Beszélgetés Bálint Elemér Imre polgármesterrel – Tucatnyi terv a tarsolyban Oroszhegyen

Bálint Elemér
561

Hazavonzza, otthon marasztalja fiait, látványosan fejlődik és számbelileg is szépen gyarapodik Udvarhelyszék egyik legnagyobb és aranyérmes szilvapálinkájának köszönhetően messze földön is híres községe, az Őrhegy lábánál fekvő Oroszhegy. Hagyományos év eleji polgármester-faggatónkban a község elöljáróját, Bálint Imre Elemért arra kértük: summázza az óesztendőt, vetítse előre az új évet.

Bálint Elemér

– A múlt évben követtük, több alkalommal is cikkeztünk arról, hogy mi történik Oroszhegy és a hozzá tartozó hat település – Székelyszentkirály, Székelyfancsal, Székelyszenttamás, Tibód, Üknyéd, Ülke – portáján. Eredményes esztendő volt 2017, hosszú a megvalósítások lajstroma. Ön szerint mi volt az a három beruházás, amit minden közül kiemelne?

– Köztudottan 2016-ban lezárult a hétéves európai vidékfejlesztési pályázati ciklus, 9,3 millió eurónyi összegben sikerült nagy beruházásokkal sok dolgot megoldani. A 2017-es esztendőben az oroszhegyi önkormányzat túlnyomó részt a következő európai költségvetési időszakra való felkészülést helyezte előtérbe. Több sikeres és még több elbírálásra váró pályázat birtokában vagyunk. Mindezek mellett 2017-ben sikerült folytatni a kormányzati forrásokból fenntartott munkákat, például a szennyvízrendszer bővítését, sikerült befejezni a tervezett saját infrastrukturális beruházásokat. Megépítettük az 58-as számú, 7 kilométer hosszú Oroszhegy–Küküllőkeményfalva, valamint a Székelyszentkirály–Üknyéd közötti 57-es számú (5 km) községi utakat, amelyek részben, a Szérű utcában és a Balázsdombi utcában aszfaltozottak, a külterületeken pedig zúzottköves makadám utak. Átadtuk az oroszhegyi tűzoltószertárt három szerkocsival a helyi önkéntesek használatába. Kiemelendő dolog, hogy 2017-ben a községben 63 születést tartunk nyilván 49 elhalálozás mellett, a házasságkötések száma pedig 31.

– Mi okozta a legnagyobb csalódást 2017-ben?

– Csalódást semmi nem okozott, bosszúságot viszont igen az ország törvénykezésének keszekuszasága, valamint a politika és a központi közigazgatás kiszámíthatatlansága.

– Milyen költségvetésre számítanak 2018-ban? Mit gondol, az előzőekhez viszonyítva bőségesebb lesz vagy szűkösebb az új esztendő?

– A költségvetésünk a beruházási fejezeteknél az új munkálatok miatt számottevően növekszik. A bértörvény és az adótörvények fejetlen módosítása miatt a működésre szánt keretösszegünk a bevételek csökkenése miatt rosszabb lesz, mint az előző esztendőkben, de remélem, elkerülhető lesz a pénzhiány okozta átszervezés.

– Milyen tervekkel a tarsolyban vágnak neki az évnek?

– Pontosan egy tucat, azaz 12 új beruházással indítunk. A listáról a 34-es Székelyfancsal–Székelyszenttamás községi út megépítését, a székelyszentkirályi napközi otthon újraépítését, az oroszhegyi kultúrotthon modernizálását és az ülkei tűzoltószertár felépítését emelném ki. Azt is mondhatom: amit jól kezdtünk, jól folytatjuk, és biztos, hogy unatkozni ebben az évben sem fogunk.

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.