szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Beszélgetés dr. Cseh Zsuzsanna neonatológus szakorvossal: Az újszülöttek ismeretlen világa

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban több mint egy éve működik intenzív terápiás részleg az újszülöttek számára. Dr. Cseh Zsuzsanna újszülöttgyógyász szakorvost, a részleg orvosát az elmúlt hónapok tapasztalatairól kérdeztük. A fiatal szakember azt is elárulta, mi fogta meg őt ezen a szakterületen.

– Milyen ellátást nyújtanak az intenzív terápiás részlegen?

– Az osztályon az érett babák és a koraszülöttek ellátása mellett intenzív terápiás részleg is működik 2018 október elsejétől. Az intenzív terápiás részlegen van három inkubátorunk, non-invazív légzéstámogató CPAP készülékünk és lehetőség van kékfény-terápiára (fotóterápia). Súlyos állapotú babáknál köldökvéna-katéterezést is végzünk. A mi részlegünk a kettes szintű besorolást kapta, az 1500 gramm testsúly feletti és a 32. várandósági hét betöltése után született újszülötteket láthatjuk el. Ha nagyon súlyos állapotú, 1500 gramm alatti, súlyos fejlődési rendellenességgel született, hipoxiás (oxigénhiányos állapotú) vagy izoimmunizációval diagnosztizált a baba, akkor az állapotuk stabilizálása után hármas szintű központba – Marosvásárhelyre vagy Brassóba – küldjük.

– Hány kis páciensük volt a részlegen eddig?

– Az elmúlt egy évben 51 újszülött részesült ellátásban az intenzív terápiás részlegen, közülük tíz babát – állapotuk stabilizálása után – hármas szintű intenzív terápiás központba küldtünk tovább. Köztük volt 1500 gramm alatti testsúllyal született baba, 34. várandósági hétre született, súlyos hipoxiás állapotú és szívfejlődési rendellenességgel született is. Hozzánk is érkeznek páciensek – egyes szintű, csak alapellátást biztostó szülészetekhez tartozó újszülött részlegről – Gyergyószentmiklósról és Maroshévízről vettünk át tíz újszülöttet, ők 1500-2500 gramm közötti testsúlyúak voltak, volt köztük koraszülött, kisfokú légzési distressz szindrómás (légzési elégtelenség), illetve közepesen súlyos hipoxiás állapotú is.

– Emellett még milyen problémákkal kerülnek önökhöz az újszülöttek?

– Az említettek mellett alacsony vércukorszint miatt, továbbá különböző, például bakteriális fertőzések miatt. Az elmúlt egy év tapasztalatait úgy összegezném, hogy jó irányba haladunk, jó, hogy létrejött ez a részleg, ahol szakszerű intenzív terápiás ellátást tudunk biztosítani a babáknak. Ha az állapotuk megengedi, már itt is elkezdődhet az anyatejes táplálás. Az anyukák háromóránként bejárnak a babákhoz, és a Kenguru-módszert is tudjuk alkalmazni.

– Ezekhez a picikhez sokan hozzáérni is alig mernek, ön pedig kezeli is őket. Miért ezt a pályát választotta?

– Úgy kezdtem az orvosi egyetemet, hogy tudtam, mindenképp gyermekeket szeretnék gyógyítani, de azért nem ilyen picikre gondoltam én sem. Aztán hatodévesen a szülészeti gyakorlatoknál figyeltem meg, hogy mindig van ott egy csapat, akik a babát várták. Nagyon megérintett, hogy miközben mindenki az anya körül sürgölődik, ők a babára összpontosítanak. Megtetszett, hogy külön törődést és figyelmet szánnak az újszülötteknek, hogy nekik is külön orvosuk van.

– Másként kell kezelni az újszülötteket?

– A gyermek és az újszülött között is nagy különbségek vannak, a kezelési eljárások mások, a patológia is eltérő, az egyes megbetegedések megnyilvánulási formái eltérőek és a kicsik viselkedésében is van különbség. Mondhatni, ez egy teljesen más világ. Ugyanarra a betegségre reagálhatnak teljesen másképp az újszülöttek a gyermekekhez képest, sokkal gyorsabb és súlyosabb lefolyású náluk több betegség, például egy szepszis.

– Mióta él Csíkszeredában?

– Két éve dolgozom itt. Gelencei születésű vagyok, középiskolai tanulmányaimat a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Középiskolában végeztem, 2012-ben fejeztem be egyetemi tanulmányaimat a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetemen. A rezidensképzésem éveit is Marosvásárhelyen töltöttem. Újszülöttgyógyász szakorvosként először Kovásznán dolgoztam, illetve rezidensként, kezdő szakorvosként is ügyeleteztem a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán is. Sikeres versenyvizsga után 2017 októberétől dolgozom a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb