Beszélgetés Nagy Zoltánnal, Gyergyószentmiklós polgármesterével – Tanultunk az elmúlt év tapasztalataiból

160

Nagy Zoltán, Gyergyószent­mik­lós polgármestere szerint 2017 a pályázatok, valamint több hatékony együttműködés ki­bonta­ko­zásának az éve volt, és ugyanezzel folytatódik az új esztendő első fele is. Az elöljáró 2018-tól fontos változásokat vár el a közszolgáltatá­sok terén.

Nagy Zoltán Fotó: Nagy Levente

– Milyen esztendőre tekint vissza?

– Az elmúlt év nem volt szokványos. Új alapokra helyeztük a városvezetést, hiszen új alpolgármestere lett a városnak, Len Emillel most már együtt dolgozunk, kiegészítjük egymást.
Több olyan mozzanatot tudok kiemelni a 2017-es évből, amelyek a közszolgáltatások terén hoztak fontos változásokat. Átvettük a fűtőművet, azóta sikerült a folytonosságot biztosítanunk, és folyamatosan azon vagyunk, hogy javítsuk a szolgáltatás minőségét. Ehhez hozzátartozik az is, hogy mi lettünk az üzemeltetők, de a tulajdonosok még nem. Kedvező fordulat az ügyben, hogy alapfokon a bíróság javunkra döntött abban a perben, amelyben az egykori szolgáltató E-Star Kft. a szerződésbontás jogosságának megállapítását kérte. Ugyancsak tavaly indítottuk el regionális vízszolgáltató létrehozását Gyervíz néven. Azokkal a településekkel, amelyeknek jelenleg is ivóvizet szolgáltatunk (Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu), valamint Gyergyócsomafalvával közösen vízszolgáltatót fogunk működtetni, azt visszük tovább új alapokra helyezve, amit eddig a Go Rt. végzett. A céget felszámolják, ugyanis 5 millió lejes adóssága halmozódott fel, a fő hitelezők elfogadták a város azon ajánlatát, hogy az 1,5 millió lejt érő ingatlanjait féláron kiváltsuk, így újból a város tulajdonába kerülnek az épületek. Tanultunk ebből az esetből, úgy határoztunk, városi ingatlant a jövőben csupán használatba vagy bérbe adunk, hogy az ilyen helyzeteket elkerülhessük. Tavaly a városi köztisztaság biztosítása is saját cégünkhöz került. Így elértük, hogy a köztisztaság, a fűtés, valamint a vízszolgáltatás az önkormányzat fennhatósága alá tartozzon, s közvetlenül hatni tudjunk a szolgáltatások minőségére és a díjakra, valamint fejlesztéseket is tudjunk végezni.

– A közszolgáltatásoktól eltekintve milyen megvalósításokat tudna kiemelni az elmúlt évből?

– Egy éve azt mondtam: 2017 a pályázatok éve kell hogy legyen, s ehhez tartottuk magunkat. Sok projektet dolgoztunk ki tavaly, az elkészült tizenhárom pályázatunkból vannak, amelyeket már jóváhagytak, egyesek még várakoznak. Összesen 89 millió lejre pályáztunk, ebből tavaly 31 millió lejre már aláírtuk a támogatási szerződést. A támogatott projektjeink között van a víz- és szennyvízhálózat bővítése, utcák felújítása, szabadidős park építése, a Tarisznyás Márton Múzeum épületének felújítása. Ezek mellett további pályázataink várnak elbírálásra. A tömbházak felújítására vonatkozó projektünk esetében is támogatásra számítunk. Természetesen ez mind a papírmunka, amíg a kapavágásokra is sor kerülhet, sok idő telik még el.

– Többször hangoztatta az elmúlt évben, hogy a város és a térség fejlődéséhez összefogásra van szükség. E téren történtek előrelépések?

– Az elmúlt esztendőben pozitív együttműködések indultak el a Gyergyói-medence és Székelyföld szintjén, valamint kormányszinten is. Jó érzéssel tölt el, hogy a gyergyói polgármesterekkel tudunk együttműködni, gondolkodni, közös projekteken dolgozni. Most érett meg erre az idő. Év elején a Székely Fesztivállal kezdtük, amelyen kiemelt meghívottként Gyergyó térsége volt jelen. Konkrét együttműködés a G7 Energia nevű fejlesztési társulás létrejötte: hét gyergyói önkormányzat biomassza alapú energiatermelési pályázatot szeretne benyújtani, a tervezésen már túl vagyunk. Egy csapatban kezdtünk játszani. Kis dolognak tűnhet, mégis megemlíteném, hogy gyergyószéki polgármesterek egy csapatban futballoztunk egy rendezvényen.
Ez mind azt mutatja, hogy elindult a térségi együtt gondolkodás, ami a régió javára válik. Székelyföld szintjén szintén erőt kapott a székelyföldi polgármesterek találkozója, tavaly a Gyilkos-tónál gyűltünk össze, tervezgettünk. Olyan háló kialakulása kezdődött, amely meghatározza a következő időszakot. Pozitívnak tartom, hogy konkrét egyeztetések vannak a megye nagyobb városainak vezetői között, Székelyudvarhely és Csíkszereda polgármestereivel sok témában egyeztetünk, megállapodunk irányelvekben. A megyei tanáccsal is jó az együttműködés. A kormánnyal is több téren együtt dolgozunk, elkezdett programok, tervezett fejlesztések kapcsán. Nyitott felénk a kormány, tőlünk függ, hogyan tudjuk kihasználni. A magyar kormánnyal is egyre erősebb együttműködés alakul: például a jégkorong-akadémia és a labdarúgó-akadémia után létrejött tavaly a Székelyföldi Ökölvívó Akadémia is, gyergyószentmiklósi székhellyel. Nemcsak sport, hanem más területeken is támogat a magyar kormány.

– Mi az, amit nehézségként, kudarcként élt meg?

– Megtettünk mindent annak érdekében, hogy a lehető legjobban végezzük a munkát. A család, a magánélet háttérbe szorult, mert ezt vállaltuk. És mégsem sikerült minden úgy, ahogy akartuk. Kudarcokról nem tudok beszélni, csak sok munkáról. Az utasítások végrehajtásában még vannak javítanivalók. Mindenki egyre jobban igyekszik, mi is jobban figyelünk, ezért indítottuk el a feladatkövető rendszert, de még mindig vannak hiányosságok. Egyes dolgok nem megfelelően voltak kivitelezve, de nem azért, mert mi így akartuk. Az elmúlt év tapasztalataiból tanultunk, azt szeretnénk, hogy a polgármesteri hivatal az elvárásoknak megfelelően működjön.

– Melyek a városvezetés legfőbb tervei 2018-ban?

– Új városimázs készül. Professzionális céget fogadtunk meg, hogy a város arculatát megtervezze, minden intézmény, városi rendezvények, kommunikációs csatornák arculatát egységesítjük idén. Az év első fele szintén pályázással fog eltelni, a második felében reméljük, hogy már egyes tervek kivitelezése is elkezdődik. Vannak előkészítve pályázataink, ilyen például a mobilitási terv, amely a forgalom átalakítását érinti, vagy a jégpálya felújítása, a főtér átépítése, a művelődési központ körüli tér átalakítása, a régi mozi épületének átépítése. Még nem tudjuk, hogy ezek közül hány pályázatunk lesz nyertes, de ha mindegyik, akkor legalább 80 millió euró támogatás érkezhet a városba. A Gyilkostó üdülőtelepre vonatkozóan is vannak elképzeléseink, a turisztikai minisztériummal egyeztettünk, év végéig kell letennünk a tervet engedélyekkel együtt, és akkor jövőre jelentős fejlesztés kezdődhet minisztériumi finanszírozással. Mindezek mellett fontos célunk a közösségépítés, ezért teszünk sok olyasmit, ami nem tartozik feladatkörünkbe. A hétközna­pokban szeretnénk a lakók komfortérzetét növelni, hogy jobban érezzék magukat Gyergyószentmiklóson. A közszolgáltatások minőségét is javítani szeretnénk. Ha szegényes is a város, de legyen gondozott. Azokon a helyeken, ahol a legtöbben megfordulnak, legyen rend és biztonság.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.