Beszélgetés Mága Zoltán hegedűművésszel: Karitatív munkával a felebaráti szeretetért

25

Erdély 11 városában tart jótékonysági koncertet a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar hegedűművész, Mága Zoltán. Lapunknak zenei pályafutásáról, élményeiről, sikereiről mesélt a Csíkszeredában is fellépő magyar zenész.

– Hogyan indult zenei pályafutása?

– Hat- vagy hétéves lehettem, amikor eldöntöttem, bármi áron, de hegedűs leszek. A zeneiskola mellett külön tanártól – egy híres cigányprímástól és zenetanártól – is tanultam, és a magántanárom költségeit nagyon komoly áldozatvállalással édesapám fedezte úgy, hogy hétvégenként kemény fizikai munkát vállalt. Alig voltam tizenkét éves, mikor bekerültem a Rajkó zenekarba, közel háromszáz hegedűs közül választottak ki négy másik hegedűstársammal együtt. A felvételi után az első zenekari próbát követően Farkas Gyula karmester kinevezett a növendékzenekar főprímásává. Innen indult a zenészi pályám és a világkörüli turném. Időközben előadóművészi diplomát szereztem, majd a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán hegedűművész szakon mesterdiplomát is.

– Miként alakult karrierje az évek során?

– Már a Rajkó Zenekar tagjaként bejártam a világot, és népszerűsítettük zenei kultúránkat. Aztán megalakítottam egy 40 fős cigányzenekart, a Budapest Gypsy Bandet, és világkörüli turnéra indultam. Hazatérve előbb a Budapesti Operettszínházban, majd a nagy múltú budapesti Moulin Rouge-ban játszottam, amelynek művészeti vezetője lettem. Több amerikai fellépés után egy nagyot álmodva elindítottam a Budapesti Újévi Koncertsorozatot, amely mára Európa egyik legnagyobb szabású rendezvénye lett. Minden év első estéjén 13 ezer emberrel együtt ünneplünk a Papp László Budapest Sportarénában. Ennek a gálakoncertnek a sikere eljutott az Egyesület Államokba is, és a legnagyobb amerikai közszolgálati televíziócsatorna, a PBS felkérésére már két önálló show-műsort készíthettem. Minden egyes fellépésem fontos. Akkor is, ha a New York-i Carnegie Hall nagytermében vagy egy kicsi falu templomában hegedülök, mert a zene alázatot követel, meg kell tisztelni a zeneszerzőt és a közönséget egyaránt. A zene csodálatos nemzetközi nyelv, minden ember egyformán érti földrajzi helytől, társadalmi helyzettől, származástól függetlenül.

– Pályafutása során számos hírességnek, kiemelkedő személyiségnek bemutathatta tudását. Mely alkalmakra emlékszik vissza a legszívesebben?

– Játszhattam már XVI. Benedek és Ferenc pápának, VI. Mo­hammed marokkói királynak, II. Konstantin volt görög királynak, de a legnagyobb hollywoodi világsztároknak, Robert de Niro Oscar-díjas amerikai színésznek, Arnold Schwarzeneggernek, Salma Hayeknek is. Számos világhírű művésszel és Grammy-díjas sztárral szerepelhettem egy színpadon: virtuóz műveket, klasszikus komolyzenei darabokat adhattam elő a bécsi és budapesti koncertjeimen korunk két legnagyobb hegedűművészével, a Paganini-specialistaként is gyakorta emlegetett Shlomo Mintz-cel, és a világ egyik legnagyobb zenepedagógusával, Zakhar Bron hegedűművésszel, Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas és Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművészekkel. Mérföldkő volt pályafutásomban, hogy a tizedik jubileumi újévi koncertem sztárvendége a zenei világ egyik legnagyobb producere és zenésze, a tizenhatszoros Grammy-díjas David Foster, aki a legnagyobb hollywoodi világsztárok, többek között Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna és Mariah Carey zenei producere és művésztársa volt. A gálakoncertről a PBS önálló show-műsort készített 120 milliós nézőközönségének, és azóta is a csatorna egyik legsikeresebb műsoraként fut Amerikában. Talán ennek is köszönhető, hogy Michael Bublé háromszoros Grammy-díjas dzsesszénekes 2018 novemberében megjelent Love című albumán szólistaként működhettem közre.

– Mi a célja a 100 templomi koncertsorozattal?

– Immár másodszorra indítottam útjára a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatot azzal a céllal, hogy ismét segítséget nyújtsunk elsősorban a hátrányos helyzetben élő iskolásoknak, beteg gyermekeknek, időseknek, de a templomok felújításához is hozzájárulhassunk a közönség által gyűjtött adományokkal és egyéb felajánlásokkal. A katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban zajló egyedülálló missziósorozat célja az is, hogy erősítsük a felebaráti szeretetet. Eddig már több száz millió forint értékben tudtunk segítséget nyújtani közösségeknek, bajba jutott embereknek. Azért templomokban és nem színházakban, sportcsarno­kokban rendezem a karitatív koncertjeimet, mert a templomok atmoszférája erőt, hitet és reményt ad az embereknek, feltöltődik a lelkünk, és Isten közelsége, jelenléte megnyitja az emberek szívét.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek