Beszélgetés dr. Kosza Hunor urológus szakorvossal: Nem kell megvárni, amíg már tünetek jelentkeznek

Januártól dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dr. Kosza Hunor urológus szakorvos. Úgy érzi, jó helyre került, a kórház jól felszerelt, és kollegiális fogadtatásban volt része. Szakterületéről a prosztataproblémákról beszéltünk bővebben, a szakember a rendszeres szűrésen való részvétel fontosságát hangsúlyozta ki.

– A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház urológiai osztályán januártól dolgozik. Hogy érzi itt magát?

– Nagyon jól, mivel barátságosan fogadtak az osztályon. Korábban jártam már itt, nem jöttem ismeretlen helyre. Az osztály műszerezettsége kiváló, a kórház fejlődik, úgy látom, van itt perspektíva. Szentegyházi születésű vagyok, a középiskolát a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium diákjaként végeztem, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvostanhallgatója lettem, ugyanitt töltöttem rezidenséveimet is, ezt 2019 decemberében fejeztem be. Mindig is Székelyföldön szerettem volna dolgozni, családot alapítani, az otthonomhoz, a családomhoz közel. A csíkszeredai kórházban volt hiányszakma az én szakterületem, így erre esett a választás, és ezáltal sikerült ebben a régióban elhelyezkednem. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt a szakmát választottam, és hogy ilyen kedves fogadtatásban részesültem a kollégák részéről. Most Székelyudvarhelyről ingázok Csíkszeredába, de az év folyamán ideköltözünk a családommal.

– Az urológia szakhoz hogyan vezetett az útja?

– Negyedéves egyetemistaként, az urológiagyakorlatról való hiányzást ügyeleteken való részvétellel lehetett pótolni. Betegség miatt nekem is pótolnom kellett, és teljesen más hozzáállást tapasztaltam az urológiai osztályon, mint máshol, valóban felkaroltak, tanítottak minket. Szimpatikus volt, ahogyan a tanársegédek foglalkoztak ott a diákokkal, és ez így maradt a rezidensképzés ideje alatt is. Ez a pozitív élmény megmaradt, aztán később megfogott a szakág is, hisz van ebben minden, amit kedvelek, kis- és nagysebészet, endoszkópos, laparoszkópos műtétek, van belgyógyászati része. Nagyon változatos, emiatt megunhatatlan, mindig lehet újat tanulni, fejlődni benne.

– Az urológiát inkább a férfiak betegségeivel foglalkozó szakágnak tekintik, pedig női patológiát is ellátnak. Melyek a szakterületén a leggyakoribb megbetegedések?

– Valóban a legtöbb betegünk férfi, aki prosztataproblémákkal küzd, de mindkét nemnél nagyon gyakran problémát okoz a kövek kialakulása a vesében, vesevezetékben, továbbá a daganatos megbetegedések.

– Sok szó esik a prosztatadaganatokról, a szűrés fontosságáról. Mikor ajánlott ez?

– Véleményem szerint az ötven év fölötti férfiak, ha rendelkeznek tünetekkel, ha nem, legalább évente egyszer el kellene menjenek urológushoz szűrővizsgálatra, ami előtt csináltatniuk kell egy PSA (prosztata specifikus antigén) laborvizsgálatot. A háziorvostól lehet kérni beutalót, és nem kell megvárni, amíg a tünetek megjelennek. Gyakran jelentkeznek a betegek vizelettárolási és -ürítési panaszokkal, majd a vizsgálatok elvégzése során derül fény további urológiai patológiák esetleges jelenlétére is, emiatt emelném ki a szűrés fontosságát. A prevenció sokat segít a betegség kialakulásának megelőzésében, a korai felismerés lehetővé teszi a mielőbbi kezelést és megakadályozza a súlyosbodást.

– Milyen kezelési lehetőségek vannak ezen daganattípus esetére?

– Ez függ a betegség stádiumától és a beteg állapotától is, a páciens életkorától, az esetleges társbetegségektől. Több kezelési lehetőség is létezik: sebészeti, onkológiai, ezeken belül több metódus van. Ezzel a daganattípussal leginkább az ötven év fölöttieknél találkozunk, viszont késői időskorban már nagyon gyakori ez a betegség, amikor is a kezelés kiválasztásánál figyelembe kell venni a beteg életkorát, általános állapotát. A prosztataráknak is vannak agresszív megnyilvánulásai, de többnyire lassúbb lefolyású kórkép, ami jól reagál a kezelésre, amennyiben időben jelentkezik a beteg és korai stádiumban felfedezzük az elváltozást.

– A vizsgálattól eléggé ódzkodnak a férfiak…

– Nem kellemes a prosztatavizsgálat, de a mai napig az egyik legjobb, legalaposabb vizsgálat a manuális. Vannak imagisztikai és laborvizsgálatok, amelyek az orvost irányítják, de a beteg alapos fizikális vizsgálata továbbra is a legfontosabb.

– Nőknél melyik megbetegedés a leginkább jellemző?

– Az anatómiai adottságok révén a nőknél gyakoribbak a húgyúti fertőzések, emellett szintén gyakran találkozunk köves megbetegedésekkel. Sajnos ugyanígy látunk hólyagdanatatot, vesedaganatot. A hólyagdaganat sokszor összefüggésbe hozható az életviteli sajátosságokkal, a cigaretta például bizonyítottan szerepet játszik ennek kialakulásában. A véres vizelet lehet vizeletfertőzés, de akár húgyutak daganatos elváltozásainak tünete is, emiatt mindenképpen orvoshoz kell fordulni és kivizsgálni ennek okát. A vesedaganatok is gyakran előfordulnak, ezekre rendszerint egy banális echográfiás vizsgálat során derül fény. Napjainkban az imagisztika korát éljük, elérhetővé váltak mindenki számára a jó minőségű képalkotó eljárások, melyek nagyban hozzájárulnak a vesedaganatok korai stádiumban való felfedezéséhez.

R. Kiss Edit