2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Betekintés a parlamenti munkába

Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselő – aki a szórványmagyarságot, illetve Udvarhelyszéket képviseli a parlamentben – meghívására Bukarestbe látogatott az udvarhelyszéki újságírók egy része, ahol betekintést nyerhettek a mindennapi munkába. Benedek Zakariás mellett Korodi Attila, Szabó Ödön és Bende Sándor is válaszolt az újságírók kérdéseire. 

Benedek Zakariás és Korodi Attila fogadta az újságírókat. A munka láthatatlan része Fotó: Nagyálmos Ildikó

Elöljáróban a jelenlegi belpolitikai helyzetet ismertették. Az RMDSZ frakciókról elmondták, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban nagyjából kicserélődött a frakció: generációváltás történt, ami rengeteg előnnyel és nehézséggel is járt. A régi kollegák közül kevesen maradtak, ezért az első évben a beszoktatás nagyon komoly munkát jelentett azoknak, akik régebb óta ott dolgoznak. A frakciók most már jól működnek, tudatosan felépített témákat készítenek és terjesztenek elő.

Vass Levente például azon a törvénytervezeten dolgozik, amely azt szolgálja, hogy a rezidens orvosokat befogadják a megyei és a városi kórházakba, ahol elvégezhetik a gyakornoki munkát.

A honatyák azt is elmondták, hogy nehéz időszakot zártak, hiszen az elmúlt két és fél évben tudatosan bevállalták, hogy az általuk nem szeretett, de eszközként használt PSD-vel együttműködjenek a parlamentben, aminek számos negatív hátulütője volt. Viszont pontosan kiszámolták, hogy ebben az időszakban, ha egy nagyon erős PSD-s többségű parlamentben nincsenek valamiféleképpen döntésközelben, annak végzetes következményei lehetnek. Arról is szóltak, hogy nincs olyan hónap, hogy a román pártok a magyar közösség ellen ne álljanak elő valamilyen negatív törvénytervezettel. Vagy azért, hogy tiltsák be az RMDSZ-t, vagy azért, hogy aki a székely zászlókat kiteszi, az büntetői felelősség alá kerül, vagy azért, hogy többet ne lehessen magyarul oktatni középiskolában.

Most az RMDSZ azon túl, hogy ellenzékben van, nincs együttműködése az ellenzéki pártokkal, ugyanis képviselőink szerint nincs meg az a morális alap, hogy a mostani ellenzéki pártokkal együttműködést kössenek.

Hosszú listájuk van arról, hogy a mostani ellenzéki pártok hány törvényt torpedóztak meg, legyen szó kisebbségi oktatásról, közigazgatásról, kultúráról… Az RMDSZ több mint húsz témában bővítette kimondottan a kisebbségekre vonatkozó jogokat a nyelv- és szimbólumhasználatban, illetve a közigazgatási rendszerekben. Türelmesen várják, hogy a PSD bevállalja-e azt a fajta törvénytervezetet, amelynek része volt ez a húsz cikkely is.

Úzvölgye kapcsán elmondták, hogy bár külföldre is eljutott a híre és elérte a nemzetközi ingerküszöböt, mégis itthon kell megoldást keresni a kialakult konfliktusra. Mivel semmiféle politikai hatással nincsenek a PSD-re, csak a józan belátásukra bízhatják az ügy megoldását, egyelőre a törvényes keretek adta biztonság tud olyanfajta racionalitást visszahozni a történetbe, ami szükséges. Ugyanakkor a minisztériumokon belül vannak olyan személyek, akik ezt az ügyet úgy terjesztik elő, hogy nem nézik a törvényességét. A magyar politikusok úgy vélik, hogy ezután rengeteg közigazgatási per következik, bírósági ügyek, feljelentések stb. Pozitívumként konstatálták, hogy a védelmi minisztérium beadta a derekát és leültek a felek tárgyalni. Ugyanakkor a parlamentben is érezhető egyfajta közhangulat, hogy ezt az ügyet minél előbb meg kell oldani a román oldalon is, bár egy kemény mag szeretné húzni az időt.

Az őszi államfőválasztás kapcsán elmondták, az RMDSZ mindenképp indít elnökjelöltet, hogy a kampány során elmondhassák üzenetüket, tolmácsolhassák a romániai magyar közösség igényeit, elvárásait, ám szerintük még korai lenne nevet mondani.

A képviselőházi és a szenátusi frakcióban összesen harminc RMDSZ-es politikus dolgozik: huszonegy képviselő és kilenc szenátor. A képviselőházi frakciót három éve Korodi Attila vezeti.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb