Beszélgetés Gálfi Árpáddal, Székelyudvarhely megválasztott polgármesterével

58

Szép szavak helyett tetteket és nyitottságot ígér

Majdnem egy hete kerestük meg kérdéseinkkel Székely­ud­varhely új, választott polgármesterét. Kicsit várni kellett az interjúra, hiszen gőzerővel zajlik a „hatalomátvétel” előkészítése, közben pedig folynak a bethlenfalvi közösség által a mindennapjaikat, a közbiztonságot fenyegető Gábor család több tagja ellen indított perek. Végül megtörtént a beszélgetés, amelynek során az új városvezető arról biztosított, hogy nem politizálni akar, hanem a lakosság valós problémáival foglalkozni. És folyamatosan hangsúlyozta: szakmai alapon kiválogatott csapat áll mögötte, velük együtt fog dolgozni. Első lépésben a hivatal működését tenné hatékonyabbá.

Gálfi Árpád 48 éves, Székelyudvarhelyen született. Nős, két felnőtt fiú édesapja. A rendszerváltás előtt a Matricagyár munkatársa volt, 1992-től magánvállalkozó az autóipar területén, 2004-től önkormányzati képviselő.
Gálfi Árpád 48 éves, Székelyudvarhelyen született. Nős, két felnőtt fiú édesapja. A rendszerváltás előtt a Matricagyár munkatársa volt, 1992-től magánvállalkozó az autóipar területén, 2004-től önkormányzati képviselő.

– Majdnem két héttel a választások után hogyan értékeli az Ön győzelmét? Mit gondol, minek tudható be, hogy majdnem minden körzetben elsöprő nyereséget aratott vetélytársaival szemben? A Gábor-ügyben való kiállása rásegíthetett erre?

– Székelyudvarhely változást akart. Ennek lehetőségét a személyemben és az MPP–EMNP koalíció csapatában látták meg a választók. Ez nagy megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősség. Arra vállalkoztunk közösen a csapattal, hogy egy másfajta viszonyulással, az emberek felé való nyitottsággal, párbeszéddel és mindenekelőtt szakmaisággal fogjuk a város dolgait irányítani, Székelyudvarhelyt becsülettel, tisztességgel fejlődési pályára állítani. Biztos, hogy a Gábor-ügyekben való kiállásom, amely a közösség védelmét szolgálta, szolgálja, szerepet játszott a győzelemben. Nemcsak Bethlenfalva és Kadicsfalva lakói, de az eredmények láttán a város teljes lakossága úgy értékelte, ez a fajta vállalás az, amelyre szükségük van, s mely garancia arra, hogy minden ügyet, mely a várost érinti, hasonló tisztességgel fogunk kezelni.

– A városban beszélik, hogy visszatér a Szász Jenő-éra. Volt, akinek nem tetszett, hogy az expolgármester megjelent az eredményeket váró találkozón, gratulált önnek, Ön pedig meg is köszönte az ő támogatását. Mit gondol erről?

– A kampány alatt, majd megválasztásomat követően rengeteg emberrel találkoztam, beszélgettem, és el kell mondanom, hogy nem úgy érzékeltem, mintha valóban a közbeszéd tárgyát képezné ez a dolog. Én úgy látom, inkább a médiát érdekli ez a kérdés. Az embereket teljesen más foglalkoztatja, mindennapi, valós problémáik. Azáltal, hogy bizalmat kaptam június 5-én, arra nyertünk mandátumot, hogy ezekre a problémákra keressünk megoldásokat, nem pedig az ellentábor által mesterségesen táplált dolgokkal foglalkozzunk. Amúgy már máshol is elmondtam, köztudott, hogy az elmúlt időszak tanácsosi mandátumait a Magyar Polgári Párt színeiben szereztem. Abban az időben Szász Jenő volt a párt elnöke, akkor arra biztatott, hogy vállaljam Bethlenfalva és Kadicsfalva képviseletét, az idén pedig arra, hogy álljak ki az egész városért. Szerepvállalásomat neki is köszönhetem, tapasztalatait, tanácsait pedig szívesen meghallgatom. Ahogy a másoktól származó, a város előrehaladását szolgáló észrevételeket, meglátásokat is szívesen veszem.

– Ilyenkor hogyan történik a váltás: mikor foglalja el a polgármesteri irodát? Mi lesz az első feladat, mivel kezdi a tevékenységét?

– Törvényes előírás vonatkozik a váltásra, megvan ennek a procedúrája. A prefektusi hivatal jelzése alapján erre jövő hét első felében, valószínűsíthetően június 21-én kerül sor, akkor alakul meg a tanács is. Sok feladat lesz, amit meg kell oldani, ez látszik már most, annak ellenére, hogy még nem igazán van rálátásunk a dolgok tényleges állására. Főként a költségvetés helyzetére, az elindított projektekre, beruházásokra gondolok. Ezeket az átvételt követően fogjuk a munkatársakkal megbeszélni, a velük való egyeztetés, munkamegbeszélés lesz az első, amit meg kell ejteni.

– Hullanak-e majd fejek a Városházán?

– Lesznek személyi változások. Előzetes információink szerint nagyon sok fontos állás üres a Városházán, kulcspozíciók, ezeket minél hamarabb be kell tölteni, mert csak így lesz hatékonyan működő a hivatal. Át fogjuk tekinteni a Városháza jelenlegi belső struktúráját, felépítését, majd szakmai és hatékonysági kritériumok alapján fogunk bárminemű átszervezést elindítani.

– Az eredmények fényében a város egyértelmű változást akar. Hogyan tud majd megfelelni ennek az elvárásnak? Mikorra várható, hogy látható jele is lesz a változásnak például a hivatal működése szempontjából?

– Mindig hangsúlyoztam, hogy csapatban gondolkodom, csapatban is fogunk dolgozni. A koalíció képviselő-jelöltjeinek kiválasztása szakmai alapokon történt, így az új tanácsban egy olyan többség lesz majd, amelyre jó szívvel tudok támaszkodni. A hivatalban már régóta sok jó szakember dolgozik, a csapat bővítésekor pedig szintén a szakmaiság lesz az irányadó. Most még felelőtlenség lenne konkrét határidőket szabni terveinknek, de néhány hét múlva már többet és pontosabbat fogunk tudni.

– Valóban kényelmes többségben lesz a koalíció. Hogyan képzelik el a közös munkát az RMDSZ-szel, adnak majd mozgásteret a tanácsosainak?

– Mi a város fejlődéséért akarunk tenni, erre vállalkoztunk. Minden építő jellegű javaslatot szívesen fogadunk, jöjjön az az RMDSZ-től, vagy mástól. Konstruktív viszonyulást várunk tőlük. Mi nem fogjuk olyan módon kezelni őket, mint ők tették velünk az elmúlt nyolc évben. Kérdés, miként fognak megnyilvánulni ebben az új helyzetben.

– Mi lesz a korábbi városvezetés által futtatott programokkal, amelyek most is folyamatban vannak (pl. Virágos Székelyudvarhely program)?

– Át fogjuk tekinteni a futó programokat. Azok, amelyek jól működtethetők és hasznosak, az elkövetkezőkben is megmaradnak.

– Ki lesz az alpolgármester? Elképzelhető, hogy az RMDSZ kapja ezt a tisztséget?

– Az alpolgármestert a tanácsosok választják meg. A koalíciós partnerünkkel folytatott egyeztetések mentén fogjuk megnevezni azt a személyt, akit alpolgármesternek szeretnénk.

– Önt korábban is, a kampány idején is érte olyan kritika, hogy nem éppen a szavak embere. Hogyan fog megfelelni a tisztséggel járó reprezentációs feladatoknak?

– A választási eredmények azt mutatják, hogy az embereknek elegük van a szavakból, tettekre várnak. Amúgy a kérdés megválaszolását az időre és az udvarhelyiekre bízom.

– Hol szeretne tartani egy év múlva? Azaz mi az a megvalósítás, amit addigra már szeretne kipipálni a listáján?

– Amint korábban is mondtam, a hatékonyan, operatívan működő Városháza nagyon fontos, mert ez az alapja a jó városvezetésnek. Ezt szeretném mielőbb kialakítani. Továbbá prioritás minél több pályázati anyag előkészítése. Információim szerint ebben nagyon rosszul állunk, a leköszönő polgármester nem vette ezt egyáltalán komolyan, emiatt hátrányba kerülhetünk a többi településhez képest.

– Milyen polgármester szeretne lenni?

– Olyan polgármester kívánok lenni, aki nyitott a városlakók felé, szóba áll velük, kommunikál munkatársaival, és – amit már sokszor hangsúlyoztam – a szakmaiságra helyezi a hangsúlyt, vagyis olyan csapattal dolgozik, amelyben szakmai alapon születnek a döntések.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.