Betlehem öröme az új évben is…

180

Vízkereszt utáni héten indult el népi betlehemes előadásával a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium Kérező Katona nevű csapata, hogy különböző közösségeket meglepjenek, vagy emlékeztessenek arra, hogy a karácsony – a szeretet ünnepe – nemcsak három napból áll, hanem azt egy évben többször is meg lehet élni, sőt akár egész évben lehet bennünk az ünnep öröme és békéje.


A betlehemes előadásra a magyarországi Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány által koordinált SzékelyKapuk – ZöldKapuk Közép-Európai Ökocivilizációs Játékok nevű vetélkedő adott alkalmat. A részt vevő csapatok régi betlehemes játékkal és/vagy hat tablóból álló, a teremtésvédelemhez kapcsolódó kiállítással nevezhettek be.
Iskolánk tanulói Ambrus Adél magyartanárnő és Bálint Róbert hittantanár irányításával betlehemes játékkal pályáztak erre a vetélkedőre. A tanulók lelkesen, örömmel készültek és vettek részt a próbákon, hozták magukkal a jó hangulatot, amely nélkül nem is lehetett volna elképzelni a próbákat. Valószínűleg lelkesedésük átragadt a szülőkre is, akik elkísérték a gyerekeket a próbákra és tanácsokat adtak.
Bár az előadásunk megkésettnek nevezhető, a tapasztalat azt igazolja, hogy a közösségek mindig „vevők” egy kis karácsonyi érzésre. Ahogy egyik néni fogalmazott mosolyogva az előadásunk után: „Kellemesen megsirattak a gyermekek előadásukkal. Köszönjük!”
Első helyszínünk a csíkszeredai segédpüspöki hivatal kápolnája volt, ahol Tamás József püspök atya szeretettel fogadott bennünket, előadásunk után pedig kis agapéval kínálta csapatunkat. Öröm volt nézni, ahogy a gyermekek beleélik magukat a szerepekbe és a kis izgalmaktól eltekintve félelem nélkül adták elé ének- és hangszerkísérettel a gyimesi betlehemest.
Második helyszín a kegytemplom volt. Itt már több kérdés merült fel: vajon a hangunk nem vesz el a nagy templomban? Sokan lesznek? A résztvevők a Csíksomlyói Márió Rádió stúdiójának tagjai és önkéntesei voltak. És a nagy kegytemplomban megállt egy pillanatra minden. És mintha ez a csend készítette volna elő a gyerekek előadását, amely nagyon jól sikerült. Jutalomként és a gyerekek nagy örömére kicsit a Mária Rádió stúdiójába is bepillantást nyertünk.
A következő helyszín a Csík­szép­vízi Ápoló és Gondozó otthon volt. Itt a gyermekek talán életükben először szembesültek, hogy az élet néha váratlan helyzeteket teremthet, és van annak kevésbé napos oldala is. A mintegy ötven részt vevő, néző megilletődve figyelte az előadást, de a gyermekek is megilletődve adták elő betlehemesünket. Könnyes szemek figyelték a gyermekek minden mozdulatát, énekeit, de könny és megilletődött az előadók szemében is.
Kis csapatunk családi háznál is megfordult, hiszen eredetileg családlátogatásokra íródott a darab. De voltunk a gyimesközéploki plébánián is. Az iskolakezdéskor pedig iskolatársaikat – kicsiket és nagyokat– szeretné meglepni a Kérező Katona csapata.
Zárszóként elmondhatjuk: az öröm az arcokon, a könnyező és mosolygó szempárok, a gyermekek arcán és a hallgatóságon látszó lelkesedés magukért beszélnek. Ahogy az egyik pásztor fogalmazott: jövőre újra jövünk, ne felejtsenek el!
A betlehemes szavaival zárom soraimat:
Köszönöm s hálálom,
kik ezt hallgatátok,
s a csekély munkákat
meg ne utáltátok,
azt vélem, hogy rosszat
nem is tanulátok,
miért egekbe legyen jutalmatok.
Te pedig, jó gazda,
kik szállást adátok,
semmi átok ne férjen hozzátok,
az Úrjézus áldása
szálljon tireátok,
mi pedig elmegyünk,
s ti vígan maradjatok.

Bálint Róbert hittantanár, Gyimesfelsőlok

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.