Besegített a Sapientia

székelykeresztúri Zeyk Domokos szakközépiskola

47

Motoros kaszával, permetezővel, elektromos sövénynyíróval és egy motoros fűnyíróval bővült a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola eszközparkja. Az eszközöket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karának Kertészmérnöki Tanszéke adta át a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma és Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma által támogatott program keretében – közölte lapunkkal Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Hasznos felszerelésekkel gyarapodott a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola eszközparkja Fotó: HMT Sajtószolgálat

A közlemény szerint az eszközöket Kentelky Endre egyetemi adjunktus adta át Hatos György kertészmérnöknek, az iskola kertész szakos tanárának, aki az egyetem Növényorvos mesteris hallgatója is. Az iskola eszköztára egy motoros kaszával, permetezővel, elektromos sövénynyíróval és egy motoros fűnyíróval bővült. Ezeket a diákok a Hargita Megye Tanácsa által is támogatott tangazdaságban használhatják. Hatos György a Hargita Népének úgy nyilatkozott: sokat jelent ez a gesztus az iskola számára.
– Ezekkel az eszközökkel eddig nem rendelkeztünk, a tankertben eddig a székelykeresztúri önkormányzat eszközeit használtuk, illetve az iskola is rendelkezik régebben megvásárolt gépekkel – mutatott rá az adományozás gyakorlati hasznára az oktató.
Hozzáfűzte: így sokkal könnyebb lesz az oktatók munkája, a gyerekek is használhatják az eszközöket. Kérdésünkre még elmondta: az iskola tankertjét négy évvel ezelőtt hozták létre. Három éve sikeresen telepítettek szőlőt és gyümölcsfákat. Összesen kétszázhúsz szőlőtőkét és mintegy negyven gyümölcsfát gondoznak az iskola diákjai.
Mint mondta, következő lépésként gyümölcsfeldolgozó üzemmel szeretnék bővíteni a tangazdaságot, ahol például pasztőrözött gyümölcslevet készítenének. Hozzáfűzte: igaz ugyan, hogy a pár éve telepített szőlő még nem terem, de korábban készítettek bort megvásárolt szőlőből, illetve mustból, a terméket be is mutatták a Molnár István Múzeumban megtartott borkóstolón. A diákok egyúttal megtanulhatták azt is, hogyan kell bánni a borral, azaz ismerkedhettek a bor kultúrájával.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek