Beszámoló a parlamenti munkáról

Sikerek és kudarcok

64

Az úzvölgyi események által meghatározott, megváltozott politikai kontextusban fog dolgozni az ősztől az RMDSZ parlamenti képviselete, épp ezért tartotta fontosnak Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő, hogy megvonja az elmúlt két és fél esztendő mérlegét. Tegnapi sajtótájékoztatójukon sikerekről és kudarcokról egyaránt szóltak.

Fotó: László F. Csaba

A 2019-es költségvetés elhúzódó elfogadása és hiányosságai ellenére Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő sok szempontból pozitív végkicsengésűnek tartja az idei költségvetést, különösen ami az erdélyi kórházak 80 millió lejes támogatását, az erdélyi repülőterekre és az autópályákra szánt összegeket, valamint a gyereknevelési pótlék módosítását illeti.
Tánczos Barna hangsúlyozta, hogy az RMDSZ több javaslatát sikerre vitte, így elérte például a telekkönyvi rendszer módosítását, vagy azt, hogy ne szűnhessenek meg kisebbségi osztályok az érdekképviselet megkérdezése nélkül, és ezáltal a kisebbség megvédheti saját oktatási rendszerét. Fokozatosan, 2030-ig kötelezővé teszik Romániában a teljes óvodai oktatást, könnyebb lesz családorvosi rendelőket fenntartani ott is, ahol eddig nem volt ez vonzó, lehetőségük lesz az önkormányzatoknak gázhálózatokra pályázniuk, kidolgoztak sípályák építésére vonatkozó programot, és elérték, hogy a kormány év elején listázza a munkaszüneti napokat, ami a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt hasznos.
– Az úzvölgyi történések olyan próbatétel elé állították a magyar közösséget és az érdekképviseletet, amilyennel eddig nem találkoztak – fejtette ki Tánczos Barna. – Nem sikerült még jó megoldást találni, a magyar és román minisztériumok közti tárgyalások után is maradtak aggályok.
Korodi Attila kifejtette, hogy bár a parlamenti időszak végén a kormánykoalícióval felbontották az együttműködést, nem jelenti azt, hogy a továbbiakban az ellenzéki pártokkal lesz szoros a kapcsolatuk, hiszen ez utóbbiak is sok esetben támadták az RMDSZ javaslatait. Éppen ezért az RMDSZ a következő másfél évben pontszerűen, tematikától függően keres partnereket és mindig azt a megoldást, törvényjavaslatot fogja támogatni, amit az ország érdekében jónak tart.
– A marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindítása, a bölcsődék normatív támogatása, a tankönyvekre vonatkozó pályázati kiírások, az, hogy a szaktárgyak tankönyveit magyar szakemberek írhatják meg, a gyerekközpontok törvényesítése, a nyugdíj- és a GYES-törvény módosítása, az ivóvíz és a szennyvíz áfájának csökkentése csupán néhány az elmúlt két és fél évben elért eredményekből – hangsúlyozta Korodi Attila. Kudarcnak tartják viszont a közigazgatási kódexet ebben a formában, azt, hogy a számvevőszék törvényét nem tudták elfogadni, hogy a közbeszerzési témák megrekedtek, és hogy a közhangulat a kisebbségek ügyében nem javult, sőt romlott.
– Elengedhetetlen az összezárás – emelte ki a képviselő, aki nagyon fontosnak tartja közösségi ügyekben a magyar és a román állam közötti párbeszédet is.
Végezetül az RMDSZ csíki szenátora és képviselője kifejtette, hogy milyen nehéz küzdeni az úzvölgyi események kapcsán történt félretájékoztatás, ferdítések ellen. Szerintük amíg a magyar és román vegyes bizottság nem jut közös nevezőre, addig nincs lehetőség a békés és tartós megoldásra, sem annak eldöntésére, hogy a temető kinek a hatáskörébe kerüljön.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek