szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Betekintés a kulisszák mögé

Lázas munkában találtuk tegnap a jubileumi harmincadik kiadásához érkezett Tusványos, hosszabb nevén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor önkénteseit. Gyakorlatilag nem volt olyan szeglete a tábornak, ahol ne szorgoskodtak volna a Magyar Ifjúsági Tanács tagjaiból verbuvált fiatalok. Az utolsó simításokat végezték, hiszen ma reggel már elkezdődik a rendezvénysorozat. A július 23. és 28. között tartandó rendezvény idei mottója – Egy a tábor – egyrészt erre a műfajteremtésre, másrészt a nemzeti összetartozásra utal.

Nincs fesztivál sör nélkül. Mint látható, a megszomjazó idelátogatóknak nem kell aggódniuk, nem lesz hiány kedvenc italukból. Bár a képen ez nem látszik, de teljes lelki nyugalommal állíthatjuk: a villásemelő nemcsak ezt az egyetlen raklapnyi sört vitte rendeltetési helyére.

Stratégiai fontosságú pont. Jobbra elöl található ugyanis az egyik infópont, mögötte pedig a recepció, no meg ugye itt lesz a bank is. A szervezők elmondták, összesen két infópont található a táborban: ez itt éppen az alsó recepciónál, ha valaki elakad, ott tud információt kérni, a látogatók számára kulcsfontosságú, mert itt lehet sátorbérletet váltani. A felső infópontnál a meghívottak regisztrálhatnak.

Az ember első ránézésre azt hihetné, hogy épp a Hofehérke és a hét törpe klasszikus mese díszletét látja, de valójában egy szálláshely. Aki itt alszik, biztosan nem téved el, minden úti célhoz tartozik iránymutató tábla.

Idén a kempingben Borkert is lesz a Kriza János népzenei sátor mellett. Avagy összenő, ami összetartozik, a minőségi borok meg a hagyomány és értékőrző táncos mulatság.

Éppen a turistáknak ked­veskednek az önkéntesek. Így készült a Tusványos feliratú fotófal, amely közel található a kemping bejáratához, így az öntudatos fesztiválozóknak alkalmuk lesz fényképpel dokumentálni, hogy ők bizony a nyári szabadegyetemen jártak.

Chill zone. Magyarul pihenőhely. A szervezők meglehetősen ötletesen oldották meg a berendezést. Két egymásra tett raklap alkotja az asztalokat, az ülődeszkák alatt gumiabroncs biztosítja a rugalmasságot és a kényelmet.

A kemping bejárata, erre kell jönni a Budapest Depo színpadhoz is, amely a szervezők szerint az egyik leglátogatottabb helyszín szokott lenni. Állítólag az itteni program külön fesztivál a fesztiválban. Az előtérben épp egy installáció készült.

Az idei Tusványoson is akad bőven olyan újdonság, amilyen még nem volt. Idén az immár patinásnak is nevezhető fesztivál három évtizedes történelmében először lakókocsikban is meg tudnak szállni a fesztiválozók. Márpedig szálláshelyből sosem lehet elég egy ilyen méretű rendezénysorozatnál.

Az önkéntesek éppen a Lőrincz Csaba fősátort padolták szorgalmasan. Itt kerül sor a nyári szabadegyetem legfontosabb közéleti beszélgetéseire, fórumaira, többek közt a nyitóünnepségre is. A biztonság kedvéért a szomszédos Kós Károly sátor is ellátja ugyanezt a feladatot.

Egyébként a tábor területén mindenütt meglehetősen látványosan zajlott az építkezés. Rengetet a változatos, egyedi helyszín. Ezekről az oszlopokról sem állíthatnánk, hogy csúnyák.

Nemcsak a könnyed szó­rakozásról szól a szabadegyetem, a magas kultúrának is helye van. A színházsátor felépítése sem tűnt egyszerűnek. Látszott, hogy keményen megdolgoztak vele az önkéntesek.

Látszólag teljes a káosz, pedig közelebbről megnézve minden előkészület a legnagyobb rendben zajlott a tusnádfürdői sportpályán. A lázas készülődést jól mutatja, hogy milyen sokan tettek-vettek éppen. Sokan közülük ráadásul még csak nem is látszanak, mert diszkréten, takarásban tették a dolgukat.

A 30. Tusványos holnapi programja

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – ismertebb nevén: a Tusványos – ideje alatt minden lapszámunkban közzétesszük a következő nap legfőbb programjait. A holnapi „nulladik” nap főként a szórakozásról szól.

ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT (Sepsiszentgyörgy, Olt utca. 2.):
17.00: Plugor Sándor grafikusművész és festő kiállításának megnyitója
Köszöntőt mond: Antal Árpád András (polgármester, Sepsiszentgyörgy), Tardy-Molnár Anna (ügyvezető igazgató, Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.), Németh Zsolt (elnök, Külügyi Bizottság, Országgyűlés). A kiállítást megnyitja: Deák Ferenc Loránd (műkritikus), közreműködik: Mátray László (színművész). A kiállítást rendezte: Szepes Hédi (művészettörténész) és Vécsi Nagy Zoltán (művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője). A kiállítás kurátora: Miklóssy Mária (képzőművész).

MIT SÁTOR

22.00: The Minds
0.30: Rehab Nation
2.00: Raymi
3.30: Lilboy

BÁNFFY MIKLÓS SÁTOR
1.00: Little B & Khris

BUDAPEST – DEPO – AMC-NKE SÁTOR
21.00: SpecialFestivalParty – DJ Török, DJ Erdélyi (HU), Nagy Hunor

KRIZA JÁNOS SÁTOR
18.00: Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske”, Szokolik Szabolcs és párja: magyarországi szlovák táncok (interaktív előadás)
20.30: Esti mulatság (Sorbán Enikő, Sikentáncz Szilveszter + ifj. Zsuráfszky Zoltán, Tokos Zenekar, Pál István „Szalonna”, Ürmös Sándor, Szilágyi Antal „Tóni”)

MAGYAR TEÁTRUM SZÍNHÁZI SÁTOR
15.00: Közönségtalálkozó: Magashegyi Underground
18.00: Nóti Károly – Fényes Szabolcs – Szenes Iván: Nyitott ablak (a Veszprémi Petőfi Színház zenés játéka)

NAGYSZÍNPAD
19.00: Metropol Group
20.30: Magashegyi Underground
22.30: Quimby

CSŰR
24.00: Kusmó-buli

Kiss Előd-Gergely

 

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb