Beszűkül a létszámkeret

eltűnnek a betöltetlen állások

54

Tegnapi lapszámunkban már hírt adtunk arról az igen diszkrét körülmények között lezajlott megbeszélésről, amelyet váratlanul hívott össze hazaérkezését követően csütörtök estére a kormányfő, s amelyen részt vett a kormánytagok túlnyomó többsége. A kiszivárgott értesülések szerint azon csak ideig-óráig volt jelen Viorica Dăncilă, a „levezénylés” bizalmasára, Darius Vâlcov államtanácsosra hárult, a másik hangadó Eugen Teodorovici pénzügyminiszter volt. Állítólag szóba került az újabb költségvetés kiigazítás, amely még e hónapban esedékes lenne, de a tulajdonképpeni és a leglényegesebb téma az államigazgatási intézményrendszer személyzeti állományának az újraméretezése volt.

Ez esetben az újraméretezés, a létszámkeret szűkítése lenne, s ilyenképpen pedig lehetővé válna a személyzeti költségek jövőbeli csökkentése. Ezt feltételezhetjük annak a nyilatkozatnak a tükrében, amely elhangzott az ülést követő napon Teodorovici tárcavezető szájából. Egyébként az ő nyilatkozatait nem is olyan egyszerű dolog megérteni, értelmezni, mert a szabatos, az egyértelmű és a koherens fogalmazás, mondatszerkesztés nem az egyik erőssége Eugen Teodorovici úrnak. És ha már itt tartunk, utalhatunk arra, hogy már hetekkel ezelőtt is megpengette egy ANAF-elnökellenes kirohanása keretében az Országos Adóügynökség szerinte túl nagy személyzetszámának csökkentését, azaz az intézményrendszer karcsúsítását. Az egyik kereskedelmi hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy az ANAF-nál lehetőség kínálkozik több ezer állás megszüntetésére, megemlítve azt is, hogy jobbára betöltetlen állásokról van szó. Ha ez így igaz, akkor valami nem stimmel, mert a betöltetlen állásokra eddig sem kellett pénzt költeni, tehát nemigen lehet beszélni a személyzeti költségek csökkentéséről. Úgyszintén az ANAF esetében a múlt heti kormányülésen elfogadott egyik kormányhatározat értelmében a regionális közpénzügyi vezérigazgatóságoktól a személyzet egy részét át kell irányítani a megyei közpénzügyi adminisztrációkhoz. Ez pedig annak okán, hogy a közepes nagyságrendű adófizetők a minap visszakerültek a regionális vezérigazgatóságoktól a megyei adminisztrációk ügykezelésébe. Továbbá: állásmegszüntetés ide vagy oda, annak éppenséggel a közpénzügyi minisztérium ment úgymond elejébe, lévén, hogy a múlt héten a Romániai Országos Vámügyi Szakhatóságnál (ANVR) közel 300 állás betöltésére szerveztek versenyvizsgát. Egyébként az ANAF-nál országos szinten több mint 24 300 főt foglalkoztatnak, s lehet, hogy van némi igaza a tárcavezetőnek, amikor azt állítja, hogy túl sokan tologatnak aktát és kevesebben dolgoznak.

Mennek vagy maradnak?
Maradjunk a számadatoknál, Teodorovici szerint összesen 4143 állást vágnak le, abból 3726-ot az ANAF-nál és 870-et 21 minisztériumtól. Egyébként pénteken a pénzügyminisztérium honlapján megjelent ama kormányhatározat tervezete, amelyben valóban szerepel a szóban forgó állásszám. A szóban forgó kormányhatározat-tervezetet közvitára bocsátották, s annak határideje a jövő hétfőn jár le, s állítólag az azt követő kormányülésen elfogadásra kerül. Annak révén tulajdonképpen módosítanák és kiegészítenék a különböző minisztériumok megszervezésére és működésére vonatkozó kormányhatározatokat, mindenekelőtt azoknak azon mellékleteit, amelyekben fel van tüntetve az adott minisztérium szervezési struktúrája és az azáltal foglalkoztatott személyzet száma. Teodorovici miniszter elismerte, hogy a majdani kormányhatározat gyakorlatba ültetése elégedetlenséget válthat ki, de tisztában kell lenni azzal, hogy jelenleg a központi közigazgatás „túltelített”. Hozzáfűzte azt is, hogy intézménykarcsúsítás érintheti a minisztériumok alárendeltségébe tartozó decentralizált intézményeket (ügynökségek, igazgatóságok stb.). Továbbá nyomatékolta, hogy a gyakorlatba ültetés nyomán majd megszünhetnek bizonyos vezetői tisztségek is. Ez azért, mert a közigazgatásban úgy általában az összalkalmazottak 12%-át teszi ki a vezetői funkció­kat betöltők. Nos, amennyiben csökken az összlétszám, akkor óhatatlanul csökkennie kell a 12%-ot kitevő részarány jelentette személyzetszámnak is. Ez is jól hangzik, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Dăncilă-kormány színrelépését követően a kormányfő kabinetjénél, illetve a kormányfőtitkárságnál foglalkoztatott állami tanácsosok és személyi tanácsadók, valamint az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a főtitkárhelyettesek száma igen „látványosan” megnövekedett.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek