2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bezárt a kápolnási turisztikai iroda

Bár az utóbbi hónapokban keveset tartott nyitva, szeptembertől ténylegesen bezárta kapuit Kápolnásfaluban az uniós támogatásból épített Ho­mo­ródmente Turisztikai Információs Iroda. Mint kiderült: a pályázatban vállalt kétéves működtetési kötelezettség lejárt, a finanszírozási gondok viszont maradtak.

A turisták számára bezárultak az ajtók. Talán sérült gyerekek számára nyit ki Fotó: Daczó Katalin
A turisták számára bezárultak az ajtók. Talán sérült gyerekek számára nyit ki Fotó: Daczó Katalin

Bezárta kapuit a Kápol­nás­faluban a Homo­ród­men­te Turisztikai Információs Iroda. Az információs központ az országút mellett, egy erre a célra épített, a népi építészet elemeit hordozó irodaházban működött.
– A tulajdonképpeni működést szeptembertől szüntettük be, azelőtt a kolléganőm igyekezett ott lenni, ha csak nem volt terepen – mondta lapunk érdeklődésére Both Eszter, az irodát elindító Homoródmente Kulturális Egyesület vezetője.
A Homoródmente Kulturális Egyesület 2010-ben nyerte el a Nemzeti Vidékfejlesztési Program 140 ezer eurós támogatását a turisztikai iroda építésére. A létesítményt 2013-ban nyitották meg.
– Az irodát a polgármesteri hivatallal közösen hoztuk létre, csakhogy közben a polgármesteri hivatal visszavonult és nem győztük anyagilag a fenntartását, ez az igazság – jegyezte meg az egyesületi elnök. – Az iroda nem folytathat semmiféle kereskedelmi tevékenységet, pénzkeresési lehetőség nincs, és azon a helyen az egyesület sem végezhet kereskedelmi tevékenységet. Sajnos, tőlünk ennyi tellett. De még most is próbálkozunk, hátha találunk valamilyen megoldást – tette hozzá az egyesület vezetője.
Nehéz együttműködés
Both Eszter elmondta, az iroda fenntartása az eredeti rendeltetésnek megfelelően két évig kötelező: ez a pályázati kötelezettség a múlt hónapban járt le. De a polgármesteri hivatal már előbb visszavonult, és a fenntartást a Homoródmente Kulturális Egyesület finanszírozta. Az irodaépület is a Homoródmente Kulturális Egyesület tulajdona, a telek viszont az önkormányzaté.
– Hosszú távú koncessziós szerződést kötöttünk. 250 eurót kérnek évente, s már büntetéseket is kaptunk különböző befizetések elmulasztása miatt – jegyezte meg Both Eszter. – Amikor a kezdeti elképzelés megszületett, úgy gondoltam, ha a környékbeli önkormányzatok – Lövéte, Homoródalmás, Oklánd, Homoródszentmárton és Kápolnás – összefognak, egy jó programot lehet kidolgozni erre a régióra. De mindegyik azt akarta, hogy az ő területén épüljön fel az iroda. Amikor Kápolnás mellett döntöttünk, mert ezt találtuk megfelelő helynek, akkor a többiek visszaléptek. A céljaink között továbbra is a homoródmenti turizmus fejlesztését tartottuk szem előtt, mert egy falu, egy község egyedül semmit nem tud tenni, nem tud labdába rúgni. Azóta Homoródalmáson is megnyílt egy iroda – sorolta az egyesület elnöke.

Más rendeltetést keresnek
Both Eszter úgy véli, az elmúlt két év jó felzárkózási, egyféle inkubátor-lehetőséget jelenthetett volna, de nem így történt.
– Ez a két év is döcögött, és én belefáradtam – tette hozzá. – Nem érzem fair-nek. Pedig sokszor saját költségen mentem Gyulafehérvárra is. Székelyföldön nem egyszerű civilnek lenni. Az épület sorsáról egy helyi alapítvánnyal zajlanak egyeztetések, amely sérült gyerekek rehabilitációjával, fejlesztésével foglalkozik, és valószínűleg az veszi használatba ingyen, bérmentve.
Kápolnásfalu 2020-ig terjedő Fenntartható Fejlesztési Stratégiájában a turisztikai iroda mint nagy jelentőséggel bíró létesítmény szerepel, amely néhány éven belül képes lesz vendégekkel ellátni a falut. Ezzel szemben, a turisztikai iroda ügyéről lapzártáig többszöri próbálkozás után sem sikerült megszólaltatni a községvezetőket.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb