Beszélgetés Mizda Mária gyógyfűgyűjtővel: Mindenki képes önmagát meggyógyítani

153

Nálunk a teafogyasztásnak főképp télen, a torokfájás megjelenésekor van ideje. Máskor is jó lenne teázni, sőt, minden háztartásban kellene legyen egy gyógynövényes házipatikának – tanácsolja Mizda Mária gyógyfűgyűjtő.

fotó: Nagyálmos Ildikó

– Melyek azok az alapgyógynövények, amelyeket könnyűszerrel bárki be tud gyűjteni a természetből?

– A gyógynövények valaha a paraszti kultúra szerves élő részét képezték, mindenki ismerte és használta ezeket a növényeket. Első és legfontosabb, leghasznosabb gyógynövényünk a csalán, amely tele van hisztaminnal. Minden ősi gyógymód alapja, nincs olyan földrész, ahol nem található meg, ráadásul sok is van belőle. Székelyföldön még megvan a tisztelete és ismerete a gyógynövényeknek, mindenki ismeri az orbáncfüvet, szurokfüvet, cicfarkarkat, palástfüvet, lándzsás útifüvet, bodzát, hársfavirágot, kakukkfüvet… Régen ezekből többnyire minden háztartásban volt, falun a csűr belső falára akasztották, ott szárították. Nem csupán gyógyfüveket, hanem a zöld fűszereket is itt tárolták: a csombort, kaprot, lestyánt, zellert… Ezeket a régi emberek folyamatosan használták, tudták, hogy milyen bajra mi jó. Gyógyszerek hiányában tulajdonképpen szükségük is volt rá, ezzel őrizték meg és tartották karban az egészségüket. A gyógynövényekből főzött teát rendszeresen fogyasztották a betegségek megelőzése céljából.
A városi ember felgyorsult életébe vissza kell tudni vinni ezeket a harmonikus rezgéseket. Egy növény mindig a lehető legjobbat fogja kihozni magából, a virág a legszebb pompájában akar megnyilvánulni. A gyógyhatású növények akkor használnak a legjobban, ha saját magunk gyűjtjük be.

– Noha teafű-értékesítésből is él, mégsem akarja önző módon titokban tartani a tudást, mindenkit arra buzdít, hogy ha lehet, saját maga gyűjtse be a növényeket…

– Sőt, mindenkinek azt ajánlom, hogy ismerje meg a növényeket, de akár cseréljünk recepteket is. A termékeinken is pontosan fel van tüntetve, hogy milyen teafűkeverék található benne, ha pedig valaki az arányokra kíváncsi, azt is szívesen elárulom. Aki eljön hozzám, személyre szabottan állítom össze a teafüveket, annak függvényében, hogy kinek milyen panasza van. A virágokból egy gramm növényhez egy liter vizet használok, bőven elég az a növényi információ, ami megtalálható benne. Sejtszinten minden hatóanyag odatalál, ahol szükség van rá. A növény egyfajta rezgés, energia, ezt sugározza akkori is, amikor a természetben vannak.
A régi időkben mindenki tudta, hogy például a cickafark a nők teája, a tökmag, a dió a prosztatára jó, a szezonális étkezéssel és a böjttel tartották meg az egészséget. Azt is tudták, hogy minden testi bajnak lelki oka van. Ha az ember őszintén magába néz, akkor tudja, hogy honnan ered a problémája. Azt vallom, hogy mindenki önmagát tudja a legjobban gyógyítani, mindenki saját maga tudja, hogy hol akadt el az életben. Ki vagyok én? – mindig ez a kérdés. Az önismereten keresztül rájössz, hogy milyen problémád okozta szervi bajaidat. Ha felismered, képes vagy saját magadat gyógyítására.

– A teafüvekből készült főzetet folyamatosan, kúraként kell fogyasztani, hogy kellő hatása legyen?

– Három hónap egy kúra, napi egy liter teát kell elfogyasztani. Reggel érdemes egy deci teával indítani a napot, és este, lefekvés előtt pedig azzal zárni a napot. Három hónap alatt jól átmossa a szervezetet, a beleket. A rendszeresség elengedhetetlen a gyógynövények fogyasztásánál.

– Hol szárítsuk a teafüvet és hogyan készítsük el a teát?

– A gyógynövényeket mindig árnyékban kell szárítani, egyedül a körömvirágot – amelyet délután háromig érdemes leszedni – tehetjük ki a délutáni napra. A gyűjtést amúgy a legnagyobb melegben, délután háromig kell elvégezni. A martilapu megjelenése után, márciusban már megkezdődik a begyűjtés az ibolyával, primulákkal és egész nyáron folytatódik a többi teafűvel.
A teafüveket forrázzuk, s ha lehet, ne forrón, hanem langyosan vagy hidegen fogyasszuk. A teafüveket többnyire úgy állítom össze, hogy a tea jóízű is legyen.

– Székelyföldön mennyire alakult ki a teakultúra?

– Ezen a vidéken leginkább akkor teáznak, amikor betegek. Általában télen kerülnek elő a teafüvek, pedig nem ártana például tavasszal, böjt ideje alatt is egy tisztítókúrát tartani. Azt látom amúgy, hogy kezdjük megadni az élvezeti formáját is, a kávézók felhozatalában is megtaláljuk a teaféléket. Jó lenne, ha saját teáinkat fogyasztanánk, ne pedig a fekete vagy zöld teákat.

– Melyek a leggyakoribb panaszok, amellyel megkeresik?

– A májtisztító teákra folyamatosan szükség van, de gyakoriak a pajzsmirigyet, szívet, ízületeket, idegrendszert érintő panaszok.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek