Beszélgetés Bíró Barna Botonddal, a megyei önkormányzat alelnökével: Udvarhelyszék igényt tart a vezetésre, de kompromisszumra is kész

262

Sokat nyert Udvarhelyszék az elmúlt években, számos fontos infrastrukturális beruházás tette élhetőbbé a térség lakosainak életét – vélekedett Bíró Barna Botond. A fiatal politikus, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke azt is kijelentette, hogy a következő időszakban a gazdaság élénkítésére kell fókuszálni.

Fotó: Csedő Attila

– Hogyan vonná meg az elmúlt esztendő mérlegét?

– Sikeres évnek tartom 2019-et, nem feltétlenül a politikai megvalósítások, hanem a közösség szempontjából. Annak ellenére, hogy ott volt az Úz-völgyi eseménysor, annak ellenére, hogy voltak bökkenők, csúszások, hiányosságok, amelyek – ha közvetlenül nem is, de közvetve a közösségek számára is érezhetők voltak. Ilyenkor én abban látom a politikus felelősségét, hogy nézze meg: mi az, amit meg tud tenni annak érdekében, hogy a negatív hatás csökkenthető legyen. Ilyen szempontból a megyei önkormányzat vezetése és az RMDSZ-es csapat szerintem jól vizsgázott, jobb lett a megyei tanácson belül az együttműködés. Abban bízom, hogy ha enyhül a politikai instabilitás az országban, akkor is meg tudjuk ezt tartani.

– Melyek voltak a főbb feladatai?

– Én foglalkozom a civil szervezetekkel, a sporttevékenységekkel, a megyei tanács pályázati programjával. Itt fontos kiemelni, hogy tavaly sikerült növelni a keretösszeget, és szinte százszázalékosan sikerült kipályáztatni a rendelkezésre álló pénzt, nem voltak nagy problémák az elszámolásokkal sem, csupán egy-két olyan volt, amit nem tudtunk kifizetni, mert rosszul számolták el. A fejlesztési társulások, kistérségek, a Hagyományőrzési Forrásközpont, az önkéntes tűzoltók, vidéki kulturális programok is az én asztalomon vannak, és nyilván minden olyan dolog, kérés, ami Udvarhelyszékről érkezik, az megtalál engem. Jóleső érzés volt, hogy a tavaly Székelyudvarhelyen meg tudtuk növelni a megyei önkormányzat súlyát, ami abban mutatkozott meg, hogy több nagyobb volumenű kulturális, gazdasági és sportesemény esetében a megye vagy főtámogatóként vagy szervezőként, támogatóként jelent meg. A turisztikai projektek koordinálása is a feladataim közé tartozott, elégedettséggel tölt el, hogy jól teljesít a bő egy évvel ezelőtt indított Visit Hargita telefonos alkalmazás is.

– Van-e hiányérzete, ha visszatekint 2019-re?

– Soha nem lehet mindent megoldani, és soha nem lehet mindenkinek megfelelni. Számomra is vannak dolgok, amiken nem találtam a fogást. Csalódás inkább az, ha valahol nem sikerül jól együttműködni a helyi vezetéssel. Néha nehéz a bizalmatlansággal megküzdeni, pedig sokszor ez az állapot akár a fejlődés gátja is lehet. Ezért is gondolom gyakran, hogy generációváltásra van szükség a politikában. A másik nagyon fontos dolog: a politikában, de a települések vezetésében is jó csapatjátékosnak kell lenni. Ez nem egyéni sport.

– Éppen a székelykeresztúri Disznótoros Farsang után beszélgetünk. A megyében, de Udvarhelyszéken is egyre népszerűbbek a különböző közösségi rendezvények, fesztiválok.

– Valóban, egyre nagyobb az érdeklődés ezen események iránt. Például, ha megnézzük, hogy a farkaslaki Szenes Napok is mivé vált, azt látjuk, hogy már a térség határain is túlment a híre. De ott van az almásiak barlangfesztiválja, amely akár nyolcezer embert is meg tud mozgatni. Ez nagyon jó, mert azt is jelenti, hogy más települések lakóit is érdeklik, hogy milyenek vagyunk mi itt Udvarhelyszéken. Ha a parajdi töltöttkáposzta-fesztiválra tekintünk, akkor azt is látjuk, hogy rengeteg ember látogat ide minden évben az ország minden sarkából, magyarok és románok is. Ezek a rendezvények jó alkalmat teremtenek számunkra, hogy megmutassuk azt a kulturális sokszínűséget, ami jellemző erre a vidékre. Nagyon gyakran még jobban ráirányítják a figyelmet az adott település turisztikai látványosságaira. A néhány éve indított felsősófalvi palacsintafesztivál is azt mutatja, hogy érdemes a gasztronómiai pillérre is építeni, ha a turizmus fejlesztésében gondolkodunk. Jól látható, hogy növekvő tendenciát mutat a turizmus, és ezek a rendezvények mind jó lehetőséget kínálnak a szabadidő tartalmas eltöltésére.

– Van-e olyan települése Udvarhelyszéknek, amit kiemelne, mert példaérékű ott a haladás?

– Székelykeresztúrt emelném ki. Azt látom, hogy az eltelt évek munkájának köszönhetően a szürke kisváros úton van afelé, hogy nemsokára egy pezsgő, fejlődő közösségi térré alakuljon át. Olyan beruházások, olyan jellegű fejlesztések vannak a küszöbön, aminek a megvalósítása a települést fel fogja lendíteni, és ez az egész megye számára követendő példa lehet.

– Választásokra készülünk. Hol tart az előkészületekkel az Udvarhelyszéki RMDSZ?

– Zajlik a jelöltállítási folyamat az SZKT szabályzatának megfelelően. Azon leszünk, hogy március 15-ig véglegesítsük a jelöltek listáit. Van, ahol már lehet tudni, hogy előválasztáson döntenek a jelöltek személyéről, illetve rangsoráról. Máréfalván mindig így rangsorolnak, illetve Galambfalva kért még eddig előválasztást. Legtöbb helyen azt preferálják, hogy a helyi választmány és a területi elnökség közös döntése legyen a jelöltállításnál alkalmazott módszer. Aki megmérettetné magát, szerepet akar vállalni, az február 17-ig még jelentkezhet.

– Rég nem volt udvarhelyszéki megyei elnök.

– Sokan érdeklődnek tőlem, hogy miért nem jelenti be Udvarhelyszék, hogy igényt tart a megyei tanácselnöki tisztségre. Szerintem Udvarhelyszéknek ezt nem kell bejelentenie, mert a legnagyobb térsége a megyének. Magától értetődő tehát, hogy igényt tartunk a tisztségre, viszont a térség képes felülkerekedni a személyes érzéseken, és a megye számára legjobb jelölteket támogatni.

– Ön vállalná a tisztséget?

– Akkor kell ezekről a dolgokról beszélni, amikor eljutunk a megfelelő pillanatig. Én már elmondtam, hogy újabb mandátumot pályázok meg a megyei önkormányzat vezetőségében, de van az SZKT-nak egy határozata, amely megszabja azokat a feltételeket, hogy ki lehet megyei önkormányzati elnökjelölt. Végül a Hargita Megyei Egyeztető Tanács (HET) fogja jóváhagyni, és a legjobb döntést fogja meghozni a megye és a Hargita megyei RMDSZ számára (a testületben Csík és Udvarhelyszék 6-6 képviselővel, Gyergyó 3 képviselővel van jelen, az elnöke jelenleg Bíró Barna Botond – szerk. megj.). Figyelembe kell venni, hogy olyan listával, elnök- és alelnökjelöltekkel kell nekivágni a választásnak, akikben bíznak a választók, hogy meg tudja szerezni a kétharmados többséget a szövetség a megyei önkormányzatban. Ez kell ahhoz, hogy kellő hatékonysággal, gyorsasággal haladhassunk azon az úton, amelyet közösen kijelöltünk.

– A megyei költségvetésből mekkora szelet jut Udvarhelyszéknek?

– Van, amit nem lehet térségarányosan elosztani, ilyen mondjuk a Gyermekvédelmi Igazgatóság költségvetése. A fejlesztéseket szoktuk a térségek arányaira, igényeire figyelve betervezni, ebben Udvarhelyszék az őt megillető pozíciót foglalja el. Akár vissza is lehet nézni, hogy a jövedelemadóból és áfából visszaosztott összegből is a térség kapta a legtöbb pénzt. Ez idén is így lesz. Az egyháztámogatásoknál ezt is, de a felekezeti arányokat is figyelembe kell venni. Idén is lesz pályázati program, és ott vannak még a Megyei Hagyományőrzési Forrásközponton keresztül finanszírozott tevékenységek is. Nem szabad elfeledkezni a fejlesztési társulások támogatásáról, a tagdíjként befizetett megyei közpénzről, ezen a téren is jelentős rész hasznosul Udvarhelyszéken. Folytatom a sort az udvarhelyi vállalkozói inkubátorházzal, amelynek fenntartásában szerepet vállal a megyei önkormányzat, a kistérségi társulások támogatásával, továbbá a fejlesztési ügynökségen keresztül is számos térségbeli projekt kap jelentős támogatást. Összességében én úgy értékelem, hogy Udvarhelyszék az elmúlt négy évnek a nyertese, érdemes kidomborítani csak az infrastrukturális fejlesztéseket. Példaként említem a bogárfalvi utat, a Kobátfalva és Etéd közötti szakaszt, a Homoródszentmártont Almással összekötő utat, vagy a zeteváraljai vízgyűjtőtó mentén a Gyergyói-medence irányába vezető megyei út betonból öntött döcögős szakaszának feljavítását. A legnagyobb útjavítási projektnek is a térség lesz a haszonélvezője, több mint 40 kilométer út készül egy 120 millió lejes európai uniós támogatásnak köszönhetően, amelynek jól haladnak az előkészületei, és eredményeként olyan falvakat kötnek össze a külvilággal és Kovászna megyével, mint Székelydálya és Ége.

– Hogyan tovább?

– A továbbiakban Udvar­helyszék gazdasági szerepét kell megerősíteni. Mint megyei önkormányzat, arra kell nagyon odafigyelnünk, mi az, amivel a térségi gazdaság élénkítését, a gazdasági szereplők tevékenységét tudnánk hatékonyabbá tenni. Elsőrendű prioritás az a kisiparos inkubátorház, aminek megépítésére Derzsi László RMDSZ-es önkormányzati képviselő kezdeményezése alapján sikeresen pályázott Székelyudvarhely, az önrész felét (1,7 millió lej) már el is különítette a megyei önkormányzat.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek