Beruházások útján: lépések és visszalépések

Csíkszeredai városi tanácsülés

372

A szelektív hulladékgyűjtés jelenleginél vonzóbb formája honosodhat meg Csíkszeredában, határoztak továbbá a pályázás előtt álló inkubátorház – remélhetőleg immár végleges – helyszínéről, de elodázták a Hunyadi János utcára tervezett, a majdani pláza bejáratának szolgáló körforgalom kérdését.
A szelektív hulladékgyűjtés jelenleginél vonzóbb formája honosodhat meg Csíkszeredában, határoztak továbbá a pályázás előtt álló inkubátorház – remélhetőleg immár végleges – helyszínéről, de elodázták a Hunyadi János utcára tervezett, a majdani pláza bejáratának szolgáló körforgalom kérdését.

Nagy kérdések, nagy válaszok nagyhéten. Üléseztek a városatyák Fotó: László F. Csaba

Tőke Ervin interpellációival kezdődött el a Csíkszeredai Városi Tanács márciusi – nagycsütörtöki – ülésének érdemi része. Az EMNT tanácsosa a mozi működésére, a város utcáinak leharcolt állapotára, illetve a zsögödi közbiztonság elharapódzó problémáira vonatkozóan tett fel kérdéseket. A mozival kapcsolatban Füleki Zoltán alpolgármester nyomatékosította: multifunkcionális épületről lévén szó, jelenleg is többféle program helyszíne a Csíki Mozi, az állandó filmvetítésekhez viszont továbbra is jóváhagyást várnak az Országos Filmigazgatóságtól. Megjegyezte: a személyzet megvan, a bútorzat készül, várhatóan pedig májustól az online jegyértékesítés is elindulhat a bilete.ro oldalon. Az utak állapotára Szőke Domokos alpolgármester válaszolt. Mint kifejtette, az elmúlni „próbálkozó” tél az átlagosnál 20 százalékkal több csúszásgátlót követelt, a hidegaszfaltozás a folyton visszatérő tél miatt részben meghiúsult, de a melegaszfaltra jó esetben már ezen a héten szerződést kötnek, és kezdődhet a kátyúk eltüntetése. Az ominózus Szív utcai szakasz – a Szent Kereszt-templom szomszédságában – a plébánia tulajdonát képezi, amely csak a forgalmi rendészet engedélyének hiánya miatt nem zárja le a szóban forgó útszakaszt. Közpénzből itt nem javíthatják meg az úttestet – hangzott el. A zsögödi közbiztonság megoldására javasolt helyi rendőrség létrehozása finanszírozási tényezők miatt egyelőre kivitelezhetetlen. Tőke szerint a lopások visszaszorítása mellett a közterek felügyeletét, az elvadult parkolási szokásokat és a nyári mezőőrséget is megoldaná, de a tanácsos csak a meglévő hatóságokkal – rendőrséggel, csendőrséggel – való egyeztetés ígéretét kapta.
A legnagyobb vitát az a körforgalom váltotta ki, amely az egykori traktorgyár területén a jövőben épülő kereskedelmi központ bejáratát képezné. A városrendezési terv előírásainak megfelelően a beruházó vállalja a körforgalom megépítését, ehhez azonban a városnak minisztériumi engedéllyel 338 négyzetmétert el kell „kérnie” a Székely Károly Szakközépiskolától. Ha az engedélyt nem kapnák meg, fennállhat a veszélye, hogy a körforgalom építőjének kártérítést kell fizetniük. Mint Füleki fogalmazott: a dokumentumban nem szerepel, hogy kötelezhetők a kártérítésre, de ennek ellenkezője sem. A napirendi pontot végül elhalasztották, éppen a fentiek tisztázása érdekében.
Rendeltetést találtak végre az enyészetnek indult, egyszerűen zsö­gödfürdői vendéglőként ismert épületnek is: ezzel a helyszínnel pályáznak a csíkszeredai inkubátorház létesítéséért. Ennek érdekében a város a megyei tanács ügykezelésére bízta az épületet.
Az ország számos nagyvárosá­ban – legközelebb Brassóban – már működik a Green Group Sigurec nevű szelektív hulladékgyűjtő kezdeményezése. Hamarosan Csíkszeredában is megismerhetjük, mert a városi tanács jóváhagyása megtörtént, így csak a feleknek kell aláírniuk a szerződést. A Suta sétányon és a Decemberi forradalom utcában meglévő hulladékgyűjtőnél egy-egy 24 négyzetméteres konténer várja majd a környezettudatos lakókat. Leadhatók a csomagolóanyagok, az elektromos, elektronikai és akkumulátor hulladékok, mindezekért pedig pénzt is kapnak a „beszállítók”. Aki 9 kg-nál több hulladékot adna le, azt nyilvántartásba veszik, azért, hogy csökkentsék a visszaélés lehetőségét. A Green Groupot a Total Waste Management (TWM) és a Heineken alkotja, ők fizetnek szimbolikus bért a konténerek által elfoglalt közterületért. Amennyiben a tevékenység nem a kitűzött célt szolgálná, a szerződés egyoldalúan felbontható.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe április 4-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek