Beruházásokkal ellensúlyozzák a bevételkiesést

Tusnádfürdő

42

Az utóbbi két hónap nagy bevételkiesést jelentett Tusnádfürdő számára a világjárvány miatt, de reméli, hogy idén több turista fog belföldön nyaralni és fellendül a látogatottság a nyári szezonban – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere. Az elöljáró beszámolt a város turizmusának jelenlegi helyzetéről és jelenleg is zajló beruházásairól. Mint részletezte: az utóbbi időben több kisebb projektet kiviteleztek, az utóbbi évek legnagyobb beruházásai már folyamatban vannak vagy ezután kezdődnek el.

Gondjaikról és terveikről tájékoztattak a tusnádfürdői elöljárók                      Fotó: László F. Csaba

Tusnádfürdőn a turizmus az egyedüli gazdasági tevékenység, a település lakóinak, továbbá a környékről a fürdővárosba dolgozni bejáróknak megélhetésük java részét teszi ki. Albert Tibor lapunknak elmondta: a járványügyi korlátozások nagy bevételkiesést jelentettek a kisvárosnak, hiszen március 13. óta a turizmus teljesen leállt.
– A probléma az önkormányzatot is érinti, hiszen kérdéses, hogy a turisztikai egységek miből tudják kifizetni a területi és ingatlanadóikat, amelyeket az önkormányzat a település korszerűsítésére és saját fenntartására használ. Bár a kormány megígérte, hogy enyhít az adófizetési kötelezettségeken, az ezzel kapcsolatos előírások még nem egyértelműek – fogalmazott a polgármester. Rámutatott: az önkormányzat tulajdonába lévő wellnessközpont működésének szünetelése is negatív hatással van a bevételre, de reméli, hogy július 1-je után hamarosan újra kinyithat a sokak által kedvelt élményfürdő. A járványügyi korlátozások ideje alatt az önkormányzat munkája nem állt le, sőt egy nagyon jó önkéntes csapat segítette szívvel-lélekkel az időseket.
– Az utóbbi hónapokban több beruházást is végeztünk, padokat és 400 méter járdát újítottunk fel, illetve a tavaly megvásárolt tűzoltószertárból modern asztalosműhelyt alakítottunk ki – tért rá megvalósításokra Albert Tibor.

Infrastruktúra-fejlesztés
A polgármester elmondta: idén két nagy beruházás is megvalósul európai uniós finanszírozásból.
– Az egyik projekt részeként három park felújítása van folyamatban, a Malom utcában, a Szent Anna sétányon és a központban, az Olt utcában. Az utóbbi területén egy multifunkcionális sportlétesítményt is kialakítunk, amely télen műkorcsolyapályaként, nyáron pedig minifoci- vagy teniszpályaként működhet majd. Ugyanitt egy szabadtéri kisebb színpadot is építünk, mellette játszótérrel, szabadtéri fitnessgépekkel és sakktáblával – fejtett ki Albert Tibor. Hozzáfűzte: a másik projekt a közlekedési infrastruktúra felújítása Tusnádfürdőn, a balneoklimaterikus fürdőváros turisztikai fejlesztése érdekében nevet kapta, a beruházás a Csukás, Fenyő, Jókai Mór és Malom utcák felújítását, kerékpárút létesítését a Csukás-tó körül, a központi parkoló kibővítését és korszerűsítését, a temető melletti lépcsők felújítását, illetve az említet utcák és a Sólyom sétány villanyhálózatának korszerűsítését foglalja magában. A két beruházás összértéke 10 915 836 lej, a tervek szerint a megvalósítások az év végére elkészülnek. Az elöljáró elmondta: szelektív sziget kialakításán is dolgoznak, amely a környéken egyedülálló lesz, és ha beválik, a település több részén is elhelyezik majd.

Online közösségi tér kialakítását is tervezik
Melles Mária alpolgármester ugyanakkor kifejtette: a város előrehaladását szolgálja egy online közösségi tér kialakítása, amely lehetőséget ad a lakosság véleményének kinyilvánítására, illetve növeli a problémamegoldás és a kommunikáció hatékonyságát. A Tusnád Köztér elnevezésű Facebook-csoportban a Tusnádfürdőhöz tartozó közterületi problémákat, kérdéseket, kéréseket lehet majd megvitatni, amelyekre mindenki számára látható módon válaszolnak a polgármesteri hivatal erre kijelölt munkatársai.
– Ez egy tesztelési folyamat lesz, hogy felmérjük, mennyire tud a lakosság ilyen téren is együttműködni az önkormányzattal és mennyire tartja magáénak a lakónegyedében lévő közterületek problémáit, rendezését, tisztán tartását – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: hamarosan az online adófizető-rendszert is elindítják, megkönnyítve ezzel a turisztikai cégek számára az adó befizetését.
Albert Tibor, hangsúlyozta: büszke a város arculatára, idén több ezer virág kiültetésével igyekeztek kellemesebb környezetet teremteni a lakosság és a látogatók számára.
– A medveprobléma az egyedüli, ami nagy kihívást jelent mind az itt lakóknak, mind az önkormányzatnak, az utóbbi időben 28 alkalommal voltak riasztva a rendőrök és csendőrök, akik egész éjjel járőröztek, de ők is tehetetlenek – jegyezte meg az elöljáró, aki az egyedüli megoldást egy medvemenhely kialakításában látja.

Elmarad a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor
Idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor is elmarad, ami pénzügyi szempontból ugyancsak nagy kiesést jelent az üdülőváros számára. Az elöljáró szerint ha nem lesz Tusványos, nem jön az a 82 500 fiatal, akit idén ez a rendezvény vonzott ide és akik átlag 5 nap alatt naponta 200 lejt költenek a szállásukra, étkezésükre és szórakozásukra. Ezenfelül ez a rendezvény öregbíti a település hírnevét és pozitív hatással vagy mind az anyaországi, mind a Kárpát-medencei kapcsolatokra.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.