Beszámoltak a program eredményeiről

56

Az ország tizenegy megyéjére terjedt ki az Együtt a mell egészségéért program, amelynek záró sajtótájékoztatóját tegnap tartották Csíkszeredában. Mint kiderült, a projekt futamideje alatt több mint 500 nő kapott tájékoztatást a mellrákról, és ez a szám nem áll meg itt.

Svájci támogatással, a hazai rákos betegek egyesületének Sorsok nevet viselő, marosvásárhelyi csoportja 2013-ban kezdte meg annak a projektnek a lebonyolítását, amely azt tűzte ki célul, hogy hiteles és megbízható információkat nyújtson az érdeklődőknek a mellrákról, emellett pedig érzékennyé tegye a téma iránt a közintézményeket is. A projekt most zárult le, a Hargita megyei eredményekről tegnap sajtótájékoztató keretében számoltak be Csíkszeredában.
Mint kiderült, a két év alatt polgármesteri hivatalok, közintézmények, civilszervezetek által jelölt önkénteseket képeztek ki arra, hogy hiteles tájékoztatást tudjanak nyújtani a mellrák kapcsán minden érdeklődő számára, hogy tudatosíthassák a lakosságban a szűrővizsgálatok fontosságát, ugyanakkor kutatást is végeztek, mert többek között arra voltak kíváncsiak, mit tud a lakosság erről a betegségről, kitől vár és kitől kap választ a kérdéseire. Kiderült: a megkérdezettek elsősorban a családorvosoktól, asszisztensektől várnak tájékoztatást, arról szeretnének hallani, hogy mi okozza ezt a betegséget, melyek a rizikófaktorok, tünetek, melyek a diagnosztizálás lépései, milyen kezelési lehetőségek vannak. A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 100 százaléka úgy nyilatkozott, hogy sem családorvosi, sem nőgyógyászati kontroll során nem részesült mellvizsgálatban.
Ami a kutatás eredményei alapján megfogalmazott szükségleteket illeti, első helyen a megfelelő tájékoztatás áll, rögtön utána egy országos szintű szűrőprogram szükségessége, ugyanis, amint a sajtótájékoztatón is elhangzott, a korai állapotában felfedezett mellrák gyógyítható. A szükségletek között megjelent még a családorvosok hathatósabb bekapcsolódása a szűrésbe, a pszicho-onkológiai tanácsadás, a túlélők önsegítő, támogató csoportjának, illetve a betegeket támogató civilszervezet létrehozása.
Az is elhangzott, hogy a projekt során Hargita megyében több mint 500 nő kapott szakszerű tájékoztatást a mellrákról, a munka viszont folytatódik, a projekt helyi koordinátora, Pop Ildikó szerint ez a szám el fogja érni a kilencszázat.
Ugyancsak a projekt keretében létrehozták a www.infocancerdesan.ro honlapot, amelyen az érdeklődők minden, a mellrákkal kapcsolatos információt megtalálhatnak.

Forró-Erős Gyöngyi

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek