2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Betöltetlen helyek a csíkszeredai bölcsődében

Változtattak a felvételi rendszeren, emiatt nem teltek be a helyek a csíkszeredai bölcsődében az iratkozás első fordulójában. Az intézmény még július 28-ig várja azoknak a családoknak a jelentkezését, akik 2016. július 31-ig jogosultak a gyermeknevelési támogatásra – tudtuk meg Kövér Katalintól. A bölcsőde igazgatója leszögezte: az új kritériumrendszer szerinti kiválasztás átlátható és meggátolja a személyes szimpátia vagy ismeretség alapján történő felvételt.

63 gyermekkel működik ősztől a bölcsőde. Még várják a jelentkezőket Fotó: Balázs Árpád
63 gyermekkel működik ősztől a bölcsőde. Még várják a jelentkezőket Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]N[/dropcap]em teltek be a csíkszeredai bölcsődében a következő évre meghirdetett helyek, ezért az intézményben még július 28-ig várják a kisgyermekes szülők jelentkezését.

Tesztelik az új rendszert
A csíkszeredai bölcsőde új vezetője a korábbi években tapasztalt túljelentkezés miatt pontozásos rendszert állított fel: az intézmény vezetése ez alapján rangsorolja, hogy a bölcsődébe jelentkező családok gyermekei közül milyen sorrendben fogadják a csoportokba a kiskorúakat.
– A kritériumrendszernek köszönhetően megszűnt a várólista. Hozzáteszem, olyan családok is szerepeltek a névsorban, akiknek még csak 1 éves a gyermekük. Nem tartom helyesnek továbbá, hogy más községekben élő családok gyermekei töltötték be a helyeket, hiszen a bölcsődét a csíkszeredai önkormányzat tartja fent, nyilvánvaló tehát, hogy a csíkszeredai lakhellyel rendelkező adófizetők részesülnek előnyben – érvelt az új kritériumrendszer mellett Kövér Katalin. Az új kritériumrendszer alkalmazását amúgy a csíkszeredai szülők az eddigi visszajelzések alapján pozitívnak tartják – jegyezte meg az intézményvezető.
A csíkszeredai bölcsődében idén meghirdetett 39 helyre eddig 36 gyermeket írattak be a szülők, az intézmény vezetősége a fennmaradt három helyre július 28-ig várja a jelentkezőket. Az eredményhirdetés július 30-án lesz.

Helyek, rászorultsági alapon
A városi tanács által is elfogadott kritériumrendszer alapján előnyben részesülnek a gyermekeiket egyedül nevelő, de munkahellyel rendelkező szülők, illetve a többgyermekes családok, ugyanakkor szociális helyeket is fenntart az intézmény.
– A törvény lehetővé teszi, hogy a 60 gyermek befogadására alkalmas épületben plusz három helyet fenntartsunk a szociálisan hátrányos helyzetű családok számára. Ezt azok vehetik igénybe, akiknél Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Szociális Közszolgálata környezettanulmányt végez és megállapítja a jogosultságot. Külön kezeljük ugyanakkor azokat a sürgősségi eseteket, amikor a kiskorú hozzátartozói közül valaki balesetet szenved, vagy elhalálozik és a gyermek felügyeletre szorul. A bölcsőde tehát ősztől 60 plusz 3 gyermeklétszámmal működik tovább – részletezte Kövér. Az igazgató szerint a csíkszeredai bölcsőde csoportjai az új pontozási rendszer mellett is megtelnek, hiszen van érdeklődés a helyek iránt.
– Ősztől átszervezzük a csoportokat és hét-kilenc fős csoportot indítunk, illetve alkalmazunk egy egészségügyi asszisztenst, hiszen erre is kötelez a törvény – tette hozzá a bölcsőde vezetője.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb