Beszélgetés Sándor Árpád karmesterrel: A siker titka az áldozatos munka és a kitartó gyakorlás

813

Sándor Árpáddal, a Csík­szent­si­moni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar karmesterével beszélgettünk a zenekar életéről és a koronavírus megfékezésére vonatkozó kormányzati határozatok hatásáról a zenekar működésére. Mint mondta: nagy csalódás a gyerekeknek a tervezett fellépések elmaradása, ennek ellenére a zenekar tagjai kitartóan gyakorolnak otthon a mielőbbi találkozás reményében.

– Mikor, hány taggal és milyen céllal indult a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar?

– A Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar 2008 februárjában 30 taggal indult el a helyi önkormányzat kezdeményezésére. Jómagam a nagyváradi zenepedagógiai tanulmányaim befejezése után 2008 júniusában vettem át a zenekar vezetését. A fúvószenekari oktatás alapjait a rétyi fúvóstáborokban tanultam, azóta is arra törekszem, hogy folyamatosan képezzem magam. Az elmúlt évtizedben a csíkszenttamási és újtusnádi fúvószenekarokat is oktattam. Jelenleg a csínkbánkfalvi Bánk Bán fúvószenekar karmestere is vagyok.

– Azóta hány taggal bővült a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és mi a feltétele annak, hogy valaki a zenekarban játszhasson?

– A zenekar jelenlegi létszáma 92 fő. A kezdetben induló 30 tagból mára 6-an maradtak a csapatban. A zenekarhoz tartozásnak a legfontosabb feltétele, hogy gyakoroljanak és rendszeresen járjanak szólampróbákra, valamint zenekari összpróbákra. A kezdő tagokkal egyénileg foglalkozom minden csütörtök és péntek délután, a zenekari összpróba péntek esténként zajlik.

– Mit jelent a Csík­szentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekart vezetni?

– A zenekar olyan, mint egy második család. A gyerekek oktatását személyes és szakmai hivatásomnak érzem. Óriási sikerélményt ad az a folyamat, amikor dolgozom egy művel, kiosztom a kottát, begyakoroljuk és az, ahogyan egy koncerten felcsendül a zenemű. Szeretem látni, ahogy a gyerekek zenei készsége fejlődik, számomra kihívást és motivációt jelent, hogy segítsek kihozni belőlük a legjobbat.

– Hogyan jellemezné az elmúlt tizenkét évet a zenekar életében?

– A zenekar élete dinamikus. Voltak hullámvölgyek is, amikor a létszáma nem volt ilyen nagy, ha kiesett valaki, időt igényelt az utánpótlása. Szerencsére mára már kialakult egy rendszer, egyre több helyen megfordulunk. Nálunk jelenleg példaértékűen működik az utánpótlás biztosítása, de a környékbeli falvakban ez gondot jelent. Biztatok mindenkit, hogy tanuljon meg valamilyen hangszeren játszani.

– Melyek azok a fellépések, amelyekre kiemelten készül a zenekar?

– Folyamatosan hangsúlyozom a tagoknak, hogy minden fellépést egyformának kell tekinteni, minden fellépésen a tudásuknak megfelelően, a legjobbat kell nyújtaniuk. A koncertek mű­soranyagát előzetes egyeztetés alapján, a hallgatósághoz és az alkalomhoz megfelelően állítom össze. Az utóbbi időben évente 45-47 koncertünk volt, tavaly még ennél is több, 56 fellépésen mutathattuk be repertoárunkat.

– Népszerűek itthon, de ha jól tudom, felléptek már Magyarországon, Lengyelországban és Szerbiában is. Melyek azok a fellépések, amelyekre a legszívesebben gondol vissza?

– Magyarországon sok helyen felléptünk már, főként az utóbbi négy évben, mert a zenekarnak visszatérően kéthetes turnékat szerveztem. Szerbiába kétszer utazott a zenekar. Egyik alkalommal versenyen vettünk részt, ahol gyerek fúvószenekari kategóriában első helyezést értünk el. Lengyelországban, testvértelepülésünkön Gmina Tarnowban immár hétszer koncerteztünk a november 11-i nemzeti ünnep alkalmával megrendezett rangos eseményen. Legszívesebben a versenyekre gondolok vissza, hiszen ilyenkor többet készülünk, gyakorolunk. Tavaly Korondon a Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen az ifjúsági kategóriában második helyezést értünk el, valamint kihasználva a nemzetközi zsűri jelenlétét jelentkeztünk minősítésre is, ahol koncertfúvós-zenekari B fokozatban aranyminősítést kaptunk. Ekkor lett az ifjúsági megnevezésből Ifjúsági Koncert Fúvószenekar. Idén októberben Gyergyószentmiklóson lesz nemzetközi fúvószenekari verseny, amire szintén készülünk. Szeretném minden fúvószenekar figyelmébe ajánlani, van még idő felkészülni, bátran jelentkezzenek!

– Mit tart elsődlegesnek a zenekar életében?

– A gyakorlást, mert ha valaki nem is tud eljönni egy-két próbára vagy fellépésre, a legfontosabb, hogy otthon napi szinten gyakoroljon.

– Milyen stílusú darabokat játszik a zenekar?

– Nagyon színes a repertoárunk, játszunk könnyű-, klasszikus zenét, jazzt, népdalfeldolgozásokat, népdalokat, indulókat, opera- és ope­rett­részleteket, filmzenéket és popslágereket, természetesen fúvószenekari átiratban.

– 2011-ben a Romániai Dalosszövetség Rónai Antal-díjjal tüntette ki, tavaly pedig a Szimfonikus Fúvószenekarok Világszövetségének kitüntetésében is részesült a zenekarral együtt.

– Számomra, ezáltal a zenekari tagok számára is egy elismerő visszaigazolás, hogy értékelik a munkánkat.

– Milyen hatással vannak a koronavírus terjedését megelőző óvintézkedések a zenekar működésére?

– A kezdőkkel nem tudok foglalkozni online, mert velük fontos a személyes kapcsolat. A haladókkal napi szinten tartjuk a kapcsolatot, ők otthon gyakorolnak, és ha valamiben kell segítenem, akkor írnak nekem, vagy telefonon felhívnak.
Már januárban kiosztottam a darabokat, amit meg kell tanulni az elkövetkező fellépésekre, illetve azt a négy művet is, amelyekkel az októberi versenyre készülünk. Március 15. nemzeti ünnephez kapcsolódóan Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is lett volna fellépésünk, ezekre kimondottan magyar művekből és komolyzenéből álló műsorral készültünk tavaly októbertől. Természetesen csalódás volt a gyermekeknek, hogy a koncertek elmaradtak, de az egészségük mindennél fontosabb. A szervezőkkel megbeszéltük, hogy későbbre halasztjuk a fellépéseket. Hasonló a helyzet a Vámszer Géza Művészeti Népiskola által szervezett megyei fúvószenekari találkozóval, melynek tervezett időpontja május 24. volt. Tekintettel a kialakult helyzetre, lehet, hogy kénytelenek leszünk elhalasztani a rendezvényt.

– Mitől sikeres a zenekar?

– Egyrészt azért sikeres a zenekar mert a családom, a szüleim és testvéreim, illetve a zenekari tagok családjai mellettem állnak és segítik a munkámat. Másrészt a zenekaron belüli oktatás folyamatos, nálunk nincs vakáció, mint az iskolában. Meghatározó fejlődésen megy át a zenekar a minden nyáron megszervezésre kerülő Csíkszentsimoni Művésznapok alatt, amikor számos elismert hazai és külföldi szaktanár segít az oktatásban. Hiszem, hogy kitartó és áldozatos munkával lehetünk ugyanolyan sikeresek, mint azok a gyerekek, akik zeneiskolában tanulnak. Természetesen nekünk jóval nehezebb, de nem lehetetlen. A zenekarnak van egy sajátos hangzásvilága és egy olyan kisugárzása, ami megnyeri a közönséget. A mostani kritikus helyzet után mindenkit nagy szeretettel várunk koncertjeink, egy lelki és zenei közös felüdülésre.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek