Beszélgetés Farkas Levente marketingtanácsadóval: Odafigyelés és alkalmazkodás segíthet a válsághelyzetben

53

A járvány gyors terjedése és az emiatt hozott intézkedések fényében számos vállalkozás, cég kellett felfüggessze tevékenységét. Bár a körülmények semmiképpen nem optimálisak jelen pillanatban, azért akad lehetőség és eszköz arra, hogy a szolgáltatók átvészeljék ezt az időszakot. A témában Farkas Leventével, a Marketingiskola.ro alapítójával a Szájreklám – a figyelemszerzés című könyv szerzőjével, kkv-tanácsadóval beszélgettünk.

Fotó: Facebook

– Mit javasolna azoknak a vállalkozóknak, akik kénytelenek voltak bezárni?

– Jelen pillanatban három típusú céget, illetve szituációt különböztethetünk meg. Az első csoportba tartoznak azok a cégek, amelyeknek kötelezően be kellett zárniuk. A három kategória pedig különböző megközelítést igényel. Akiket a törvény kötelezett arra, hogy bezárjanak, először is meg kell érteniük, hogy ez nem a piacág ellen van, hanem érte, értünk. A közösségért, a társadalomért. A kormány a legjobb tudása szerint igyekszik a vállalkozók segítségére lenni. Két dolgot említenék meg, amelyek által a kormány aránylag gyorsan és okosan alkalmazott. Az egyik, hogy – igencsak úgy tűnik – azok a vállalkozások, amelyek bérben vannak, ingatlant bérelnek, mint jogi szituációt felhasználhatják arra, hogy kérjék a szerződés felfüggesztését. Ezek a díjak nagyon magasak, de van rá lehetősége az ideiglenesen bezáróknak, hogy ideiglenesen ne fizessenek. A munkavállalókkal kapcsolatban igyekeznek szem előtt tartani azt, hogy ha egy mód van rá, akkor ne elbocsátások legyenek, mert az az államnak, a munkaadónak és az alkalmazottnak sem jó. Két lehetőségük van ebben az estben: az első, a technikai munkanélküliség, vagyis hazaküldik a dolgozókat és a bér 75%-át fizetik. Olaszországban például nem kis mértékben intézi ezt az állam, zsebből. Az, hogy Romániában erre mennyi forrás van, az nem látható pontosan, de lehetősége fennáll. Másik eszköz, hogy csökkentik a ledolgozandó órák számát és a bért terhelő adókat, ennek függvényében. Hogy a következő hetekben ez milyen irányba megy el, nem látható előre, de az eddig tett intézkedéseket nézve én pozitívan állok hozzá. Ezeknek a vállalkozásoknak azt javasolnám, hogy valamilyen formában kommunikáljanak a világgal, jelezzék jelenlétüket. Erre jó példa egy fitneszterem, amely online készíti a videókat és előfizetéses módszerrel próbál némi bevételt szerezni. De ott van az ételkiszállítás példája is. Munkaadóként pedig felelősek vagyunk, nemcsak anyagilag, de morálisan és a szó legtágabb értelmében a munkatársakét.

– A még nyitva tartó cégek hogyan működhetnek még jobban?

– Akinek nem kellett bezárni, azok sincsenek egyszerűbb helyzetben. Ügyfeleim között vannak olyanok, akiknek alig egy hét alatt felére csökkent a bevételük. Tanácsom az, hogy ameddig lehet, addig működni kell, segíteni kell a termékkel, szolgáltatással az ügyfeleket. Ennek sikerességéhez viszont hatványozott kommunikációra van szükség, enélkül egyszerűen elképzelhetetlen a fennmaradás. Jelen körülmények között bármilyen tanácsot adni is nagy felelősség, de a gazdasági folyamatok tovább fognak lassulni. Az elkövetkezendő 12 hétben erős marketingre van szükség, intelligensen kell bánni a pénzzel és okosan átgondolni a beszerzést, az utánpótlást. Azon vállalkozások sincsenek teljes biztonságban, amelyeknek megnőtt a forgalma a járvány miatt. Egy cég életében két nagyon veszélyes helyzet van, amikor nagyon csökken és amikor nagyon nő a forgalom. Amire figyelni kell, akkor is ha nagyon megy a bolt, hogy a munkatársak, beszállítók és partnerek mennyire tudják tartani a lépést. Meg kell nézni, hogy milyen szempontból kitettek a veszélynek, hisz nem biztos, hogy hetek múlva, egy hónap múlva is képesek lesznek kiszolgálni az igényeket.

– Milyen módszerek, eszközök állnak rendelkezésre?

– Nincs olyan recept, ami most mindenkire érvényes és bármire is garancia lenne. Még túlságosan változásban van minden. De abban biztos vagyok, hogy sem a pánik, sem a letargia nem visz előbbre. Sőt, ezek a dolgok a legnagyobb ellenségek. Tudom, nem egyszerű dolog, de meg kell keresni azokat az embereket, szakértőket, akik segíthetnek. Számos fórum, csatorna van, ahonnan ötleteket lehet gyűjteni. Használni kell a technológia adta lehetőségeket is, és kreatívnak kell lenni. Meg kell keresni azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek felcibálni magunkat a mélyből, mindegy, hogy a három közül melyik helyzetben van az adott vállalkozás.

– Ön hogyan látja az elkövetkező időszakot a vállalkozások életében?

– Keressünk újabb és újabb eszközöket, módszereket, mert nem igaz, hogy lehetetlen körülmények vannak. Ha figyelünk, észre fogjuk venni őket. Nézzünk nyugatabbra, keletebbre. A krízisnek három fázisa van, most az elsőben vagyunk, amikor túl sok az információ, nagy a káosz és nem tudjuk, hogy mi lesz holnap vagy jövő héten. A második fázis már a történet legalja, amikor teszem fel kijárási tilalom lesz és már meg lehet becsülni ennek a tébolynak a végét. Az utolsó pedig az, amikor kicsit lenyugszik minden és lassan kirajzolódik a jövő. A probléma az, hogy az első fázisban hiába akarunk hosszú távú stratégiát kialakítani. Még nem tudjuk, hogy mi fog történni, meddig megyünk még lefelé. Folyamatosan figyelni kell a körülményeket, a lehetőségeket, nincs tökéletes recept, minden képlékeny. Még jogi szempontból sem vagyunk stabilak, hiszen naponta hoznak új intézkedéseket. A létező körülményeket tekintve is derűsen nézek a jövőbe, mert ez a legjobb választás. Elég gyorsan bele lehet szaladni a válsághelyzetekbe, és a járvány sem volt kivétel ez alól, de csak az emberekkel tudunk ebből a krízishelyzetből kijönni. Az egyetlen és legjobb megoldás, ha figyelünk a lehetőségekre, embertársainkra egyaránt, a munkában is, és nagyon gyorsan alkalmazzuk őket az adott helyzetnek megfelelően.

Fülöp Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek