Betlehemes játékot elevenítenek fel

Több helyszínen mutatják be az előadást

55

Több mint hetven évvel ezelőtt előadott betlehemes játékot mutatnak be a gyergyó­tekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola tanulói. Beneveztek a hódmezővásárhelyi székhelyű Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Székely­Kapuk–ZöldKapuk elnevezésű nemzetközi versenyprogramjára.

Új köntösben régi darab. Bő hetvenéves betlehemes Fotó: Gál Csilla

Egész Kárpát-medencére kiterjedő vetélkedőben vesz részt a tekerőpataki iskola. A kiírás szerint a pályázat célja a pozitív jövőkép jegyében való felkészülés a legfontosabb ökológiai, társadalmi és kulturális kihívásokra, újszerű közép-európai együttműködések elindítása, valamint a részt vevő diákok és pedagógusok élményszerű együttműködésének elősegítése.
A pályázati program során az abszolút pontversenyben győztes iskola elnyeri A kelet-közép-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2019 vándorcímet.
A cím mellé ingyenes tengerparti nyári jutalomtábort is jár, emellett több más jutalom is. A tekerői diákoknak és tanároknak sok követelményre kell figyelmet fordítaniuk: a betlehemes játékban jelen kell lennie az ősi dallamoknak, az ízes-humoros régi nyelvnek, a népi táncnak és a népi hangszereknek is.
A betlehemest december folyamán, a nevezett intézmény környezetében található közösségekben legalább öt helyen elő kell adni és „Betlehemes naplót” is vezetni kell. A programnak a Civilizációs alapminta dramatizálása betlehemezéssel címet adták és tíz helyszínen tervezik bemutatni, Gyergyószentmiklóson és Gyergyótekerőpatakon több alkalommal is látható lesz, de bemutatják Gyergyókilyénfalván, Gyergyóújfaluban és Csíkszeredában is. Az első előadásra szombat reggel kerül sor az iskolában, de szenteste az éjféli mise előtt a helyi templomban is bemutatják. A tekerőpataki betlehemes játékot legutóbb 1942-ben adták elő a faluban.


– Nehéz volt olyan személyeket találni, akik még emlékeznek ezekre az időkre. Nagy segítségemre szolgált György Imre (92 éves édesapám), aki az egyik pásztor szerepét játszotta 1942-ben – írja Kolumbán Csilla hitoktató a programról szóló közleményében. – Meggyőződésünk, hogy e közép-európai verseny keretében mind a saját épülésünkre, mind környezetünk örömére egy sok száz évre visszanyúló hagyomány felelevenítésében és ápolásában veszünk részt – fogalmaz a szervező.
A betlehemes játékot kérésre más helyszíneken is előadják, s pénzadományt is fogadnak, amelyből rászoruló gyerekeknek szereznének örömet.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek