2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Beszélgetés Ülkei Zoltánnal, Bögöz polgármesterével

Október 26-án iktatták be tisztségébe Ülkei Zoltán bögözi polgármestert, aki azonnal el is kezdte a munkát a községben. A folyamatban lévő beruházások befejezése mellett kollégáival számtalan új tervet tűztek ki célul a következő évekre. 

– Mivel telt az elmúlt egy hónap, amióta megválasztották?

– Halottak napja előtt rendbe tettük a temetők bejáratait, hogy gyalogosan megközelíthetőek legyenek, ugyanakkor az időközben elakadt beruházásokat megsürgettük, pl. az agyagfalvi szennyvízhálózat esetében, hogy a kivitelező minél előbb tegye járhatóvá az utat. Most indul Béta, Dobó és Vágás szennyvízhálózatának kiépítése. Ez a beruházás műszaki szempontból módosítást igényel, ezért múlt héten ebben az ügyben Bukarestben a fejlesztési minisztériumban jártunk, ahol Antal Lóránt szenátor nagy segítségünkre volt. Megtapasztalhattuk, milyen az, amikor képviseletünk van a parlamentben, és nem kell a kapusszobában várakozni. Azonnal a megfelelő emberhez kísért, aki szóba állt velünk, és jónak találta az általunk javasolt módosítási javaslatokat. Ennek eredményeként az önrészből jelentős összeget takaríthatunk meg a községnek. 

– Mekkora értékű ez a beruházás? 

– Összesen több mint tizenhárom millió lejes beruházás, amelynek jelentős önrésze is van.  Bögöz, Agyagfalva és Décsfalva szennyvízhálózatának kiépítése is akadozott, a szerződést 2018-ban ugyan megkötötték, de nem megfelelő minőségben végezték el a munkát, a bukaresti kivitelező nem talált megfelelő alvállalkozót a térségben, ezért a vezetékeknek csak felét fektették le. A pályázat határideje jövő nyáron lejár, ezért sürgetjük a munkálatokat, hetente tárgyalunk a kivitelezőkkel, szigorú határidőket szabva.

Ebben a szerződésben nem szerepel az úttest eredeti állapotba való visszaállítása, a bekötések kiépítése, és kimaradt két falu: Székelymagyaros és Mátisfalva.

Mindezek mellett zajlanak a mindennapi teendők: kátyúk betömése, útpadkajavítás, a közvilágítás bővítése, lámpatesteket szereltünk fel Székelymagyaros és Agyagfalva határainál, hogy a gyalogosan közlekedők biztonságosan  eljussanak a vonatállomáshoz. Megkeresett az a cég, aki számos környékbeli községben modern, takarékos lámpatestekkel szerelte fel a falvakat, és a jövőben megkötjük velük is a szerződést, így a jövőben ezen is spórolhatunk. 

Magyarosban a gázvezeték ügyében szintén a szenátor úr segítségével sikerült előbbre lépnünk, ugyanis ha megkapjuk a műszaki dokumentációt az időközben csődbe ment kivitelezőtől, jó esély adódik a hálózat beüzemeltetésére. 

A Bögözhöz tartozó nyolc településből hét faluban van földgáz. 

– Még nem sikerült megválasztani a község alpolgármesterét…

– Mivel két ízben is karanténba került egy-egy tanácsosunk, ráadásul a jegyzőnő is megbetegedett, emiatt nem tudtuk megválasztani az alpolgármestert. Most folyik az egyeztetés az alpolgármester személyét illetően. A nyolc településből hatnak van képviselete a tanácsban, Székelymagyaros és Mátisfalva nincs képviselve, de megtettünk egy olyan gesztust feléjük, hogy kinevezhetnek egy-egy küldöttet, aki részt vehet a tanácsüléseken szavazati jog nélkül, közvetíthetik a lakók véleményét. Az elkövetkezendő időszakban következik az adók, illetékek elfogadása, a költségvetés kidolgozása, tehát most kell jól megtervezni a teendőket, támogatásokat szerezni a projektekhez. Amúgy a tanácsülések nyitottak, januártól az átláthatóság jegyében szeretnénk online elérhetővé tenni mindenki számára.

A falvak bejáratához, központi részében még idén szeretnénk elindítani a közbeszerzést a térfigyelő kamerák beszerzési és szerelési munkálataira.

Problémáink vannak az illegális szemetelőkkel, amelynek megelőzésére szintén kamerákat helyeznénk el a kialakult gócpontok környékén. Amúgy kéthetente egyszer minden településről elviszik a szemetet, jelenleg a szelektív gyűjtés bevezetése van folyamatban. 

– Jövőtől 2027-ig újabb uniós pályázási ciklus veszi kezdetét. Milyen pályázatokat készítenek elő? 

– Az elkezdett csatornaépítési munkálatokkal egy időben szeretnénk pályázni a kimaradt falvak hálózatának kiépítésére, az elmaradt bekötési munkálatokra, az útburkolat, járdák, sáncok kiépítésére, rendbetételére.

Majdnem minden pályázati kiírás érdekel, hiszen a község nyolc falujában mindenféle fejlesztésnek helye van a játszóterek megépítésétől az új községháza építéséig.

Szeretnénk a kulturális életet is felpezsdíteni, feltérképezni a község tulajdonában lévő épületeket, rendbe tenni, hogy közösségi házként tudják használni fiatalok, egyesületek egyaránt. Szeretnénk előadásokat, tanfolyamokat szervezni, a társasági életet visszahozni. Bögözben a régi óvoda épületében kantin kialakítását tervezzük, amely nemcsak az iskolásoknak, hanem a környező települések időseinek is kedvezményesen biztosítana meleg ebédet.

A községben támogatjuk a fiatalok letelepedését a gyors hivatali ügyintézéssel és az infrastruktúra kiépítésével. 

A földosztó bizottság újraalakulását is sürgetjük, hogy a parcellázási tervek elkészítése gyorsabban haladhasson, a szakcégek bevonásával elérjük a telekkönyvek kibocsátását. 

 – A polgármesteri hivatal ösztönzi-e, támogatja-e a lakosokat, hogy helyi termékeket állítsanak elő? 

– Terveink között szerepel, hogy Bögözben a kultúrház mögötti területen létrehozzunk egy helyi termékek vásárát, ahol a helyiek be tudják mutatni és értékesíteni tudják portékáikat. Ugyanakkor a közösségi oldalon népszerűsítenénk a helyi termelőket, kézműveseinket. 

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb