Betekintés a kolostorok világába

Megnyitották a kiállítást

286

Amint arról lapunkban már olvashattak, Gyergyószentmiklós az első székelyföldi állomása a Magyar Kereskedelmi és Ven­dég­látóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című vándorkiállításának – a különböző szerzetesrendek gasztronómiai világát bemutató tárlatot a helyi Tarisznyás Márton Múzeumban nyitották meg, a megnyitón többek között a gyergyószárhegyi ferencesek is jelen voltak. Elhangzott, kultúrtörténeti, ismeretterjesztő kiállítás látható, amely bemutatja a látogatónak, hogy a szerzetesek mi mindent adtak a világnak az utóbbi ezer évben.

Tárlatnyitó. Sok mindent köszönhetünk a szerzeteseknek Fotó: Kertész László

Mozaikkiállításnak is tekinthető a tárlat, hisz a bemutatott tárgyak több intézmény és magánszemély tulajdonát képezik – vezette fel mondandóját Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója. Mint hozzátette, a kiállítás megerősíti, hogy a kolostorok falain belül olyan tevékenység zajlott és zajlik mind a mai napig, amely szükséges a közösségek számára. Az intézményvezető mindezek mellett a tárlat megtekintése által szerezhető alaptudás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva annak az értékét, hogy vidékünkön jelenleg is van élet a kolostorokban.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa, a kiállítás kurátora, Saly Noémi részletesen beszélt a különböző tárgyak összegyűjtésének folyamatáról, rámutatva: rendházakban is megfordult a kutatómunka során, így testközelből nyerhetett betekintést a szerzetesek életébe.
– Azt remélem, a látogató számára gyorsan kiderül, hogy minden szempontból nagy szeretettel állítottuk össze a kiállítást – fogalmazott a kurátor.
A tárlatot P. Laczkó-Dávid József Anaklét ferences szerzetes, a szárhegyi kolostor vezetője nyitotta meg, aki Julianus testvérrel közösen számolt be a szerzetesek munkájáról, illetve arról, hogy mit ehetnek és mit nem.
Anaklét atya történelmi visszatekintéssel kezdte beszédét, kiemelve, hogy Gyergyószéken 1951-ig két rend működött: Gyergyószentmiklóson a vincés nővérek, míg Szárhegyen a ferencesek, vagy ahogy errefelé mondják, a barátok. Mint folytatta, 1951. augusztus 20-án éjszaka elvitték a ferences szerzeteseket, ami pedig utánuk maradt, az a tiszteletlen lelkületű emberek közprédájává vált. A szerzetes mondandójában többek között rávilágított: a kiállítás az Úr asztaláról és nem a szerzetesekről szól. A ferencesek énekkel emelték a megnyitó hangulatát, az érdeklődőknek pedig Saly Noémi tartott tárlatvezetést: a kenyértől kezdve, a sörfőzésen át, egészen a különböző gyógy- és fűszernövényekig, vagy épp a szakácskönyvekig mindenbe betekintést nyerhet a látogató.
A kiállítás június elejéig tekinthető meg a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe április 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek