Beszélgetés Orbán Ferenccel, a BRVLG együttes énekesével, gitárosával: Jó bor mellé minőségi verszene

56

A klasszikus és kortárs vers-, illetve népdalfeldolgozásokat játszó BRVLG (ejtsd Borvilági) zenekar egy éve alakult Sepsiszentgyörgyön. A zenekarhoz három neves magyarországi művész csatlakozott és hamarosan album is születik, de előtte a felvételeket közzéteszik a világhálón. A székelykeresztúri származású Orbán Ferencet, az együttes énekesét, gitárosát kérdeztük.

Nagyot álmodtak, valóra vált                                                                                                       Fotó: Kátai Jocó

Az Evilági együttes – amiből kivált a Borvilági – kilenc éve alakult. Sokféle utat próbálunk járni olykor, akár párhuzamosan is. Az utóbbi időben megpróbáltuk szétválasztani olyan formán, hogy a családias dolgaink megmaradtak Evilági név alatt, a gyerekprojekteket Mozsikácska név alatt játsszuk, és bő egy éve létrehoztunk egy tematikus műsort Borvilági néven, amit magánhangzó-mentesítve BRVLG együttesként használunk. A repertoárunk olyan dalokból építkezik, amelynek kapcsolódása van a borhoz, de nem feltétlenül csak a borról szólnak. Klasszikus és kortárs versfeldolgozásokat, illetve népdalfeldolgozásokat fog össze. A zenekarban Gábor Szabolcs szaxofonon, Gyergyai Szabolcs basszusgitáron, Pál Gábor dobon, jómagam énekelek, gitáron és mandolinon játszom.

– Miért éppen a bor, bordal?

– A kezdetek kezdetén, amikor elkezdtem verseket énekelni, előszeretettel nyúltam Pilinszkyhez és az ő Bordala indította el ezt az álmodozást. Különben is, a koromból adódóan a komolyság is kezd úrrá lenni rajtam, így nemcsak az étel, hanem az élet fogyasztásában is keresem a minőségit. Kutatni kezdtem, hogy a klasszikus költők tarsolyában miféle borkapcsolódású alkotások léteznek, és elég sokat találtam, amelyet teljes mértékben át tudok érezni és el is indították a zenés alkotást. Ezeket az énekeket, verseket kiegészítettük egy-két népdalfeldolgozással, ami illeszkedik ebbe a témába, ebből építkezik a repertoár. BRVLG néven immár koncerteket is szervezünk, a premier tavaly ősszel történt Szé­kelyudvarhelyen a Dráma kortárs színházfesztivál szűk körű borkóstolóján. Azóta néhány helyen már felléptünk, és törekszünk arra, hogy a találkozások sűrűsödjenek, gyarapodjanak.

– Három neves magyarországi zenész is bekapcsolódott a projektbe: Ferenczi György, Szalóki Ági és Juhász Gábor dzsesszgitáros. Mi ennek a története?

– Tudvalevő, hogy mi, erdélyiek, eléggé kishitűek vagyunk, és most visszautalok az Evilági indulására, amikor százhúsz személyt próbáltam összetoborozni egy hanglemez apropóján, ami ugyanolyan merész álomnak tűnt, mint kapcsolatba lépni a neves zenészekkel. Úgy gondoltam, ha már kiutazunk Budapestre stúdiózni, akkor ezt a jó minőségű hangfelvételt és dalokat ne tiszteljük-e meg olyan híres, neves művészekkel, akiknek a munkásságát értékeljük, akikre felnézünk. Az említett három művész neve merült fel, úgy gondoltuk, ezeknek az embereknek lehet kapcsolódási pontja a mi muzsikánkkal. Tavaly Ferenczi Gyuri többször koncertezett a környéken, és nekiszegeztük ezt a bátor kérdést. Azt válaszolta, meghallgatja a nótát, és ha úgy érzi, hogy neki ahhoz a dalhoz akár egy hangja is van, amit hozzá kell tennie, akkor vállalja. Vasárnap közkinccsé is tettük a világhálón az első hangfelvételt, Mit szól a bölcs? című Petőfi versfeldolgozást, amelyen közreműködik. Januárban volt szerencsénk együtt dolgozni a stúdiómunkálatokban, és emberközelből megtapasztalni emberi és szakmai nagyszerűségét, ami azóta is mindnyájunkat repít. Ha végighallgatják a hat és fél perces nótát, tudniuk kell, hogy az a szájharmonikasáv, ami felcsendül, vágatlan muzsika. Hatalmas élmény volt ezt a profizmust megtapasztalni, akárcsak Juhász Gábor és Szalóki Ági esetében, akik szintén közreműködnek a felvételen egy-egy dal erejéig.

– A stúdióban egy lemezre való hangfelvétel született. Milyen formában fog megjelenni? Melyik ma a legmodernebb hanghordozó?

– Mindenképp az internetes felület a legfontosabb, mert főképp itt hallgatnak muzsikát az emberek, ezért is döntöttünk úgy, hogy még a CD megjelenése előtt közzétesszük a felvételeket. A hét dalból már kettő elérhető, a következők kéthetente vasárnaponként jelennek meg a BRVLG Facebook-olda­lán, valamint a YouTube-on. Áprilisban, amikor az összes dal kint lesz, kézzelfogható hanglemezt is ölt a kiadvány, mert a tapasztalat szerint vannak még gyűjtők, zenehallgatók, akik szeretik megtapintani a muzsika hordozóját. A felvételek Budapesten a Sound Cam Stúdióban készültek, Józsa Örs vezetésével.

– Az említett művészekkel lesznek-e közös koncertek?

– Koncerttervek között szerepel egy február végi dévai fellépés, és azon ügyködünk, hogy április végén – lehetőleg a meghívott művészekkel – idehaza is tudjuk bemutatni az anyagot. Ez egy újabb nagy álom, akárcsak az, ami megvalósult, de mégis emberi, mert amikor megkérdezed ezeket a hírességeket, a legnagyobb természetességgel viszonyulnak hozzá. S ha emellett még sikerült is valami nagyszerű alkotást létrehozni, és ezt a hallgató is úgy érzi, akkor jó úton haladunk.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek