soron következő hétvégén azonban már fogadni tudják a látogatókat.
Amint arról lapunkban tavaly már beszámoltunk, zajlik a strand vizének termálvízzé való elismertetési folyamata: a kétéves procedúra során – a víz hőmérsékletének és összetételének mérése céljából – geológusok dolgoztak a helyszínen. Szabó Kálmán rámutatott, lejárt a kutatási folyamat, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy mennyit kell várni a hivatalos elismerésre. Az Urmánczy-fürdőnél az árak idén sem változnak, így a felnőttek 10, míg a gyermekek 7 lej ellenében strandolhatnak.
A szintén maroshévízi Bánffy Wellness Centerben árpilis 11-től árpilis 30-ig tartják az éves felülvizsgálatot, amely során helyreállítják a keletkezett károkat, fertőtlenítenek és tisztítanak is, mivel május elsején megnyitják a nyári szezont a hűsölni vágyók számára. A majálisozók tehát Szentegyházán, Tusnádfürdőn és Maroshévízen lubickolhatnak a munka ünnepén.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.