Beteltek a bölcsődei helyek

Majdnem 50 százalékos túljelentkezés Csíkszeredában

543

Lezárult a jelentkezési időszak, és a hét elején közzétették, hogy a csíkszeredai városi bölcsődében meghirdetett helyeket kik foglalhatják el. Idén is túljelentkezés volt az intézményben, tudtuk meg Kövér Katalin igazgatótól: a 36 meghirdetett üres helyre 69-en nyújtották be a jelentkezési iratcsomóikat.

Továbbra is messze meghaladja az igény a kínálatot. Az éppen lemaradók még reménykedhetnek Fotó: László F. Csaba

Idén is jól behatárolt követelményeknek kellett megfelelniük a jelentkezőknek, a könnyebb döntéshozatal érdekében az intézmény pontrendszert is felállított. Amint az igazgatótól megtudtuk, a beadott iratcsomók alapján már a kezdetekben visszautasítottak tíz jelentkezőt, mivel hiányos volt a dossziéjuk. A csíkszeredai bölcsődében 63 gyermeknek van hely, és azért hirdettek meg csak 36 új helyet, mert a többi gyermek a második évét kezdi meg szeptemberben az intézményben. A felállított pontrendszer alapján azok a családok kaptak több pontot, amelyeknek mindkét felnőtt tagja munkavállaló. Ha valaki egyedülállóként neveli gyermekét, még több pontra jogosult. Minél több gyermek van a családban, annál több pluszpont járt nekik, ha pedig a beiratott gyermek testévre is bölcsődés, azért is jár többletpont. Figyelembe vették azt is, hogy a családnak vannak-e adótartozásai a városháza felé. Nem fogadták el azokat a jelentkezéseket, amely esetben az egyik szülő gyermeknevelési szabadságon van, kivételt képeznek azok, akiknél a gyermeknevelési szabadság legkésőbb december 31-ig lejár, továbbá nem vették figyelembe azon szülők kérvényét sem, akik nem rendelkeznek csíkszeredai lakhellyel.
– Azokat a szülőket, akiknek a gyermekei éppen lemaradtak a bejutási listáról, értesítjük a későbbiekben, ha év közben helyek szabadulnak fel. Általában négy-öt helynél több nem szokott megürülni egy bölcsődei ciklus alatt – jegyezte meg Kövér Katalin.
Arról is érdeklődtünk tőle, hogy hányan és miként foglalkoznak a gyermekekkel, például azokkal, akik román anyanyelvűek. Megtudtuk, hogy négy nevelő-gondozó van állandóan a gyermekekkel, és a gyermekek anyanyelve szerint szólnak hozzájuk.
– A bölcsőde az a hely, ahol a gyermekek általában kimondják az első szavaikat, itt válnak szobatisztává is, ezért nagyon fontos a nevelők tevékenysége. Érdekesség, hogy vannak olyan román nemzetiségű szülők, akik azt kérik tőlünk, hogy magyarul beszéljünk a gyermekükkel, mivel szeretnék, ha már kiskorában megtanulná ezt a nyelvet is – fejtette ki az igazgató.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.