Beszélgetés Molnár Tibor megválasztott polgármesterrel

117

Jó gazdája lesz Szentegyházának

Tizenkét év után váltotta az RMDSZ-es városvezetést az ellenzék Szentegyházán. Az Összefogás elnevezésű, MPP–EMNP koalíció fölényes győzelmet könyvelhetett el a június 5-i sza­vazáson: megszerezte az ön­kormányzati többséget. A pol­gár­mesteri tisztségért induló jelöltnek, Molnár Tibor korábbi alpolgármesternek is bizalmat szavaztak a szentegyháziak. Milyen lesz, hoz-e változást a település életében, és ha igen, mit az elkövetkező négy év? Kérdéseinkre az új elöljáró válaszolt.

Udv_Molnar Tibor 1

– Kiértékelték már a választás eredményét: minek tulajdonítják a sikert?

– A koalíció győzelmét elsősorban a jól összeválogatott csapatnak, jó jelölteknek köszönhetjük. A csapat összeállításánál figyelembe vettük, hogy a jelöltek a közélet minden területéről legyenek, olyan közismert személyek, akik már letettek valamit az asztalra közösségi tevékenységből. Azt sem kell figyelmen kívül hagyni, hogy az emberek változást akartak, elegük volt a félrevezetésből, mellébeszélésből.

– Ki lesz az alpolgármester?

– A koalíciós egyeztetések során abban állapodtunk meg, hogy az alpolgármester személyéről az EMNP tesz javaslatot, így tőlük várjuk az alpolgármester megnevezését.

– Szentegyháza jellegzetessége, hogy faluváros. A város felső és alsó részében mennyire különböznek az igények és elvárások? Nehéz lesz összehangolni a kettőt?

– Szentegyháza kétarcú város, természetesen mások az igényei a város felső és alsó részén lakóknak, és én, természetesen, mind a két városrészen lakók polgármestere szeretnék lenni. Figyelembe vettük a jelöltek válogatásánál, hogy a településnek minden részét képviselhessék, hiszen ők tudják az ott élők gondjait. Megpróbáljuk közös nevezőre hozni ezeket, a két részt közelíteni egymáshoz. Erről már beszéltünk a kampány során, reméljük, sikerülni fog.

– Szentegyházát valamikor a vasüzem tette híressé, a rendszerváltás után pedig az illegális erdőkitermelés hírhedtté. Akar és tud majd ezen az idézőjeles hírnéven változtatni az új városvezetés?

– A város minden lakójának, így a városvezetőnek is rosszulesik, ha a településének rossz hírneve van. Sajnos erre rászolgáltunk. Ez köszönhető néhány személynek, akikre az emberek az örökségüket rábízták, ők pedig ilyen módon vigyáztak rá. A választás egyik tétje az volt, hogy ezeket az embereket tudjuk kiszorítani az önkormányzatból. Ez sikerült, hála istennek! Már tettünk lépéseket ebben az ügyben, az erdőfelügyelőség brassói igazgatója személyesen jön el hozzánk, hogy tárgyaljunk az erdő további sorsáról. Szerencsénkre nemcsak e két tény határozza meg településünk imázsát, rengeteg olyan kulturális örökséggel, természeti adottsággal rendelkezünk, amelyek Szentegyháza jó hírnevét alakítják.

– Munkanélküliség – mióta a vasüzem bezárt, a munkahelyek hiánya nagy probléma Szentegyházán. Véleménye szerint, lehet-e, és ha igen, miként ezt a helyzetet orvosolni?

– A munkahelyteremtés gyakori szlogen a választási kampányokban. Azt hiszem, hogy a munkahelyek teremtése nemcsak a polgármestereken múlik, ehhez kormányzati intézkedésekre is szükség van. Több vállalkozó panaszkodik, hogy nem találnak munkaerőt. A baj abból adódik, hogy aki külföldön próbálkozott, azt már nehéz a helyi fizetésekkel kielégíteni. Az új önkormányzattal vállalkozóbarát intézkedéseket próbálunk hozni, különböző kedvezményeket biztosítani – természetesen olyanokat, amelyeket a törvény megenged.

– Említette már, hogy vannak nevezetességei is a városnak. Vonzerő a környék, télen-nyáron sokan látogatnak el pl. a termál strandra, Szelterszre. Ön szerint hozhat pénzt a közös konyhára a helyi turizmus? Van konkrét elképzelése, hogyan lehet úgymond felvirágoztatni?

– Szentegyházasfalu hagyományai, rendezvényei, a környék látnivalói és a helyi emberek vendégszeretete évek óta vonza a településünkre látogatókat. Örvendetes, hogy magánstrandok, szálláshelyek, vendéglők épülnek, de az ön által említett egyik vonzerőnek számító termálfürdő közel sem teljesítette a koncesszióba vételkor tett ígéreteket. Ezt a koncessziós szerződést megvizsgáljuk, és megtesszük a lépéseket, hogy a város érdekeit érvényesítsük.

– Két nap múlva hivatalba lép az új önkormányzat. Mivel kezdik a munkát, és mit terveznek nyárra?

– Nem dőltünk hátra a választás után. Természetesen az önkormányzat és a település anyagi helyzetének a számbavételével kezdjük a munkát. Elemezzük, hogy a választási kampány mennyire érintette hátrányosan a költségvetést. Szeretnénk tudatni a lakossággal a város valós pénzügyi helyzetét. Kiemelt feladatként kezeljük a szennyvízhálózat problémájának megoldását. Sajnos, az elmúlt időszakban az önkormányzat nem vett részt új pályázatokban. Felvettem a kapcsolatot pályázatíró cégekkel, és már dolgozunk, hogy a július közepén induló tömbház-szigetelést célzó pályázati kiírásban sikeresen vehessünk részt. Az idén elkezdett aszfaltozási munkálatok befejezésére is szeretnénk pénzforrásokat keresni. Vannak elképzeléseink a használaton kívüli, romos kazánházzal kapcsolatosan, terveket szeretnénk készíttetni, hogy pályázatokon tudjunk részt venni. A fűrészporos fűtésrendszerrel is vannak gondok. A fűrészpor iránti megnövekedett kereslet „elfuttatta” az árat, így egyre költségesebbé válik a kazán üzemeltetése.

– A szentegyházi emberek a változásra szavaztak. Mit gondol, az új csapatnak sikerül-e kimozdítani a mostani holtpontról a települést, beváltani a választók önökbe vetett reményeit?

– Valóban a változást várják a szentegyháziak. Megsokallták, hogy éveken át nem történik semmi előrelépés a település életében, mindent a választási évre hagyva, játszadoznak a lakosság által befizetett pénzzel. Az új városvezetés feladata, hogy a legjobban kihasználja a rendelkezésre álló anyagi és humán erőforrásokat a város előrehaladásának érdekében. Az Összefogás csapata nemcsak a bejutott tanácsosokból áll, hanem jó szándékú, a városért tenni akaró emberekből, tehát egy szélesebb körű megmozdulás. A munka sok, a nagy csapat lelkesedése is töretlen, a választások óta pedig egyre jobban érezzük a lakosság támogatását.

– Véleménye szerint milyen négy évnek néznek elébe?

– Szentegyházának az is nagy előrelépés, ha a rendelkezésre álló alapokat, pénzeket tisztességesen, költséghatékonyan és jó gazdaként tudjuk majd kezelni.

[box type=”shadow” ]Molnár Tibor Szentegyházán született. 46 éves, nős, két gyermeke van, 19 és 20 évesek. Tizenkét éve vesz részt a város közéletében, a Magyar Polgári Párt színeiben négy évig önkormányzati képviselő, nyolc évig pedig a település alpolgármestere volt. Hobbija több is van, de igazán szívügyének a hagyományőrzést tekinti, tagja és alapembere a Szentegyházi Hagyományőrző Huszáregyesületnek. [/box]

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.