Beszélgetés Demeter Levente főtanfelügyelővel: Fontos a jó kommunikáció

1 023

A megfelelő kommunikációt látja az egyik kulcskérdésnek munkája során Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő, aki egyfajta közvetítő szerepet tölt be a tanügyminisztérium és az oktatási intézmények között. Munkájáról, céljairól, az oktatás aktuális kérdéseiről beszélgettünk a szakemberrel.

Fotó: Barabás Emőke

– Júniusban nevezték ki ideiglenes tanfelügyelőnek. Akkor két hónapra szólt a megbízása, amit végül meghosszabbítottak.

– Az oktatásügyi minisztérium több éve nem szervezett már versenyvizsgát erre a posztra, kinevezik a főtanfelügyelőket. A minisztérium engem 2019. július 3-tól nevezett ki két hónapos időszakra, az elmúlt tanév végéig, majd ezt meghosszabbította erre a tanévre, de jogukban áll bármikor visszavonni ezt a döntést.

– Az új feladat milyen kihívásokat, változásokat hozott a munkájában?

– Sok változást hozott, mivel ez teljesen más feladatokkal jár, mint iskolaigazgatóként menedzselni egy intézményt. A tanfelügyelőségen a megye oktatásügyét kell menedzselni a törvényeknek és lehetőségeknek megfelelően. A munka nagy része kommunikáción alapul, fontos döntéseket kell hozni, amelyek a megyei oktatást befolyásolják. Ezek a döntések természetesen a törvényektől, illetve a minisztérium által képviselt oktatáspolitikától függnek.

– Milyen nagyobb döntések születtek az utóbbi időben?

– A tanév során a tanfelügyelőség munkájának is van egy ritmusa, aminek én nyár óta vagyok részese. Most például a beiskolázás területén kell döntéseket hoznunk a minisztérium követelményei alapján. Például a beiskolázásra vonatkozóan a minisztérium jelenleg azt kéri, hogy a nyolcadikos diákok számát osszuk el 28-cal, és annyi kilencedik osztályt indítsunk. Ez nagyon nehéz döntés, mivel az iskolák által beküldött tervezés tizenhárom osztállyal többet mutat. Ebből az következik, hogy a megyei tanfelügyelőség nagy valószínűséggel abban a helyzetben lesz, bár döntés még nem született, hogy több mint tíz osztályt a tervezetthez képest nem tud jóváhagyni.

– Elsődlegesen mire fekteti a hangsúlyt Hargita megye főtanfelügyelőjeként?

– Véleményem szerint a kommunikáció az egyik legfontosabb, mivel folyamatos kapcsolatban vagyok a minisztériummal, a tanfelügyelőkkel, az iskolák vezetőségével, oktatásban érintett szakemberekkel. Ebbe a kommunikációba beletartozik az ellenőrzés, irányítás, megoldások keresése, döntések előkészítése, lényegében mi vagyunk a csatorna a minisztérium és az iskolák vezetőségei között.

– Mi a mostani álláspont a felvételi vizsgák menetét illetően? Ha jól tudom, a miniszteri rendelet szerint jelenleg csak azok a diákok tanulhatnak tovább, akik a képességfelmérő vizsgán mindenből elérik az ötöst.

– Még érvényben lévő törvényről van szó, ami nagy valószínűséggel változni fog, lévén, hogy a jelenlegi miniszter már közvitára bocsátotta az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet. Véleményem szerint amellett fognak dönteni, hogy az első elosztásban azok vehetnek majd részt, akik a képességvizsgán is részt vettek, jegytől függetlenül.

– Milyen megoldandó problémákkal szembesült Hargita megye főtanfelügyelőjeként?

– A legnagyobb problémák, amiket én tapasztalok, azok az iskolák személyzetével kapcsolatosak. Sajnos folyamatosan arra vagyunk kényszerítve, hogy a személyzet számát csökkentsük. Ezt a minisztérium meglátása szerint a diáklétszám-csökkenés indokolja. Úgy látom, hogy ez okozza a legtöbb konfrontációt és folyamatos megoldásra vár, lévén, hogy az iskolák véleményem szerint jogosan követelnek személyzetet bizonyos feladatok ellátására. Mi viszont abból tudunk gazdálkodni, amit a minisztérium jóváhagy, és ez jóval alultervezett ahhoz képest, ami kívánatos lenne.

– Van-e kilátás az oktatási rendszer reformjára, ami akár új módszerek bevezetésére, elfogadására irányulhat?

– Függetlenül attól, hogy mit mondanak a törvények, a pedagógusnak mindig megvan a lehetősége, hogy az ő tudásának, felkészültségének, nyitottságának megfelelően úgy tanítsa a minisztérium által jóváhagyott tananyagot, hogy felkeltse a diákok érdeklődését, akár új, kreatív módszereket használva. Most már egyre több iskola van felszerelve például multimédiás eszközökkel, ez is jelzi, hogy bármennyire rossznak mondjuk az oktatási rendszerünket és bármennyire is szükség lenne reformokra, a tanárokon áll, hogy mennyire hatékonyan oktatnak, figyelembe véve a diákok igényeit és a mai kor adta lehetőségeket.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek