Beszélgetés Becze Istvánnal, az RMDSZ csíki területi ügyvezető elnökével – „Nem egyszerű dolgok ezek”

105

Hivatalosan pénteken kezdődik a helyhatósági választási kampány, a személyeskedő viták és a pad alatti adok-kapokok viszont már idő előtt kezdetüket vették. Több csíki településen is lesz ellenjelöltje az RMDSZ-nek, az újabb mandátumra pályázó elöljárók dolgát viszont csak nehezíti, hogy a tervek, célok, elképzelések versenyeztetése mellett a kampánytémákba idén a székely zászló és az egyes magyar nyelvű feliratok levétele is belevegyült. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket Becze Istvánnak, a Csík Területi RMDSZ ügyvezető elnökének szegeztük.

Fotó: Domján Levente
Fotó: Domján Levente

– Hogyan látja, sikerült mindenütt megfelelő jelölteket állítania a Szövetségnek?

– Igen, az RMDSZ Csíkban mindenhol erős csapattal indul. Sok helyen újultunk, újítottunk, fiatalítottunk. Tusnádfürdő kivételével minden településen van polgármesterjelöltünk. Az ország legkisebb városában azért nem indítottunk polgármesterjelöltet, mert a jelenlegi – a Magyar Polgári Párt színeiben – tisztségben lévő polgármesterrel egyezséget kötöttünk, cserében erős önkormányzati képviselőjelölt-csapatot állítottunk és az alpolgármesteri tisztség a RMDSZ-t illeti meg. Számos településen jelentkeztek nők, fiatalok, de jelentkeztek helyi tanácsosnak olyan emberek is, akik eddig is jelentős szerepet játszottak a közösség életében, de még nem vállaltak önkormányzati szerepet. Gondolok itt például Balánbányán Sándor Csabára, aki egész Felcsík, sőt a megye közösségi életében évtizedek óta kiemelkedő tevékenységet végez. Vagy Csíkszentsimonra, ahol például Kozma István, CSTIT-elnök a polgármesterjelölt, aki nyilván képviseli a fiatalokat, de jelentős közösségszervező is volt az elmúlt években. A megyeitanácsos-csapat tekintetében is erős a csíki jelöltlista. A Csík Területi RMDSZ összesen 24 polgármesterjelöltet, 358 helyitanácsos-jelöltet és 14 megyeitanácsos-jelöltet állított.

– Miként látja, mennyire működnek a területi szervezetek? Csak a választási időszakban találkozik a Helyi Küldöttek Tanácsa? Olyan esetről is hallottam, hogy teljesen új, mondhatni „választási” HKT alakult, úgy, hogy a maradék aktív RMDSZ-tagokat, akik között korábban HKT-tagok is voltak, erről nem értesítették. Hogy is van ez?

– A Helyi Küldöttek Tanácsa a szabályzat értelmében idén minden településen újraalakult. Ezek nem választási HKT-k. Ez leszabályozott dolog. Sok helyen új RMDSZ-elnök is van. A HKT-ba bárki jelentkezhet, én még sehol nem hallottam olyant, hogy valaki HKT-tag szeretne lenni, és nem engedték. A tisztújítások nyilvánosak voltak, ezeket meghirdettük, kiment a sajtóba, le is hozták a napilapok. Tehát ha valakit érdekelt a HKT vagy a VKT, megvolt a lehetősége rá, hogy jelentkezzen, kihagyásról szó sincs. Az más kérdés, hogy nagy általánosságban az emberek passzívak, senki nem akar a közért tevékenykedni. Sajnos elharapódzott, hogy inkább ülünk otthon és nézzük a tévét, semmint önkéntesen vagy nagyon kevés pénzért tegyünk valamit a közösségért, a jobb, élhetőbb jövőért.

– Megengedhet az RMDSZ magának olyan polgármesterjelöltet, aki nem lakik az adott községben? Mert úgy tűnik, ilyenre is van példa…

– Csík térségben nincs olyan polgármesterjelöltünk, aki nem akar az illető településen lakni. Sajnos vannak rosszhiszemű, lejárató támadások erre vonatkozóan is a kampányban. A csíkszentmihályi polgármesterjelöltünket megóvták, de pénteken a bíróság döntött, s alaptalannak mondta ki a feljelentést. A szomorú csak az, hogy olyan jelenlegi polgármester támadta ki a jelöltünket, aki a második mandátumát tölti a szövetség polgármestereként, nagyon sok támogatás és segítség révén tudott haladni az elmúlt években. Nem jó a személyeskedés, inkább arról kellene beszéljünk, ki mit fog megvalósítani megválasztása esetén.

– Több helyen voltak viták a jelöltállítási időszakban. Rákosról például egy nyílt levelet kaptunk, amelyből az derül ki, hogy más, személy szerint Antal István is indult volna polgármesterjelöltségért az RMDSZ színeiben, de a határidő be nem tartása miatt ebben megakadályozták. Miközben a március 15-i határidőt nagyon sok településen nem tudták tartani, sőt az RMDSZ-közleményekből is kiderül, hogy sok helyen csak az utolsó pillanatokban született döntés a polgármester jelölt személyéről. Összecsaptak a hullámok?

– Ha kívülről úgy tűnik, hogy összecsaptak a hullámok, az a mi – elsősorban kommunikációs – hibánk. A Szervezet részéről már tavaly ősszel elkezdtünk egy felmérést készíteni közéleti problémákról, honosítással kapcsolatos kérdésekről. A felmérésben olyan kérdés is szerepelt, hogy az emberek kit szeretnének a település vezetőségében látni. Mindegyik településen figyelembe vettük ezeket a szempontokat, úgy a polgármesterjelölt, mint a tanácsosok esetében. Voltak olyan települések, amelyek külön kérték, mérjük le a jelöltek támogatottságát, és úgy alakuljon ki a rangsor. Így például Kozmáson vagy Tusnádon. Néhány helyen állóurnás előválasztást tartottak, például Gyi­mesekben. A legnagyobb problémák abból születtek, hogy sokan nem tudták elfogadni a felmérésekből születő eredményeket, illetve a jelöltállítás szabályait.

– Számos községháza folytat felirat- és zászló-pert, és nem Kósa Péter volt az első polgármester, aki kifogásolta, hogy ebben a kérdésben egyedül maradt. Írtunk erről például Bodó Dávid és Bíró László esetében is. Az RMDSZ részéről írásbeli választ viszont Csíkszentmihályon láttam először, ami így hangzott: „Szervezetünk álláspontja az, hogyha Ön meg van győződve arról, hogy a székely zászló kifüggesztésével törvénytelenül járt el, vegye le azt a polgármesteri hivatal homlokzatáról. Ha azonban úgy véli, hogy semmiféle törvényt nem sértett a kifüggesztéssel, harcoljon az igazságért, a közösség igazáért a jog törvényes eszközeivel. Mindez elsősorban az Ön határozott döntésén múlik.” Kielégítőnek találja ezt a választ? Inkább nem azt sugallja, csináljatok, amit akartok?

– A Kósa Péternek intézett levélben arra próbáltuk biztatni az elöljárót, hogy legyen határozott, tehát ne vegye le a zászlót, mert az ügye nem sért semmilyen törvényt, és ezt neki illett volna is tudnia. Ma a székely zászló kitűzése bátorság kérdése, aki végleges bírósági végzés előtt le akarja venni, az gyáva ember. Bodó Dávid esetében felajánlottuk, hogy segítünk a bírósági döntés fellebbezésében, Korodi Attila parlamenti képviselő javasolta, hogy vigyük az európai uniós intézmények elé a kérdést, a leköszönő polgármester válasza viszont az volt: nem látja értelmét a további harcnak. Az igazság mindig középen van. Az RMDSZ, ahányszor igény volt rá, mindig nyújtott jogi segítséget. Csíkkozmás esetében – megvallom – minket is sokkolt, ami történt. Ezekben a nem egyszerű jogi helyzetekben az adott helyi vezető belátásától, bevállalásától függ, hogy mit tesz.
Csíki RMDSZ-ként nincs anyagi lehetőségünk egy ügyvéd felfogadására, megfizetésére, viszont az országos RMDSZ ebben mindig segítséget nyújtott. Legutóbb, amikor több intézményvezető ellen indult eljárás a székely zászló kitűzése miatt, sikerült közösen megvédenünk a polgármestereinket, iskolaigazgatókat. A himnuszt és a zászlót elsősorban azzal kell megvédenünk, hogy kiküszöböljük ezeket a jogi kiskapukat, amelyeket most a jelentgetők ki tudnak használni. Ez egy komolyabb, hosszasabb feladat, de bízok benne, parlamenti képviselőink, szenátoraink, a szövetségi elnök, illetve a velük dolgozó szakemberek megbirkóznak vele. Az RMDSZ külpolitikai szinten sikeresen visszahozta a romániai kisebbségi jogsérelmeket, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentésében tételesen megjelenik a székely szimbólumok használatának korlátozása is. A napokban a megyénkben járt a brit nagykövet, neki Borboly Csaba területi elnök hívta fel a figyelmét a minket ért jogtiprásokra.
Azt gondolom, akkor fogunk eredményeket elérni a székely szimbólumok vonatkozásában is, ha a társadalom minden tagja szerepet vállal. Teszi a dolgát ott, ahol van, nem azt várjuk, hogy valaki vagy valakik megoldják. Hiszen mindenkinek van feladata, ha egy megmozdulást szervezünk, akkor nem néhány száz ember kellene részt vegyen, hanem több százezer. Meggyőződésem, hogy nem egyszerű dolgok ezek, megoldásuk csak bizalommal és közösségépítéssel, alázattal és összefogással lehetséges.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek